X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שוב בחירות, ושוב מבטיחים לנו הרים וגבעות. האם לא הגיע הזמן שנכריח את הפוליטיקאים לתת לנו דוח בו יציגו את ההצלחות והסברים על הכשלונות שלהם. דוח שיוצג לכל אזרח - על-פי חוק ולא בהתנדבות?
▪  ▪  ▪

דווקא עכשיו, עם תחילת הקמפיינים המייגעים, בהם 'מתקיפים' אותנו המועמדים מכל צד אפשרי ובכל רגע נתון, כמעט, באינפורמציה שרובה הבטחות למדינה וחיים טובים יותר, מעניין להציץ במדורים הכלכליים בעיתונות. אלה הם ימי "עונת דוחות" כספיים. חברות עסקיות-ציבוריות - כאלה שמניותיהן נסחרות בבורסה וכל אחד מאיתנו יכול להפוך לשותף בהן, על-ידי קניית מניה אחת או יותר, מפרסמות את תוצאות הפעילות העסקית שלהם לשלושת החודשים שבין יולי לספטמבר 2002.
המשק, זה לא סוד, נמצא במיתון עמוק, מה שמקשה מאוד על רוב הפעילות העסקית. אך החוק הוא חוק, ועל כל אחת מהחברות לתת דין וחשבון על מה שעשתה הנהלתה למען קידום עסקיה. ויותר מכך - על הכישלונות של אותה הנהלה, אם היו כאלה. המטרה היא פשוטה - לאפשר לי, לך ולך לקבוע לעצמנו, עד כמה כדאי או לא כדאי לנו, לרכוש מניות של אותה חברה - או למכור את המניות שרכשנו.
והנה רעיון דמוקרטי "מוזר". האם לא הגיעה השעה שנייסד "דוח רווח והפסד" פוליטי?
אתם יודעים מה(?) - "דוח תפקוד שנתי", לכל מפלגה שתבחר לכנסת.
"מטורף", לא?
שערו בנפשכם. פעם בשנה, יוגש דוח ביקורת של כל סיעה בכנסת, או לפחות של אלה מהן החברות בממשלה. דוח בו יוצגו ההישגים שלהן לאורך אותה תקופה, מול ההבטחות שפיזרו לאורך תקופת טרום הבחירות. דוח כזה יפורסם על-ידי כל מפלגה בכנסת, בכמה עיתונים, כדי שנוכל כולנו לעיין בו בשעות הפנאי. ממש כפי שחייב החוק את החברות בבורסה.
דמיינו לרגע מצב בו מועמד לראשות ממשלה, שהבטיח להפחית את המיסים בתוך ארבע שנים, לתקרה של לא יותר מ-36%, יעמוד למבחן אמיתי ויהיה עליו לתת הסברים לכך שההבטחה שלו לא תקויים.
הנה, השבוע, שמענו שתי הבטחות חד-משמעיות של המועמד לראשות הליכוד, בנימין נתניהו. תחילה, כך אמר המועמד המובטח פחות לזכייה בראשות הליכוד, כי אם יבחר יסלק את ערפאת. "יסלק, יסלק, יסלק" כך אמר נתניהו - באוזנינו שמענו. בהמשך השבוע הוא אמר, כי הדרך היחידה לייצוב מצבו של המשק והחזרתו לצמיחה, תלוי בראש ובראשונה ברמת המיסוי בו. ולכן, הבטיח נתניהו שאם יבחר, הוא יוריד את תקרת המס בישראל, הניצבת כיום על 60%, לרמה של 36% בלבד. זאת הבטיח בנימין נתניהו לעשות בתוך 4 שנות כהונה כראש הממשלה.
על הנחת היסוד, שעל-פיה מציע נתניהו להפחית מיסים, כדי להביא לצמיחה, אין כמעט חולקים, יש כמובן מי שחושבים ואף סומכים את מצע הבחירות שלהם על כך - שקודם לכן צריך 'לעשות פה שלום', כדי שנוכל להתחיל לטפל בכלכלה. אך הויכוח הזה, הוא למאמר אחר. בכל אופן, אם נחזור לרגע לרעיון שאליו אנו חותרים כאן, הרי שנשאלת שאלה בסיסית - לו ידע נתניהו, כי יהיה עליו לדווח בתום 4 שנים כראש ממשלה, על הישגיו בתחום הורדת המיסוי וגירוש ערפאת, וכי עליו למסור לנו באופן מסודר ועל-פי חוק, גם אל אי-הצלחותיו מול היעדים שהציב וההבטחות שבגללן נבחר - האם היה מבטיח אותן?
באותה נשימה, יש להזכיר הבטחות של מועמדים אחרים במירוץ הפוליטי הנוכחי, כמו זו של ראש הממשלה הזמנית שלנו - אריאל שרון. שרון מבטיח להקים ממשלת אחדות לאומית, גם אם תזכה מפלגת הליכוד ברוב מוחץ (שאותו אגב, חוזים לה רוב הסקרים כעת). נזכיר בעניין זה גם את הבטחתו של המועמד משמאל, עמרם מצנע, שנתן "מילה של כבוד", לשוב לשולחן המשא-ומתן עם הפלשתינים, בדיוק מהנקודה בה הפסיק אהוד ברק. לצידם נחזור להבטחות של בן-אליעזר ורמון, להציב גדר הפרה בינינו לבין הפלשתינים.
מאז ומתמיד אנחנו מקבלים מהמועדים שאותם אנו בוחרים הבטחות, ונאנחים תמיד, לאחר ששום דבר מאלה לא מבוצע. המצב הפך אבסורדי עד כדי כך, שמועמדים רבים בהיסטוריה הדמוקרטית, עלו לשלטון, דווקא מפני שהבוחר היה משוכנע, כי יעשו את ההיפך הגמור, ממה שהם מייצגים - גם אם הפכו את אותו "הפך גמור" למצע הבחירות שלהם.
הנה שתי דוגמאות טובות לכך, האחת מקרוב והשניה מהמאה הרחוקה ההיא - המאה ה-20. נתחיל דווקא בשרון, הקרוב. האיש נבחר בידי כ-10% מבוחרי "עבודה" מסורתיים אש האמינו, כי רק ראש ממשלה מיליטנטי יוכל לשבת לשולחן המשא-ומתן עם ערפאת. זאת בשל היותו מזוהה כל כך עם הצד הניצי של המפה הפוליטית שלנו. הדעה שרווחה אז ברחוב הישראלי היתה, "אם בגין הצליח - גם שרון יכול".
והדוגמא השניה, של ריצ'רד ניקסון האמריקני, אשר עלה לשלטון, כי רבים מבין הבוחרים המסורתיים של השמאל הדמוקרטי האמריקני, הסכימו לבחור בנץ-רפובליקני מובהק, כדי שיסיים בהסכם שלום - את המלחמה הנוראה בוויטנאם.
תארו לכם אם כן, מצב בו יעמוד נבחר העם וייתן את הדין - אך הפעם, באופן מסודר, סעיף, סעיף, מול מה שהבטיח. ואם ללכת צעד אחד רחוק יותר, אולי יש לצרף לחוק כזה גם חובת דיווח על תאריכי יעד לכל מטרה שמציג המועמד. אולי אז, נוכל סוף סוף לדעת - במי אנחנו באמת צריכים לבחור.

תאריך:  16/11/2002   |   עודכן:  16/11/2002
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
יואב יצחק
אחת הנורמות הפסולות היא כאשר שופט אחד כותב פסק דין, ושני חבריו להרכב מוסיפים חתימה - "אני מסכים", מבלי שטרחו להתעמק בתיק שהובא בפניהם; וגרוע יותר - שופטים מסוימים כותבים וחותמים על פסק דין, בטרם קיבלו לידיהם את סיכומי הצדדים. בקיצור: חותמת גומי
עמוס באר
ללא הודעה או התנצלות קם ממושב ועדת החקירה של הכנסת לבטיחות בדרכים ולא חזר למקומו
משה לרר
יואב יצחק
הקדמת הבחירות טרפה את הקלפים. שר המשפטים, שביקש להתחיל את הליך מינוי השופטים מינואר-פברואר 2003, נאלץ עתה לגנוז את תוכניתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il