צרבת: למה שורף לי? צרבת מתרחשת כאשר חומצה עולה מהקיבה אל תוך הוושט ופוגעת בתאי הוושט. כאשר מערכת העיכול מתפקדת באופן תקין, האוכל עובר מהוושט אל הקיבה דרך סוגר שמפריד ביניהם - טבעת שרירים שתפקידה למנוע מתכולת הקיבה לשוב אל הוושט. כאשר מסיבות שונות הסוגר איננו פועל כשורה ונפתח מעצמו או שהוא נחלש ואיננו סוגר היטב את הקיבה, חומצה עוברת את הסוגר בכיוון ההפוך - נגד כיוון התנועה - מהקיבה אל תוך הוושט.
בעוד הקיבה היא "אזור המגורים" הטבעי של החומצה ולכן שם לא נרגיש בקיומה, החומצה ה"פולשת" לתוך הוושט, פוגעת בתאים שלו וצורבת אותם. כתוצאה מכך מופיעה תחושת הלחץ והשריפה בחלל החזה.
במקרים קלים, הצרבת היא אירוע חולף שתעבור לאחר זמן קצר. במקרים אחרים היא תגרום לסבל ארוך ואף עלולה להיות בעיה כרונית. גם רמת הכאב משתנה בין אדם לאדם ובין מקרה למקרה: לעיתים מדובר בשריפה קלה, אך לעיתים הכאב קשה ובלתי נסבל.
חומרת הכאב ואורכו מלמדת על היקף הבעיה ומשפיעה על הטיפול המתאים. בעוד שבצרבת קלה, ניתן לטפל באופן פשוט יחסית, במקרים של צרבת כרונית וקשה יש לפנות לרופא להתייעצות.
מה הגורמים לצרבת? לצרבת גורמים שונים וחשוב להכיר אותם על-מנת לבחור בטיפול הנכון. אבל מאכלי החג יכולים להיות הסיבה לכך שיותר אנשים סובלים מצרבת בחנוכה.
האוכל שאנחנו אוכלים הוא גורם עיקרי לצרבות. אוכל שומני הוא גורם ידוע לצרבת ולביבות וסופגניות עשירות בשומן בגלל הטיגון והמרכיבים שמהם הן עשויות - שומנים גורמים לסוגר להשתחרר ופוגעים ביכולת שלו למלא את תפקידו.
סיבה נוספת לצרבת היא אכילת יתר: לביבות וסופגניות יכולות להיות טעימות מאוד ואפילו טעימות מדי. כתוצאה מכך אנחנו אוכלים הרבה יותר מדי, הקיבה מתמלאת ונמתחת וכך נוצר לחץ על הסוגר שלה. חשוב לזכור, שלא רק מאכלי החנוכה גורמים לצרבת - אכילת יתר של כל מאכל יכולה לגרום לכך. גם אכילה מהירה מדי יכולה לגרום לצרבת כיוון שהקיבה מתמלאת מהר מכדי ל"טפל" במזון שנכנס לתוכה.
אנשים שונים מגיבים למזונות שונים באופן שונה. יהיו כאלה שיוכלו לאכול הרבה לביבות ולא יסבלו בכלל ואילו אחרים יאכלו לביבה אחת ומייד ירגישו בצריבה בוושט. הרגישות למזון מסוים יכולה להיות תלויה גם בדברים אחרים - מה שנאכל יחד עם המזון הבעייתי, מצב הבריאות שלנו וכדומה.
לא רק בחגים חשוב לזכור, שלעיתים הקשר בין הצרבת ובין חג החנוכה, הוא מקרי ולמעשה הגורם האמיתי לצרבת איננו מזונות החג, אלא גם מאכלים אחרים. מזונות נוספים שיכולים לגרום לצרבת הם מאכלים חריפים, מאכלים חומציים כמו עגבניות, פירות הדר ובצל ואף עשבי תיבול. גם שוקולד, קפאין ומשקאות תוססים, יכולים לגרום לצרבת.
מלבד האוכל, ישנם גורמים אחרים שיכולים לשבש את פעולת הסוגר: עישון או עודף משקל עשויים גם הם לגרום לצרבת - המשקל העודף מפעיל לחץ על הקיבה והסוגר איננו מצליח להישאר סגור.
נשים בהריון עשויות גם הן לסבול מצרבות, בעיקר מסוף השליש הראשון ועד סוף השליש השני. הסיבה לצרבת היא שק העובר הגדל שמפעיל לחץ על הקיבה. בנוסף, הגוף מייצר הורמונים שמחלישים את השרירים וביניהם גם את שריר הסוגר. גם תרופות שונות עשויות לגרום לצרבת.
במקרים מסוימים, הגורם יכול להיות מחלה שהצרבת היא רק סימפטום שלה: בקע סרעפתי, כיב קיבה, פגם בסוגר שבין הקיבה לוושט שמונע ממנו לתפקד כהלכה, ריפלוקס קיבתי-וושטי, סוכרת, אסתמה ועוד.
איך להימנע מהצרבת? צרבת כרונית דורשת טיפול מיוחד, אבל את הצרבת שקשורה לחנוכה אפשר למנוע. קודם כל, לאכול פחות: להעדיף ארוחות קטנות בתדירות גבוהה יותר על-פני ארוחות גדולות. חשוב גם לאכול נכון: להימנע ממזונות שומניים, להעדיף לביבות וספגניות שלא טוגנו בשמן ושאינן שומניות, לאכול לאט וללעוס היטב. כמובן שכדאי גם להימנע משאר המאכלים שעלולים לעודד צרבת ולאכול יותר ירקות, קטניות, דגנים ודגים.
למי שסובל מצרבת, מומלץ ללבוש בגדים שאינם לוחצים על הבטן. כדאי מאוד לא לשכב מייד אחרי הארוחה ולאכול כשלוש שעות לפני שהולכים לישון. לא לעסוק בפעילות גופנית מאומצת מדי, אך כן לשקול הליכה קלילה במידה ומתאימה למצב, בקצב רגוע ומתון.
אם הצרבת תוקפת, כדאי לשתות מים קרים (אבל לא קרים מדי) בלגימות קטנות. גם תה קר של קמומיל או שומר יכול לעזור. אפשר לנסות ללעוס מסטיק כדי להגביר את ייצור הרוק ששוטף את הוושט ומנקה אותה. מי שסובל מצרבת ממושכת יכול להגביה מעט את מראשות המיטה כדי למנוע מחומצות הקיבה לעלות אל הוושט בזמן השינה. במקרים מסוימים ישנן גם תרופות, בלי מרשם או עם מרשם, שיכולות לעזור, אך יש להתייעץ עם רופא מטפל לפני הנטילה.
מהצרבת שנלווית יותר מדי פעמים לחנוכה, אפשר להימנע אם מקפידים על תזונה נכונה. כך אפשר להישאר עם כל מה ששייך באמת לחג האורים: חנוכייה וסביבון, מכבים ויוונים, סופגניות ולביבות, אבל בלי להגזים...