X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
אמנם אומרים עליו שהיה מהמר על הכל, אבל גם עופר מקסימוב עצמו לא היה מהמר בחיים שהוא יורשע בעבירת "גניבה בידי עובד", על אף שלא עבד בבנק למסחר דקה אחת בחייו; בפסק דין מפורט מסביר השופט שלי טימן מדוע אי אפשר להסתפק בהרשעת מקסימוב בעבירת "גניבה" רגילה, ואז קובע כי הוא עונשו יוגבל לעונש הקבוע בגינה
▪  ▪  ▪

בטרם אפתח בחיבור זה, אציין כי בשנה השלישית או הרביעית ללימודי המשפטים שלי זכיתי לשבת בקורס שהעביר השופט שלי טימן. זה לא נאמר בציניות - זה אחד הקורסים שאני זוכר במיוחד לטובה, בזכות מרצה מעניין ומשעשע שלא היה מוכן להתפשר על ההסבר הפשוט באף שאלה.
אז יכול להיות שאם אי פעם אגיע אל השופט טימן כנאשם (חלילה), הוא ייאלץ לפסול את עצמו. למרות זאת, אני מרשה לעצמי להגיב לפסק דינו שפורסם, בנוגע למהמר הכפייתי עופר מקסימוב.
אחד הסממנים הבולטים של הדיונים אצל השופט טימן, הינו חוסר סבלנות רבה לעורכי דין שהגיעו לדיון מבלי לעשות את שיעורי הבית. עורכי הדין פלדמן ונהרי, פליליסטים מנוסים מאוד, הגיעו לדיונים מוכנים. למרות זאת, לא בטוח שאפילו הם חשבו שיש הרבה שניתן לעשות למען הלקוח שלהם, שכבר הופלל, אך למרות זאת המשיך לשקר לשופט בלי לחשוב פעמיים.
בסופו של יום, הרשיע השופט טימן את עופר מקסימוב בעבירה של גניבה בידי עובד, בהתאם לסעיף 391 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, וזאת חרף העובדה שאחת הדרישות הבסיסיות שקבע המחוקק היתה כי מבצע עבירה זו יהיה עובד.
עד כמה שידוע לי, עופר מקסימוב לא עבד בבנק המסחר לשניה אחת בחייו. האם זו היתה כוונת המחוקק?
קשה שלא להשתכנע מנימוקיו של כבוד השופט שלי טימן, שבפסק דין מפורט ומנומק המשתרע על פני כ-140 עמודים מסביר חד-משמעית, כי עופר מקסימוב ידע גם ידע על הגניבות ואף גרם לאחותו, אתי אלון, לבצע אותן באומרו כי חייו בסכנה, וכי עבריינים מאיימים עליהם בשל חובותיו. מסתבר שמקסימוב אפילו השיב לבנק כספים בניסיון למנוע את חשיפת המעילה.
ברור גם שאתי אלון היתה עובדת של הבנק למסחר, ושהיא זו אשר ביצעה את הגניבות עבור מקסימוב, שהיה שותף לעבירה. מאחר ומדובר בעבירה נמשכת, וכי מעורבותו של מקסימוב לא כללה כניסה לאחר השתכללות העבירה, או סיוע בלבד, אלא מעורבות מלאה במלוא העבירה, ניתן לראות בו כשותף מלא.
קונסטרוקציה מעניינת בנה השופט טימן - ועושה רושם שהיא מבוססת על פסיקה עניפה ונהנית מתמיכת הברנז'ה המשפטית. הקונסטרוקציה מתבססת על סעיף 34ב' לחוק העונשין, הקובע: "נתון שהוא צד להתהוות עבירה, תהיה לו נפקות לגבי כל צד לאותה עבירה, אף אם אינו מתקיים בו...".
משמע, עופר מקסימוב יכול היה לבצע את עבירת הגניבה בידי עובד למרות שמעולם לא עבד בבנק (במאמר מוסגר אציין שהלוואי ובאמת היה כל כך קל למצוא עבודה במדינה הזו...).
עושה רושם שגם דעתו של השופט טימן לא ממש נחה עם המצב שנוצר, שכן בסופו של דבר הוא קבע שעונשו של מקסימוב יוגבל בהתאם לעונש הקבוע בחוק לעבירת גניבה רגילה - 3 שנים במקום 7, וזאת מאחר והפסיקה והמלומדים מותירים מקום לספק בנוגע להחלת העונש בהחלה של עבירה משותפת באמצעות סעיף 34ב'.
באחת מהרצאותיו של השופט טימן, הרים אחד הסטודנטים את ידו ושאל את השופט טימן. "מה דעתך על הגישה של מערכת המשפט לפיה שופט אינו אדם רגיל, והינו חסין לטעויות"?
איני זוכר את תשובתו המדוייקת של השופט טימן, אך רוח דבריו היתה כזו: "איני מתכוון לומר לכן ששופטים לעולם אינם טועים, אך בוודאי ובוודאי לא תשמעו ממני שהם כן".
זה נשמע כמו התחמקות אלגנטית באותה העת. היום נראה לי שהבנתי למה הוא התכוון. תתעלמו שניה מהרגש השלילי שלכם כלפי עופר מקסימוב. אם שופט יכול לקבוע שאדם שמעולם לא עבד במקום מסויים ביצע עבירה המחייבת לעבוד במקום הזה, ועדיין להיות צודק, אז לא ברור לי היכן שופטים יכולים לטעות.
מספר שאלות שמציקות לי בעקבות ההחלטה.
כמה זמן בדיוק עבד עופר מקסימוב בבנק למסחר? והאם מישהו דואג שיקבל את פיצויי הפיטורין שלהם הוא ראוי לאחר שהקריב כל כך הרבה למען מקום עבודתו?
היכן בדיוק ועד העובדים, ומדוע אינו מתגייס לעזרת העובד שזכויותיו נרמסות בידי בכירי הבנק? לאן בדיוק נעלמה ההסתדרות החדשה?
האם בעקבות התנהגותו הבלתי נסבלת ישללו מעופר מקסימוב את הפנסיה לה הוא זכאי כעובד של הבנק?
_____________________
המחבר מתמחה במשרד עורכי הדין ברץ, בר-נתן ושות'

תאריך:  08/02/2004   |   עודכן:  08/02/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אברהם בן-עזרא
כיום עובדים ה"שיפוצניקים" כבהיחבא: כל דכפין רשאי לכנות את עצמו "משפץ מבנים"; לכן התחום הוא פרוץ, דבר המשפיע גם על רמת הענף; קיים צורך דחוף בהסדרת העיסוק במקצוע בחוק - כולל דרישת רישוי
אברהם שרון
עומר כרמון
כמאתיים שנה לאחר שציווה הרב משה גלאנטי על יהודי ירושלים - לשאת מטריות ומגפיים ביום שמש נאה, נפתח אתר אינטרנט חדש, הנותן תחזית מזג אוויר מקצועית, לטווח רחוק יותר מזה של השרות המטאורולוגי
אורי נטע
לצערנו לא הילדים, לא הוריהם, לא מוריהם ולא הפוליטיקאים בהם בחרו, יודעים דבר וחצי דבר בפרקי התרבות האנושית
נועם פדרמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il