X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות
ד"ר שמואל סעדיה עו"ד מביע את דעתו על ההתנהלות הדורסנית של העיריות כלפי האזרח הקטן בזכות פקודת המיסים ומה צריך לעשות כדי לתקן את העוול
▪  ▪  ▪
ד"ר שמואל סעדיה עו"ד

"פקודת מיסים (גבייה)", אומר ד"ר שמואל סעדיה עו"ד, "היא פקודה 'דרקונית' - איננה מידתית, איננה חוקתית, איננה שוויונית והיא מאפשרת לעיריות לפנות ישר לרשות האכיפה והגבייה ללא בירור של הליך משפטי, כמתבקש וכמתחייב - מצב דברים שהדעת אינה נותנת".
ד"ר שמואל סעדיה עו"ד, הפועל שנים רבות מול ולצד עיריות בבתי משפט, מוסיף בנושא: "לפי כל קנה מידה של סבירות, וכפי שכל אדם בר דעת יודע חושב ומבין (ולהלן יצויין כי ביקורת זו נשמעה גם מפי שופטים ומשפטנים בכירים) - הרי כאשר העירייה דורשת כסף מתושב, עליה להתכבד לתבוע בערכאה משפטית ולברר כדבעי בראיות, הוכחות וטיעונים משפטיים, ולא לדלג על שלב הזה. כך למשל 'מדלגת' עירייה ושוללת מאזרח טענות הגנה כמו התיישנות, פוגעת בזכויות היסוד להתגונן ופוגעת בזכות הגישה של תושב לערכאות משפטיות".
על זכות הגישה לערכאות ראה את דברי כבוד בית משפט העליון בעניין ע"א 733/95 ארפל אלומיניום בע"מ נ' קליל תעשיות בע"מ [1], בו קבע כבוד השופט המלומד חשין ז"ל (בעמ' 629), כי זכות הגישה לבית המשפט הינה זכות מן המעלה העליונה:
"דעתי-שלי היא כי זכות הגישה לבית המשפט אין היא זכות-יסוד במובנו הרגיל של המושג זכות-יסוד [..] לא עוד, אלא שקיומה הינו תנאי הכרחי וחיוני לקיומן של שאר זכויות-היסוד. זכות הגישה לבית המשפט הינה צינור החיים של בית המשפט. התשתית לקיומם של הרשות השופטת ושל שלטון החוק [..] חסימת הדרך לבית משפט - בין במישרין בין בעקיפין - ולו באורח חלקי, חותרת תחת ה-RAISON D'ETRE של הרשות השופטת. ופגיעה ברשות השופטת פירושה פגיעה ביסוד הדמוקרטי של המדינה. באין רשות שופטת, באין ביקורת על מעשי הפרט והשלטון, ייפרע עם ותאבד ממלכה. באין ביקורת שיפוטית יאבד שלטון החוק ותעלמנה זכויות-יסוד [..] בחסימת הדרך לבית משפט ייעלם ואיננו הדיין, ובאין דיין יעלם אף הדין עמו".
דא עקא - דווקא בסוגיה שבפנינו נותרה הלכה זו כמילים "גבוהות" גרידא אך בפועל, בפסקי דין של כבוד בית משפט העליון - כ"אות מתה".
"יתר על כן", אומר ד"ר שמואל סעדיה עו"ד, "עצם ההליך המשפטי יוצר אפשרות להתפשר, באמצעות הסכמה, הליך גישור או בהכוונת המותב השיפוטי - כל אלה לצד העובדה שמדובר בעירייה משופעת עורכי דין ומשאבים לעומת התושב, ומצב הדברים אינו הוגן ואינו חוקתי".

מה צריך לעשות?

"צריך לבטל את פקודה זו בהיותה סותרת חוקי יסוד, את נשמת אפו של שיטת המשטר הליברל-דמוקרטי ואת מערכת המשפט שאנו גאים בה".
עמדה זו עולה בכל הענווה עם ביקורת נוקבת שנשמעה על-ידי בתי המשפט הנכבדים בעניין פקודת מיסים גבייה, כפי שכבר הביע כבוד סגן נשיא בית משפט המחוזי בחיפה, מר גדעון גינת, בפסק דין בעת"מ 3061/06 בעתירה שבו עתרה רכבת ישראל בע"מ נגד עיריית חדרה נגד הליכים שנקטה נגדה העירייה בגביית ארנונה בלא הליכים שיפוטיים עמדתו כי:
"בשל המחלוקות שבין הצדדים לא שולמו למשיבה דמי ארנונה כנדרש על ידה. המשיבה בחרה לנקוט הליכים מנהליים לגביית דמי הארנונה. לטעמי הליכים אלה של גבייה מנהלית אינם עומדים בעקרונות של המשפט המינהלי חוקתי [..] הליכים שכאלה יש להפעיל בתוך מתחם של סבירות, מתחם אשר גבולותיו נקבעים בהתאם למבחנים של פרופורציה ומידתיות. הליך של גביה מנהלית של חוב הוא חריג לכלל לפיו התובע כספים חייב בהוכחת טענה זו בפני ערכאה שיפוטית. טענה של חוב צריכה להיבחן ידי ערכאה שיפוטית. היא אינה מוכרעת רק על יסוד שיקול הדעת של מי שטוען לקיומו של החוב. ספק בעיני אם הגבייה המנהלית היא חוקתית, בעידן שלאחר חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו [..]
המסקנה היא כי רק במקרה חריג יש מקום לאפשר לרשות מקומית לנקוט הליכי גבייה מינהליים".

עת לצדק משפטי

למרבה הצער, עמדה זו לא נתקבלה על-ידי כבוד בית משפט העליון והגיעה העת לצדק משפטי ושוויון, וביטול פקודה מתקופת ימי המנדט הבריטי, וכך גם ממילא יש חוסר שוויון בין תושב לעירייה, ויש להצר ולהצטער שבית משפט העליון ביטל פסקי דין ברוח זו. לעניות דעתו של ד"ר שמואל סעדיה עו"ד, הוא טועה בכל הענווה (ומה גם ששופטי בית משפט המחוזי יעלו ויעפילו לבית משפט העליון) והגיעה העת שפסיקותיו יהיו יוצאות כחלוץ לפני המחנה לרבות בסוגיה זו.
בד בבד יצוין, כי בית משפט העליון איפשר בהליך משפטי נפרד לתושב, אשר ננקטים נגדו הליכים מכוח פקודת המיסים, גבייה ללא דין ומשפט, להעלות את טענות ההגנה שבפיו כגון טענות התיישנות. רעא 187/05 נעמה נסייר נ' עיריית נצרת עילית, כדלקמן:
"נישום אשר הרשות מפעילה כלפיו הליך גבייה מינהלי רשאי להתגונן בטענה שחוב המס התיישן. טענת התיישנות זו נותרת טענת הגנה, הגם שאופן השמעתה הוא על דרך יזימת הליך - כיום, עתירה לבית המשפט לעניינים מינהליים".
ד"ר שמואל עו"ד סעדיה מסכם: "זה המעט שאינו מחזיק את המרובה צריך לפנות לעורך דין, לשאת בהוצאות, לשלם אגרה ולא כל עו"ד בקיא בהלכות האלו - ואנו קוראים למחוקק ולבית המשפט העליון לבטל את פקודת המיסים גבייה באופן שהעיריות, כמו כל בעל דין, יפנו תחילה לברר עניינם בערכאות משפטיות - עליהן אנו סומכים, טרם הליכי גביה קשים ודורסניים".
ד"ר שמואל סעדיה עו"ד הוא בעל משרד עורכי דין מזה ארבעה עשורים. כתב שבעה ספרים, כיהן שלוש קדנציות כחבר ועד מחוז ת"א והמרכז בלשכת עורכי הדין ובפועל כיו"ר ערי השרון. כיום מכהן כשופט ויו"ר ועדות ערר בטריבונליים שיפוטיים.

תאריך:  20/11/2018   |   עודכן:  20/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
גיל להב
כתיבת המומחים
צעירים מעל גיל 14 יכולים ליהנות מכל היתרונות של חשבון בנק וכרטיס אשראי    במאמר הבא נסביר איך פותחים חשבון משתלם, חוסכים בהוצאות ומקבלים הטבות
ישרוטל אילת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il