X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים

הוועדה
הוועדה לבחירת שופטים בחרה ביום ג' 20 שופטים חדשים לבית משפט שלום, בית משפט מחוזי, ולבית הדין לעבודה. רשימה צפופה של עשרות מועמדים. אלא שלכל ברור, כי המאבק הגדול בתוך הוועדה הוא זה שזומן לכינוס ביום 6.5.04: לבחירת ארבעה מועמדים לכהונת שופט בבית המשפט העליון.
הליכי המינוי מתנהלים הפעם, כאשר ברקע נשמעים "רעשים" לא פשוטים. חברי הכנסת ועורכי הדין החברים בוועדה, החליטו שלא להיות חותמת גומי, העלו מועמדים משלהם. הם אינם מוכנים לקבל - כזה ראה וקדש, את התכתיבים של שופטי בית המשפט העליון, ואת הדילים שאלה מבצעים יחד עם שר המשפטים; הם העלו רשימה ארוכה של מועמדים, ובסך הכל מונה עתה רשימת המועמדים 15 שמות.
בחירת השופטים מופקדת כידוע בידי ועדה בת תשעה חברים: השרים - שר המשפטים יוסף (טומי) לפיד והשר בני אלון; שלושה שופטים - הנשיא אהרן ברק והשופטים יעקב טירקל ודורית ביניש; שני חברי הכנסת - שאול יהלום ודליה איציק; ושני עורכי דין - בנימין לוינבוק ובני אלון.
בניגוד לפעמים קודמות, שבהם שימשה הוועדה חותמת גומי (הועלה בדרך כלל מועמד אחד לכל תקן פנוי), הפעם אנוסה הוועדה לקיים בחירת מועמדים מתוך רשימה ממשית. גם חבר השופטים בבית המשפט העליון "מחושק" עתה (יחסית), בשל חוק חדש שנתקבל בשבוע שחלף בקריאה שניה ושלישית, ביוזמת ח"כ רוני בר-און, הקובע כי שופטי בית המשפט העליון החברים בוועדה יצביעו על-פי צו מצפונם וכהבנתם, ולא על-פי תכתיב של חבר השופטים בבית המשפט העליון. עניין זה עמוד השבועלמבחן (יום ג'), כאשר השופט טירקל הצביע נגד שני מועמדים של הנשיא ברק.
המועמדים
כאמור, 15 מועמדים לכהונת שופט בבית המשפט העליון רשומים עתה. אין מדובר ברשימה סופית. אלה השמות: היועץ המשפטי לממשלה (היוצא) אליקים רובינשטיין, פרקליטת המדינה עדנה ארבל, השופט סלים ג'ובראן, השופטת אסתר חיות, וכן השופטים: הילה גרסטל, דבורה ברלינר, עודד מודריק, דוד חשין, יונתן עדיאל, בלהה גלאור; פרופ' רות גביזון, פרופ' מייגל דויטש ופרופ' מיכאל קורינלדי; ועורכי הדין שמואל ילינק וחנן מלצר.
הבחירה עתה מעניינת במיוחד נוכח המאסה הקריטית, העשויה/עלולה לקבוע לשנים רבות את דימויו ודרכו של בית המשפט העליון. ועדת המשנה שנפגשה בשבוע שחלף עם המועמדים (שאינם מכהנים כשופטים בפועל), תהתה על קנקנם. אך מה רבה היתה ההפתעה: לא, בניגוד לדיווחים בכמה כלי תקשורת, הוועדה לא ערכה שימוע למועמדים. המועמדים לא נשאלו שאלות קשות. בכלל לא. המועמדים נשאלו לדעתם על הא, ועל דא. הם נשאלו לגבי תפיסתם את מעמדו של בית המשפט העליון, לגבי ראייתם הציבורית וכו' וכו', שאלות שנועדו להפליג עימם למחוזות אחרים, ולאוו-דווקא לברר עימם שאלות קשות העומדות על סדר היום הציבורי. לדוגמא: היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, ופרקליטת המדינה, עדנה ארבל, לא נשאלו אפילו שאלה אחת בנוגע למעשים בלתי תקינים שיוחסו להם בשנות כהונתם.
ובכל זאת, לבחור הרי צריך. וכאן עולים ממצאים מעניינים. נודע לי, כי היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אליקים רובינשטיין, והשופטים סלים ג'ובראן ואסתר חיות (על-פי סדר זה), הם המובילים עתה לכהונת שופט בבית המשפט העליון. כך עולה מסיכומי הישיבה בוועדת המשנה שהתקיימה בשבוע שעבר, אליה זומנו המועמדים (שאינם שופטים) לשיחת רקע.
הנבחרים
חברי ועדת המשנה שקיימו שיחה עם המועמדים, התרשמו כי אלה האישים המובילים לכהונה זו: רובינשטיין, בשל כישוריו, ניסיונו העצום, אישיותו והעובדה שהוא דתי לאומי; ג'ובראן, בשל כישוריו, אישיותו והיותו ערבי-ישראלי; ואסתר חיות, המוערכת הן בשל כישוריה וניסיונה והן אישיותה. הכיסא הרביעי פנוי אפוא להתמודדות הגדולה. ככל הידוע, שר המשפטים תומך גם הוא במועמדים הנ"ל. הוא אפילו שמח על הזכות שניתנה בידו, למנות בתקופתו שופט ערבי-ישראלי לכהונת שופט בית המשפט העליון; גם שמח למלא את הבטחתו לרובינשטיין, וגם לתת יד למינוי חיות, הנחשבת למועמדת מקובלת גם על ברק וגם על ביניש.
הנשיא
אגב הליכי הבחירה, נוצרה חידה בלתי פתורה. מתברר, כי נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, שהתנגד למינויה של ארבל, שינה עמדתו. עתה הוא תומך במינויה לכהונה זו, אחרי השלושה שכבר הזכרנו בעמוד זה (רובינשטיין, ג'ובראן וחיות). מדוע שינה עמדתו?. מנגד, למועמדות ארבל ניכרת התנגדות מצד חברי ועדה אחרים, ובהם אחד משופטי בית המשפט העליון.
המינוי הרביעי פתוח אפוא. מה שמסתמן עתה: על המקום הזה יתמודדו לפחות חמישה: רות גביזון, עדנה ארבל, הילה גרסטל, מייגל דויטש, וחנן מלצר.
הנשיאה
ארבל, שמועמדותה קודמה בעבר על-ידי ביניש, הנחשבת חברתה הקרובה, נקלעה עתה למצב בעייתי: ככל הנראה, ביניש לא תוכל להשתתף בהצבעה הנוגעת לבחירתה של ארבל, בשל ניגודי עניינים.
נזכיר, כי ארבל נמנעה בשנה שחלפה מטיפול בפרשה פלילית המיוחסת לעו"ד יחזקאל ביניש, שהועלתה בפניה, למרות חובתה על-פי תפקידה כפרקליטת המדינה. היא נימקה זאת בחברותה עם בני הזוג ביניש. מה שאומר שעכשיו, כי בשל אותה חברות קרובה ואמיצה, תהיה ביניש מנועה מלהשתתף בבחירה. ואם תשתתף, היא עלולה להביא לפסלות ההחלטה כולה, בשל ניגודי עניינים, וגם לסבך עצמה לא מעט. במצב זה, הולכים ופוחתים סיכוייה של ארבל להתמנות.
הפרופסורית
פרט נוסף ומהותי שעלה בימים אלה: פרופ' רות גביזון, הנחשבת לאחת המשפטניות הטובות והמובילות בארץ, הודיעה כי היא מתלבטת האם להסכים שמועמדותה תוצג בפני הוועדה לבחירת שופטים. גביזון הודיעה, כי היא תמסור את החלטתה בקרוב.
גביזון נחשבת לאחת המועמדות הטובות ביותר. שמה הועלה על-ידי לשכת עורכי הדין. דווקא בשל אישיותה - היא ידועה כעקשנית גדולה, וכלעומתית לחלק משופטי העליון, ובראשם ברק וביניש, היא מסומנת כאחת ויחידה שתוכל בעתיד לעמוד בפני ביניש, כשזו תמונה, אם תמונה, לכהונת נשיא בית המשפט העליון, במקום הנשיא ברק העומד לפרוש בספטמבר 2006.

תאריך:  24/03/2004   |   עודכן:  24/03/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עומר הרפז
חיסול השייח' יאסין - בפרספקטיבה ישראלית מהנכר
אברהם שרון
יותר מכל, אחמד יאסין חוסל במטח טילים כי כיסאו של שרון מתנדנד ורועד תחתיו מתמיד לא בגלל כובד משקלו אלא בגלל משקלן של בעייותיו
דוד פרבר
Square one
אביתר בן-צדף
על תוכניות שלום ועל הינתקות
משה פייגלין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il