X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים

מזרח אירופה עלולה להצטייר כתמונה מסרט ישן על מלחמת העולם הראשונה או השנייה, אבל בודפשט כלל אינה נכנסת לקטגורייה מסוג זה.
העיר מרשימה מאד ביופי נופיה, אדיבות אזרחיה ובמגוון סוגי הבילוי שהיא מציעה, מטיולים בנוף המשגע ועד לבילויים בשעות הקטנות של הלילה.
מי שמתחיל את החופש בבודפשט בטיול רגלי בפשט, ומוצא את עצמו לרגלי הדנובה (הדונה בשפת ההונגרים) יבין קודם כל, שאמנם הדנובה אינה כחולה כפי שמובטח ביצירה הקלאסית של שטראוס, אבל היא יפהפיה, ומפרידה בין פשט לבודה, כשלצידיה אניות שמפליגות כל כמה שעות כדי שאפשר יהיה לראות את המבנים המרשימים ולדעת לאן להגיע - ומה ההסטוריה בכל מקום (הדרכה בשפות שונות, כולל בעברית).
הארכיטקטורה לצידי בודה ופשט מדהימה ומסגירה הסטוריה רבת שנים - כבר אלף שנה לפנה"ס יושב האזור על-ידי שבטים קלטים, באזור גבעת גלרט בבודה (Ak-Ink - מים בשפע), עליה אפשר גם ללמוד במוזיאונים שבעיר: המוזיאון היהודי (בתוך בית הכנסת, השני בגודלו בעולם), מוזיאון הטרור ועוד. ב-1990 הכריזה הממשלה החדשה על המדינה כרפובליקה, ובודפשט הפכה לעיר חופשית - כיום עם סצינת חיי לילה שלא תבייש אף עיר מערב אירופאית.
התקופות השונות שעברו על העיר ניכרים על פניה, כאשר כל שליט חדש בעיר הרס ובנה, שיפץ והוסיף. כך ניתן להבחין בתקופות שונות על-פני כנסיות בסגנון גותי, רנסנס, טורקי, אוסטרי ועוד רבים.
בודפשט, אם כן, מחלקת על-ידי נהר הדנובה את פשט - עיר הקניות, בילויים, מדרחובים ועוד, ובודה - עיר הגבעות, העושר, המנזרים אשר משקיפה לעבר פשט ומגלה מראה צבעוני ומדהים.
בפשט נמצא בניין הפרלמנט המרשים מאד בגודלו, פארו והביקור בו כולל גם סיורים מודרכים בשפה העברית. נכון, מי שנוסע לחו"ל נמנע בדרך כלל (או כך אומר) מלשמוע 'ישראלים', אבל הסיור מומלץ בחום. עוד בפשט הרובע היהודי, ובו בית הכנסת שהוזכר לעיל, הגדול ביותר באירופה והשני בגודלו בעולם. בבית הכנסת נמצא גם המוזיאון היהודי ופסל גדול המכונה "ערבה בוכייה" כשעל כל אחד מעליה שם של קורבן שואה הונגרי.
בבודה שתי גבעות מדהימות ביופיין - גבעת גלרט, ממנה נשקפת אחת התצפיות המרהיבות ביותר על העיר, וגבעת המצודה, שהיא אתר התיירות המרכזי בצד המערבי של הדנובה, בה נמצא ארמון המלך אשר מואר בלילה, המוזיאונים, כנסיית מטיאש ומצודת הדייגים - חובה לבקר.
בין השתיים האי מארגיט, המחובר לשתי הגדות בעזרת הגשרים Arpad hid ו-Margit hid, מצפון למרכז העיר, שגם לו סיפור שנשמע כמו אגדה. כל מי שיגיע אליו או יפליג באחת האניות יוכל לשמוע אודותיו.
בילויים, שפה ואוכל
השפה השגורה בפי ההונגרים היא הונגרית וכמעט אף מילה באנגלית. רוב האנשים המבוגרים אינם מבינים את השפה וגם לא רוצים לנסות ולהתמודד איתה. אבל כמעט בכל מסעדה או בית קפה אפשר למצוא מי שדובר אנגלית או לפחות מבין, ולרוב התפריטים גם באנגלית. ואם במסעדות עסקינן, סמוך לבית הכנסת הגדול נפתחה מסעדה "כינור דוד" על-ידי ישראלי, שהחליט כי המסעדות הכשרות בבודפשט אינן טובות מספיק. האוכל מצויין.
הבילוי בבודפשט מצריך הליכה רגלית על-מנת לספוג את האווירה, לראות את האנשים (יפהפיים במיוחד) ואת הנשים החוצות את הרחוב כמעט אך ורק במיני קצרצר. אבל התחבורה הציבורית בהחלט נוחה וגם זולה. המטרו חוצה את פשט ומגיע גם לבודה, לרוב המקומות המרכזיים. המטרו אינו ממוזג - ואפשר לומר מחניק וחם. צריך לקחת אוויר לפני שנכנסים לקרון... או לשמור בזיכרון את ריח המאפים המדהים העולה מחנויות קטנות בכניסה לכל מטרו.
קניות
החנויות במדרחוב (ואצי אוצה) וברחובות כולם מלאות במזכרות, בעיקר מפות רקומות - עבודת יד, יפות אבל מאד צפויות כאשר מכירים חנות אחת או שתיים, והרבה מאד כלי פורצלן מדהימים, ישן-חדש, שהם אולי נותנים מעט תחושה של מזרח אירופה ברגעים בהם אפשר קצת להתבלבל ולחשוב כי במערב מדובר.
העיר בהחלט מודרנית ומציעה בילויים בשפע. אך בטרם יוצאים לבלות... מי שרוצה לערוך קניות רצוי שיבקר קודם כל בשוק המקורה, ולו רק כדי להריח את ריח התבלינים, הפירות ושאר ירקות, ורק אחר כך יצא לאחד הקניונים, אם הקניון הגדול ביותר באירופה או אם קניונים אחרים באזורי תחנות הרכבת (בבודשפט 4 תחנות רכבת). האופנה - גם היא מזכירה כי במזרח אירופה מדובר, ומלבד בחנויות של מותגים קשה למצוא פריטים יפים. האנשים היפים מפצים על כך...
סצינת חיי הלילה מהנה ביותר - מספר אזורים פופולריים מרכזים את מיטב בתי הקפה והפאבים, כאשר גם באמצע השבוע קשה למצוא כסא ריק. ההונגרים, כך מסתבר, אוהבים לבלות - ולשתות. הרבה. קינוחים - מעולים כמובן. משטרודלים וקרמשניט ועד שוקלד מוצרט האופייני לכל חנות ממתקים, וגם הקפה - מעולה. האוכל זול, זול מאד אפילו, אבל שימו לב - בחלק מהמקומות משלמים מראש, וכשהמלצר מניח את החשבון על השולחן אין זה רמז לקום, כמו במספר מקומות בארץ. אבל תכונה מרגיזה משהו, היא הצמדות המלצרים לשולחן - כמו נשר כמעט, דואגים המלצרים לפנות כל צלחת מייד לאחר הביס האחרון. תכונה מוכרת לי, מבית סבתא (ההונגריה).
מזג אוויר
הקיץ בבודפשט חם מאוד, ואף לח והחורף קר מאוד. אבל למרות זאת, גם ביולי-אוגוסט ישנם ימים נעימים, כאשר מזג אוויר לא צפוי ממטיר גשם מפעם לפעם, ושוטף את הרחובות אשר מלאים, אין ספק, בפיח - לא מעטים הבתים העתיקים אשר קירותיהם שחורים ממנו.
רצוי, בכל אופן, לבקר בעיר בעונות המעבר: מאי עד אמצע יוני, או ספטמבר עד אמצע אוקטובר.

תאריך:  30/07/2003   |   עודכן:  31/07/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il