סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף. רובו נמצא בעצמות והוא זה שמעניק לעצמות את חוזקן. הגוף אינו מייצר סידן ולכן אנחנו חייבים לקבל אותו באופן יומיומי מהמזון שלנו. אספקה קבועה של סידן לגוף חשובה במיוחד בשנות הצמיחה וההתפתחות, אך גם לאחר שהתפתחות השלד הסתיימה, אנחנו זקוקים עדיין לצריכה מספקת של סידן - לכל אורך החיים - על-מנת לשמור על עצמות בריאות. אנשים רבים סבורים שהם צורכים די סידן אך בפועל אין זה כך.
מדוע הסידן כל-כך חשוב? מעבר לתרומתו לחוזק העצמות, הסידן חשוב לתפקודים רבים בגוף. למעשה, כל תאי הגוף, כולל תאי הלב, העצבים והשרירים, זקוקים לסידן לצורך תפקודם התקין. לשם כך, רמת הסידן בדם, חייבת להישאר קבועה. אם צריכת הסידן מהמזון אינה מספקת, הגוף פונה ל"בנק הסידן" בעצם ומושך ממנו את הכמות הנחוצה לו. מובן ש"משיכת יתר", תגרום לעצמות להיות חלולות ושבירות. בניגוד לכך, העברת סידן מהמזון אל חשבון הסידן, תוביל למאזן חיובי.
אוסטיאופורוזיס אוסטיאופורוזיס הוא מצב המאופיין על-ידי עצמות שכמות הסידן בהן מדולדלת וזו הסיבה להיותן חלולות ושבירות. חלק גדול מהשברים הנגרמים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס, גורמים לעיוות צורתן של העצמות השבורות ואף למוגבלויות קבועות הפוגעות באיכות החיים.
המחלה פוגעת באחת מתוך ארבע נשים ואחד מתוך 8 גברים - לאחר גיל 50. ככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו מאבדים חלק מרקמת העצם שלנו. התשובה לשאלה אם נלקה באוסטיאופורוזיס, תלויה עד לאן הגיעה צפיפות העצם שלנו - במהלך שנות ההתבגרות - וכמה ממנה אנחנו מאבדים לאחר מכן. אם אנחנו מתחילים את תהליך איבוד העצם עם עצמות צפופות ומאבדים פחות ככל שאנחנו מתקדמים בגיל - נשאר בסופו של דבר עם כמות עצם גדולה יותר, בשנותינו המאוחרות.
מה נוכל לעשות למניעת אוסטיאופורוזיס? מניעה היא הגישה הנכונה ביותר לאוסטיאופורוזיס. יחד עם זאת לעולם אין זה מאוחר להתחיל לטפל בעצמות. הרקע התורשתי שלנו ממלא תפקיד חשוב בקביעת גודל העצמות ובצפיפותן, אך הגורם שתלוי בנו הוא ניהול אורח חיים נכון, הכולל פעילות גופנית קבועה ותזונה עשירה בסידן.
בנוסף לשני גורמים חשובים אלה, לעישון, אלכוהול וקפאין יש השפעה שלילית על בריאות העצמות ובאופן בולט יותר - כאשר צריכת הסידן נמוכה.
אילו מזונות מכילים סידן? מזונות רבים מכילים סידן אך חלב ומוצריו הם המקור המשמעותי ביותר למינרל זה. חלב ומוצרי חלב כמו סוגים שונים של יוגורט, מעדני חלב וגבינות לבנות וצהובות מכילים סידן הנספג באופן יעיל ביותר בגוף. מזונות נוספים המכילים סידן הם ירקות עלים-ירוקים כמו ברוקולי וסוגים שונים של כרוב.
ירקות אלה הם מקור פחות טוב לסידן, לעומת חלב ומוצריו: אמנם תכולת הסידן שלהם גבוהה, באופן יחסי לתכולת הסידן בירקות אחרים, אך הם מכילים חומרים נוספים כמו סיבים וחומצה אוקסאלית המפריעים לספיגת הסידן.
מקורות נוספים לסידן הם דגי סלמון משומרים וסרדינים המשומרים עם האדרות, מוצרי סויה מועשרים בסידן, שקדים, אגוזי ברזיל, קטניות מיובשות ופירות מיובשים.
השוואה בין מקורות תזונתיים לסידן - קריאת תוויות המזון מומלץ מאוד, לקרוא את תוויות המזון על מוצרי המזון השונים, להשוות מוצרי מזון מבחינת תכולת הסידן שלהם ולנסות להשיג את כמות הסידן הנחוצה לגוף - בכל יום.