X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים

תוחלת החיים מתארכת
כיום אנו חיים יותר שנים וקבוצת האוכלוסייה הגדלה במהירות הרבה ביותר בשנים האחרונות הם האנשים שמעל גיל 65. אם בשנת 1950 היו בארה"ב כ-12 מליון אזרחים מעל גיל 65 שהוו כ-8% מסך האוכלוסייה, הרי שבשנת 2000 היו כבר 16 מליון שהוו כבר 12% מכלל האוכלוסייה, והתחזית לשנת 2050 היא של 81 מליון שיהוו כ-20% מסך האוכלוסייה!
כל כך הרבה אנשים... מה זה אומר?
חייבים לשים היום דגש על השיפור באיכות החיים של המבוגרים. המטרה היא להגיע למצב שגם מי שעובר את גיל 65 ימשיך להיראות ולתפקד הכי טוב שאפשר.
יעילותה של המערכת החיסונית:
אחד הדברים המאפיינים את הגיל המבוגר זו השכיחות הגבוהה של מחלות זיהומיות. מחלות כמו שפעת, דלקת ריאות וצינון נפוצות מאד אצל המבוגרים. מדוע? מדוע חיידק או וירוס שהגוף הצליח לעמוד בפניו בגיל 20 מפיל אותנו למשכב בגיל 70. התשובה טמונה במערכת החיסון.
מערכת החיסון היא קבוצה של תאים וחלבונים המזהים נוכחות של חלבונים זרים ומגיבים בהשמדת הפולשים. ברגע שאדם נדבק מחיידק מסוים, מתעוררת תגובה חיסונית שמטרתה להגן על הגוף מזיהום.
התוצאה הסופית תלויה בשלושה גורמים עיקריים: אלימותו של גורם המחלה הפולש, מספר גורמי המחלה שפלשו ותגובתה של מערכת החיסון. יעילותה של מערכת החיסון היא גורם מכריע בשאלה האם תתפתח מחלה או לא. מספר התאים של מערכת החיסון לא יורד באופן משמעותי עם הגיל, אבל היעילות שלהם פוחתת. כושרם של תאי מערכת החיסון להלחם בפולשים יורד עם הגיל. כדאי לזכור כי מחלות כרוניות הנפוצות בגיל המבוגר כמו סוכרת או מחלות לב פוגעות אף הם ביכולת החיסונית של הגוף.
חמשת הדברים שעושים את ההבדל:
פעילות גופנית: פעילות גופנית חשובה בכל גיל ובגיל המבוגר יש לה יתרונות משמעותיים ביותר. במחקר שהשווה מדדים חיסוניים בשתי קבוצות נשים בגילאים 65-84, נמצא כי לנשים שביצעו פעילות גופנית יומיומית הייתה פעילות מוגברת יותר של תאי מערכת החיסון (תאי "הרג" ולימפוציטים מסוג T).
פרוביוטיקה: חיידקים פרוביוטיים הם חיידקים בריאותיים הנמצאים באופן קבוע במעיים שלנו, לחיידקים הללו תפקיד חשוב בהגנה על הגוף מפני מזיקים ובחיזוק מערכת החיסון. מחקר שבדק את ההשפעה של צריכה יומיומית של המשקה הפרוביוטי אקטימל על מבוגרים בגיל 55+, מצא כי בקרב אלו שצרכו אקטימל, מחלות החורף הופיעו בצורה קלה יותר ומשך המחלה התקצר מתשעה לשבעה ימים.
מצב-רוח: ידוע כי למצב הרוח יש גם השפעה על היכולת החיסונית של הגוף. אחד הדברים שעוזרים להימנע מדיכאון הוא לנהל חיים מלאי פעילות ומעניינים. אין גיל מאוחר מדי מכדי ללמוד, להכיר חברים ולבלות. פעילות גופנית סדירה מעלה גם את מצב הרוח.
תזונה: לתזונה תפקיד חשוב ביותר בכל הנוגע לשמירה של מערכת החיסון. תת תזונה פוגעת במערכת החיסון. חשוב לשמור על תזונה מגוונת הכוללת את כל רכיבי התזונה. מחקרים הראו כי חוסר בויטמינים ומינרלים כמו לדוגמא חוסר בוויטמין D הנפוץ בקרב המבוגרים פוגעים במערכת החיסון. ויטמינים ומינרלים נוספים שמוזכרים בהקשר הזה הם: אבץ, סלניום ברזל, ויטמינים E,C A ויטמין (6)B וחומצה פולית.
עם זאת מעניין לציין כי מחקר שבדק האם תוספת ויטמינים תפחית תחלואה במחלות חורף אצל נשים מבוגרות שנמצאות במצב תזונתי טוב ואוכלות נכון, לא הראה שבעקבות הויטמינים ירדה התחלואה.
משקל: השמנה (20% מעל המשקל הרצוי), משפיעה על התגובה החיסונית. משקל עודף נראה במחקרים רפואיים כגורם סיכון לתחלואה במחלות זיהומיות וכגורם בהחלמה איטית של פציעות.
_________
הכותבת הינה דיאטנית ראשית בחברת שטראוס.

תאריך:  21/05/2003   |   עודכן:  22/05/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
ד"ר שלמה חזן
פנחס (פיני) פישלר
"יהי כבוד חברך חביב עליך - כשלך". את המימרה הידועה הזו לא למד היועץ המשפטי לממשלה הרואה עצמו מועמד לשמש כשופט בית המשפט העליון
עמוס באר
יוסי פוקס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il