X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הודעת ממשלת ישראל על כניעתה במלחמה נגד הטרור - הנקראת במקומותינו "תוכנית ההינתקות" - מאפשרת בחינה של עתיד צה"ל, שנכשל במשימת הביטחון מאז מוצאי מלחמת ששת הימים; במאמר הזה - על משך כהונת הרמטכ"ל
▪  ▪  ▪

בסיכומו של דבר, הולכתו של רב-אלוף משה יעלון (בוגי) הביתה היתה בעיתה. כבר כתבתי במאמרי באתר הזה, שנעשתה, לכאורה, באיחור של שנתיים. עתה יש להיערך לעידן חדש של רא"ל דן חלוץ: הטייס הראשון ממפקדי חיל האוויר, שנבחר לרמטכ"ל (כזכור, רב-אלוף חיים לסקוב - הרמטכ"ל החמישי של צה"ל - גם פיקד על חיל האוויר, אך הוא לא היה טייס).
כשהצבא האמריקני נכשל בקרב בוויטנאם ובדרום-מזרח אסיה הוא חזר הביתה ללקק את הפצעים, ונכנס לשנים ארוכות של מחשבות ושל תיקונים. בארה"ב נעשה מאמץ כביר ללמוד לקחים - כולל את לקחי מלחמת יום הכיפורים. בדחנים מחבריי טוענים, שהאמריקנים היו היחידים, שלמדו את לקחי המלחמה הארורה שלנו.
חלק מהעניין היה קידום מואץ של שכבות שלמות של קצונה. הם מונו, נכשלו, והוחלפו בקצב מהיר ביותר, שלא אפיין מעולם את הכוחות המזוינים של ארה"ב. כך, למשל, גנרל ה' נורמן שווארצקוף, שפיקד על הפיקוד המרכזי (CENTCOM) של ארה"ב במלחמת המפרץ בשנים 1990-1991, היה רק מג"ד בוויטנאם, בתחילת שנות השבעים, ודרגתו סגן-אלוף ("חצי-קולונל", בסלנג האמריקני). תוך פחות מחמש-עשרה שנה הוא הפך לגנרל של ארבע כוכבים (קידום בחמש דרגות - כמעט קצב צה"לי, שמבטיח את אי-מקצועיות הפיקוד הבכיר).
צה"ל הובס עד-כה בכל המלחמות מאז מלחמת ששת הימים, וגם במלחמת ששת הימים לא ניצח, אלא נבנה ממבצע "מוקד" המדהים של חיל האוויר. לאמיתו של דבר, נכנס צה"ל ל"גאות ושפל" (התגובה למלחמה, שהכריזה הרשות הפלשתינית על היישוב היהודי בארץ ישראל - פעם קראו למלחמה כזו, "מאורעות") כשהוא מובס בהרבה שנות עימות עם הפלשתינים, שבסיומה נכנעה ההנהגה הישראלית, והוליכה את עימה באף לטירת קאנוסה שבאוסלו.
בתוך כך, מנהיגותנו גם הורתה על המנוסה המבוהלת מלבנון, שכמעט שאין ספק, שתרומתה גבוהה עד גדולה מאוד להתפרצות הפלשתינים בספטמבר 2000.
רק הבנה, כי צה"ל נכשל במילוי תפקידו, תביא את הנהגתו לערוך בדק-בית בטירה - לפני שתקרוס כליל. איני מאמין בהיתכנות של תיקון כזה. יותר מדי גנרלים חלחלו מהצבא לתוך המערכת הפוליטית, וקבוצת לחץ זו לא תיתן לעשות רפורמה מהותית, שתציגם בגודלם האמיתי, תוך שתשפר את צה"ל, כדי שיוכל לבצע את תפקידו כהלכה.
כהונת הרמטכ"ל
פרשת יעלון העלתה לסדר-היום הציבורי את סוגיית משך כהונת הרמטכ"ל. כרגיל, נטפלו אצלנו לזוטי-זוטות, ועשו מהן מעדן. זו היתה הזדמנות להתחשבן עם שאול מופז, שר הביטחון (עוד כיוון שעקף את יקיר הנוער, מתן וילנאי, בדרכו אל לשכת הרמטכ"ל), ועם ראש הממשלה עצמו.
הולכת רא"ל יעלון הביתה הצביעה על צורך נפשי של הישראלי המצוי לתחום תחומים ולהציב סייגים. המשטר בירושלים בנוי על ניצול חסר-מצרים של הכוח, שלכאורה נתון בידי הרשות. לכן, במדינת הקביעות-בעבודה נדרשת הבהרה של סוגיית משך כהונת הרמטכ"ל - בניגוד לכל קצין אחר.
בעקרונות, שהציע זאב ז'בוטינסקי, נמצא "הדר". נראה, כי בצבא מרושל ושלומפר כמו צה"ל, שמשלם מחירים מבצעיים כבדים על אי-סדר, ל"הדר" אין מקום. לפחות, כך הדבר בצבא "הירוק". רא"ל חלוץ עשוי לייבא לצבא הזה תרבות אחרת לחלוטין - זו של חיל האוויר - ולא אין טעם במינויו. אחרי כארבעה עשורים של רמטכ"לים רעים, ישראל צריכה שינוי, בהנהגת רמטכ"ל טוב לשם שינוי.
קביעות והדדיות הינן יסודות ביחסי אנוש ובתרבות הניהולית של כל ארגון. לכן, הקצונה הבכירה צריכה לדעת כמה זמן יכהן רמטכ"ל. לעומת זאת, בחיי הכלכלה, ובעיקר בתרבות הטכנולוגיה העלית (היי טק) הקביעות היא תוצא של הצלחה במשימות. וידוע הסיפור של מנכ"לית חברת המחשבים HP, שנשלחה לא מזמן הביתה.
בעוד שב"חוק השב"כ" נקצבו לכהונת ראש השב"כ חמש שנים, לא נקצבה ב"חוק יסוד: צה"ל" כהונת הרמטכ"ל. המסורת קבעה מימי רא"ל יצחק רבין, שממנים רמטכ"ל לשלוש שנים, ומאריכים (כמעט אוטומטית) את כהונתו בשנה, או אפילו ביותר. הדבר מנוגד לכל היגיון כיוון שאין בו מנגנון של גמול על שירות נפלא, או עונש על שירות גרוע.
מאז שנות השישים עוד לא היה, לדעתי, רמטכ"ל, שהגיע לו גמול כזה. אדרבא, כל מי שביקר בלשכת הרמטכ"ל אחרי רבין רמטכ"ל השאיר ליורשו צה"ל חלש, מבורדק יותר ורע יותר מאשר קיבל לידיו, והדבר ניכר בניהולו של הצבא ובהישגיו המבצעית. היה די בכמה חודשים כדי לדעת, שאפשר היה לוותר על שירותיהם הרעים של כמה מהרמטכ"לים שלנו כבר בתחילת הדרך.
כמו במדינה דרום אמריקנית (כחובב בננות, לא אעליבן), הדרגה הבכירה ביותר בצבאנו הינה כיסא ליד שולחן הממשלה, או אפילו פרזידנטה (נשיא). הרי לא יכלו להעליב רמטכ"ל, ולא להאריך את כהונתו. בעוד שנה-שנתיים הוא עלול לא להצביע אמון בראש הממשלה... הכל אישי, כידוע.
כהונה של פחות משלוש שנים אינה ראויה כיוון שהרמטכ"ל לא יצליח לעשות דבר בתפקידו - פרט לקידום מקורביו. כהונה ארוכה מחמש שנים תעודד קיפאון ותנציח משגים.
לכן, הייתי מציע רפורמה כוללת, שתבוצע בתיקון ל"חוק יסוד: צה"ל", ותקצוב לרמטכ"ל חמש שנים, שיורכבו משתי כהונות: האחת של שלוש שנים והאחרת - כבונוס על שירות מוצלח של שנתיים. כהונה של שלוש/חמש שנים תאפשר צמיחה נאותה של מועמדים לסגנים, שיוכלו לרשת את הרמטכ"ל בבוא יומו.
ועדה מיוחדת של חברי כנסת תבחן את המינוי בשיטה של שימוע (hearing) פומבי, כנהוג בסנאט של ארה"ב. ועדה זו תורכב מחברים בוועדת חוץ וביטחון, בוועדת הכספים ובוועדה לביקורת המדינה. הרכב כזה ימתן את המינון הגבוה של גנרלים בסגל ועדת חוץ וביטחון. אותה ועדה גם תבחן את הארכת כהונת הרמטכ"ל. כלומר, הרמטכ"ל לא יישב על זרי דפנה, אלא יתאמץ כל כהונתו, כדי לשכנע את הציבור, כי מגיעה לו עוד שנה בלשכתו.
ביקורת זו תגדיל, כנראה, את הבקרה האזרחית על מערכת הביטחון - יסוד לקוי ביותר במערכת הישראלית.

תאריך:  23/02/2005   |   עודכן:  24/02/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרי הלפרין
כנראה שיו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת לא קרא את הכרעת הדין בעניין ח"כ גורלובסקי, ועל כן הוא מפנטז על אפשרות שוועדת הכנסת תשוב ותחליט שלא להסיר את חסינותו של חבר הכנסת
מנחם ברוד
איך הגיבו יהודים במשך כל הדורות נוכח גזרת גירוש שנגזרה על עיר, עיירה או חבל-ארץ? זה מה שעלינו לעשות בשעה קשה זו - להתקבץ יחדיו, להתפלל ולעורר רחמי שמים
אברהם שרון
לזיכרו של אמן הקומיקס דודו גבע
אורי נטע
האם מדינת ישראל הייתה עוברת את המבחן של צ'רצ'יל לדמוקרטיה וחירות? לא!!!
עו"ד יצחק בם
כדי להזים את הטענות שערפאת היה האשם בשיחות קמפ-דיוויד 2,000 שוב התעלה על עצמו תא הסטודנטים הפלשתיני בהרווארד "צדק לפלשתין" כאשר הביא מרצה אמריקני שאיננו חוטא בחיבה רבה לישראל; בין דבריו של "המומחה": "קלינטון לא היה בעמדה נוחה ללחוץ על ישראל יתר על המידה "כאשר אשתך רצה לסנאט במדינת ניו-יורק וסגן הנשיא שלך רץ לנשיאות, אתה לא יכול להוציא פתרון של קבע בשנת בחירות"; כמה מלים על אנטישמיות סמוייה וגלוייה ועל כסילותו המדינית הבלתי נתפסת של אחד - אהוד ברק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il