X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הדוח שהגיש מבקר המדינה בעניין האזנות הסתר, מאשר שהן בוצעו תוך כדי פגיעה בפרטיות ובניגוד להגבלות שנקבעו; כך, למשל, הוקלטו ותומללו שיחות אינטימיות בעניין התעללות מינית ובנושאים רפואיים; אם תיפתח חקירה פלילית, תהיה ארבל אחת הנחקרות
▪  ▪  ▪
נתנה גיבוי לעבריינות משטרתית

צותת בניגוד לחוק

ביום רביעי השבוע הגיש מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, את הדוח השנתי שלו, ובו התייחסות להאזנות הסתר. המבקר קובע מפורשות: בוצעו האזנות סתר בניגוד להגבלות שנקבעו. תומללו שיחות רגילות ביותר, שאינן רלוונטיות לחקירה.
המשטרה והפרקליטות הכחישו במשך תקופה ארוכה כי זה אכן המצב. פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, וראש אגף החקירות, ניצב משה מזרחי, טענו שוב ושוב כי אין יסוד בטענות נגדם, וכי הפרסומים נעשים כדי לפגוע בהם אישית.
עתה, כאמור, בא המבקר וקובע באופן שאינו משתמע לשתי פנים: בוצעו האזנות סתר בניגוד להגבלות שנקבעו, וכן תוך חריגה מהלכות בית המשפט העליון ומהכללים של המשטרה. השאלה עתה היא אם נוכח הממצאים האלה ימליץ מבקר המדינה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, להעביר את ממצאי המבקר לחקירה פלילית.
הטיפול בפרשת האזנות הסתר נמשך מעט מיותר משלוש שנים. חשפנו כאן כי במהלכי חקירות תמללה המשטרה, שלא בהתאם לצווי בתי המשפט, שיחות של אישים בכירים בחריגה ממגבלות הצווים. המדובר, בין היתר, בשיחות של בנימין נתניהו, בעת שכיהן כראש ממשלה, ראש הממשלה אריאל שרון, השר אביגדור ליברמן, הנשיא לשעבר יצחק נבון, הנשיא משה קצב, אנשי עסקים רבים, עורכי דין, צעירות-קטינות (בנות של חשודים-מואזנים), נשות מואזנים ובני משפחה אחרים.
במשך שלוש שנים, ולמעשה עד עתה, המשיכה ארבל לתת גיבוי למזרחי. כל מי שעסק בחשיפת פרטים נוספים בפרשה, הוקע והושמץ כאילו הוא עושה זאת מתוך שיקולים זרים וכדי לסייע לפושעים. כאשר נאלץ היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אליקים רובינשטיין , להורות על חקירת המחלקה לחקירת שוטרים, עמדה ארבל בדרכו. כאשר הגיע רובינשטיין למסקנות חמורות והחליט לפעול נגד מזרחי, פעלה ארבל לעיכוב פרסום החלטותיו.
חתרנות - המעורבות של ארבל
ב-23 באוקטובר 2003 פרסם רובינשטיין דוח ובו ממצאי החקירה (תיק מח"ש 2403/02). עיקרי הדברים: בוצעו האזנות סתר ותומללו שיחות שאינן רלוונטיות לחקירה, ובניגוד להגבלות שקבע בית המשפט. באופן זה תומללו שיחות פרטיות, שיחות פוליטיות, שיחות הנוגעות לצנעת הפרט, שיחות אינטימיות ועוד. הסנקציה שהחליט עליה: המלצה לשר לביטחון פנים להדיח את מזרחי מתפקידו כראש אגף החקירות, בכפוף לשימוע.
עניינו של מזרחי נמרח חודשים ארוכים. מישהו במשטרה ובמשרד לביטחון פנים נמנע מביצוע הנחייתו של רובינשטיין בזמן סביר. ארבל לא השלימה עם החלטה זו. אם עד להחלטה היתה בחזקת ממליצה ו/או מחווה דיעה, הרי שבאותו שלב היא חצתה את הקווים. ב-24 באוקטובר, יום לאחר הודעתו של רובינשטיין, היא כתבה והפיצה חוות דעת הנוגדת את עמדתו/החלטתו של רובינשטיין. את המסמך העבירה אל השר לביטחון פנים, מפכ"ל המשטרה, פרקליטת מחוז דרום ומנהל מח"ש. כמובן שדוח זה הגיע גם אל מזרחי עצמו, וזה, יחד עם ארבל וגורמים נוספים, השתמש במסמך לניגוח רובינשטיין. ימים ספורים לאחר מכן האשים רובינשטיין את ארבל בפגיעה בסדרי מנהל. שר המשפטים נזף בארבל, מה שלא הפריע לו השבוע להציגה כאשת מופת שמפעילים נגדה טרור משום שהיא נלחמת בפושעים.
יודגש, כי ארבל אישרה כי אכן ידעה על ביצוע התמלולים. באותה חוות דעת שהעבירה לרובינשטיין, ב-24 לאוקטובר, כתבה בנסותה לגונן על מזרחי:
"זאת ועוד, שיחות רגישות, בודדות אומנם, הוצגו במועד סמוך להאזנה גם לנו וגם לך, אולם אף אחד מאיתנו לא הורה על הפסקת התמלולים של שיחות דוגמת אלו, שכן סברנו כי מדובר בחומר היכול להיות רלוונטי לחקירה".
ארבל מאשרת, כאמור, כי נתנה ידה לביצוע תמלולים שרובינשטיין הגדיר כתמלולים אסורים, וגם טענה כאמור כי רובינשטיין ידע על כך. רובינשטיין מכחיש זאת מכל וכל, וטוען כי דברי ארבל אינם נכונים.
הממצאים - מה תמללה המשטרה
הביקורת של גולדברג נערכה בתקופה: אוגוסט 2002 עד יוני 2003. המבקר ערך מדגם סטטיסטי מייצג של 206 תיקי האזנות סתר שביצעה המשטרה בשנת 2001. יחד עם זאת, הוא נמנע מכתיבת דוח בפרשת האזנות הסתר ממהלך החקירה נגד השר אביגדור ליברמן - נושא שהוביל במקור להחלטת המבקר לחקור את התנהלות המשטרה בהאזנות סתר, ומאוחר יותר טופל בדוח מיוחד של היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בנימוק שיש להימנע מ"כפילות בבירור".
המבקר פרסם את מסקנותיו במסגרת הדוח הכולל. אולי משום כך, לא היתה בידי התקשורת האפשרות לתת כיסוי ראוי יותר לקביעות המבקר. נביא להלן כמה ציטטות מהדוח, המלמדות על ההתנהלות המופקרת של המשטרה, שקיבלה, כאמור, גיבוי של ארבל:
  • נמצא, כי בכמחצית מתיקי המדגם תומללו או תוקצרו שיחות בנושאים אישיים, שיחות בנושאים רפואיים ושיחות חולין, שלא היתה להן רלוונטיות לחקירה. שיעור התיקים שבהם נמצאו תמלילים או תקצירים של שיחות שנעשו אגב פגיעה בפרטיות במידה העולה על הנדרש...
ב-21% מהתיקים , שבהם נמצא שבית המשפט קבע במפורש בהיתר הגבלות לתמלול, נמצאו תמלילים או תקצירים של שיחות שנעשו בניגוד להגבלות שנקבעו...
בתיקים אחרים נמצא שתומללו או תוקצרו שיחות שיש עליהן חיסיון על-פי דין (שיחות בין עורך דין ללקוח); ובתיקים אחדים נמצא שתומללו או תוקצרו שיחות של אישי ציבור, שנעשו בלא שהתקבל אישור בעל תפקיד בכיר במשטרה להאזנה, כנדרש בהוראות המשטרה.
  • מהבדיקה של תיקי המדגם עלה, שב-48% מתיקי המדגם נמצאו תמלילים או תקצירים של שיחות או קטעי שיחות, שהיה בתמלולן משום פגיעה בפרטיות במידה העולה על הנדרש: תומללו או תוקצרו "שיחות חולין", שיחות שעסקו בנושאים אישיים או ביחסים אינטימיים, שיחות על המצב הרפואי של הדובר ועוד.
  • כך, למשל, תומללו שיחות שבהן אשת האדם שצוין בהיתר מספרת לחברתה, בין היתר, על קשייה לתפקד ועל טיפול פסיכולוגי שניתן לבנה; שיחות שבהן אשת האדם שצוין בהיתר משוחחת עם חברתה על יחסיה הבלתי תקינים עם בעלה; שיחות של מי שצוינה בהיתר על יחסיה עם בעלה ועל כוונתה להתגרש ממנו, וכן שיחות על מצבו הבריאותי של בעלה; שיחות מהאזנת סתר בבית-עסק שקשורות לעבודה בעסק ושיחות פרטיות של אחת העובדות; שיחות שבהן מי שלא היתה החשודה על-פי ההיתר, משוחחת עם אמה על בעיותיה הנפשיות ועל התעללות מינית שחוותה בילדותה; שיחות של מי שלא צוינה בהיתר, עם אישה שחוותה התעללות מינית, שיחותיה עם אבי בנה על יחסיו עם בנה ושיחותיה עם הגננת של בנה על בעיותיו; שיחות של מי שצוינה בהיתר עם מרכז לסיוע לנפגעות תקיפה מינית שבהן היא מספרת שבילדותה נפגעה מהתעללות מינית במשפחה ועובדת המרכז מייעצת לה בנושא זה.
  • ב-21% מתיקים אלה... נמצאו תמלילים או תקצירים של שיחות שנעשו בניגוד להגבלה...
  • לדעת משרד מבקר המדינה, הממצאים מלמדים כי בלא מעט מקרים מתומללות או מתוקצרות "שיחות חולין" ושיחות אישיות שאינן רלוונטיות לחקירה, דבר שאין הדעת סובלתו...
  • ארבעה מתיקי המדגם עסקו בהאזנות לאישי ציבור. לא נמצאו מסמכים המעידים שלפני ביצוען ננקטו ההליכים שפורטו לעיל: בשלושה תיקים לא נמצאו מסמכים המעידים שהמשטרה קיבלה מראש אגף החקירות או מראש אמ"ן אישור להגשת הבקשה להאזנת סתר, ולא נמצאו אסמכתאות לכך שנשקלה הרגישות המיוחדת של האזנות אלה; בתיק רביעי נמצא שהוקלטו אגב אורחא שיחות של אישי ציבור, והן תומללו אף שהן לא היו קשורות לנושא החקירה, ללא אישור של אחד מבעלי התפקידים האמורים ובחריגה ממגבלות ההיתר.
החקירה - מי ייתן את הדין
ארבל, יחד עם מזרחי - אשר בין לבין קודם לתפקיד ראש אגף החקירות במשטרה, הם שהנהיגו את השיטה של ביצוע האזנות סתר בניגוד להגבלות. דוח מבקר המדינה מצביע עתה על האפשרות שנעשו עבירות פליליות, ואלה טעונות עתה חקירה חדשה. אם תיפתח חקירה כזו, ארבל תהיה אחת הנחקרות.

תאריך:  07/05/2004   |   עודכן:  07/05/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרי הלפרין
השכל של העליון הלך למשרד מבקר המדינה, ותיראו מה נכנס שם - והאחראי הוא זה העומד בראש
מיכאל שרון
מיכאל אדירעם
הסערה סביב מינוי השופטים החדשים לבית המשפט העליון כמו השאלות שעורר מינוי המפכ"ל החדש, מחייבים הנהגת שימוע פומבי לפני אישור מינויים בכירים; שהציבור ידע ושנציגיו יאשרו
אפרי הלפרין
וטומי לפיד, נשיא בית המשפט העליון ובג"צ - ממנים אותה כשופטת עליונה
משה איפרגן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il