X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות

המחזור החודשי מלווה נערות ונשים לאורך תקופת הפוריות שלהן, ושיבושים בהופעתו עשויים להעלות שאלות ודאגות, במיוחד אם נשלל קיומו של הריון. מהי תופעת האל-ווסת ומה עשוי לגרום לה? ד"ר גיא גוטמן, גינקולוג מומחה, מסביר ומונה 10 סיבות אפשריות לאי הופעת הווסת.
המחזור החודשי הוא תהליך של שינויים פיזיולוגיים והורמונליים בגוף האישה שחוזרים על עצמם מדי חודש שוב ושוב במהלך תקופת הפוריות שלה. אחד השלבים הנראים לעין והמעידים על קיום המחזור באופן סדיר הוא הווסת - נשירת רירית הרחם ויציאתה בצורת דימום דרך הנרתיק, כאשר האישה לא נכנסת להריון.
אצל מרבית הנערות הווסת תתחיל להופיע בערך בגיל 12, כאשר טווח הנורמה לתחילת המחזור הוא בגילאי 16-8 שנים. מחזור ממוצע נמשך 28 ימים, אולם אצל נשים רבות הוא עשוי להימשך 35-24 ימים ונחשב מחזור תקין. הפסקת המחזור לצמיתות (מנופאוזה) תתרחש בתום תקופת הפוריות ותחילת גיל המעבר - בסביבות גילאי 55-45 שנים.
המחזור אמור להופיע באופן אידיאלי בכל חודש בזמן קבוע כאשר יש בגוף איזון הורמונלי ואין סיבות פיזיולוגיות, אנטומיות או גינקולוגיות מיוחדות (הריון, הפלה, הנקה וכו'). אולם החיים האמיתיים תנודתיים ומלאים בשינויים, ופעמים רבות נשים נתקלות באי הופעת הווסת. לאחר מספר ימים של איחור הדבר מתחיל להיות מחשיד ואף מלחיץ, במיוחד אצל נשים עם וסת סדירה ("כמו שעון שוויצרי") שנעלמת לפתע, מבלי שקיימת סיבה גלויה לעין (הריון למשל).
אל-וסת? יש דבר כזה
אי הופעת המחזור היא תופעה שכיחה ביותר הקרויה "אל-וסת", א-מנוריאה בלעז. לתופעה זו יש שני מצבים עיקריים: מצב ראשוני, שבו המחזור מעולם לא הופיע למרות שהנערה חצתה את גיל 14; ומצב שניוני, שבו המחזור לא מתחדש למשך שישה חודשים ומעלה.
לפני שאמנה את הסיבות האפשריות לאל-וסת שניונית (הפסקה בהופעת המחזור), חשוב לי להמליץ במצב כזה להתייעץ עם רופא נשים ולא לחכות ו-"להתבשל" עם הדאגות. רופא הנשים עשוי להקל מאוד על דאגותייך, לאבחן את מצבך ולהעניק לך טיפול מתאים.
מהן הסיבות האפשריות לאי-הופעת הווסת בזמן?
הסיבות לאי-הופעת וסת קשורות באי-תקינות אנטומית או פיזיולוגית באיברים האחראים על תקינות תהליך המחזור: היפותלמוס, בלוטת יותרת המוח, השחלות ואיברי המין.
ריכזתי עבורכן 10 סיבות נפוצות שעשויות לגרום לתופעה זו. אם אתן מזהות את עצמכן באחת מהן, אנא פנו לרופא הנשים שלכן לקבלת ייעוץ וטיפול.
1. לחץ ומתחים נפשיים: לחץ, חרדות, דיכאונות, עומס בעבודה, כל אלו משפיעים על הגוף בדרכים שונות, ואחת מהן היא הפסקת המחזור. ברגע שהמצב הנפשי מתאזן ורמת הסטרס יורדת, הווסת עשויה להופיע שוב.
2. פעילות גופנית מאומצת: נשים שמבצעות פעילות גופנית מוקצנת, ובכללן רקדניות מקצועיות, חיילות צעירות, ספורטאיות ועוד, עלולות לפגוש את תופעת האל-וסת.
3. תסמונת השחלות הפוליציסטיות: שחלות פוליציסטיות הן שחלות שמופיעות בהן ציסטות רבות שמונעות את שחרור הביצית בזמן הביוץ ומפריעות לסדירות המחזור החודשי.
4. בעיות בבלוטת התריס: בעיות בתפקוד בלוטת התריס גורמות לחוסר איזון הורמונלי בגוף המתבטא גם באי סדירות של המחזור החודשי.
5. הפרעות אכילה ודיאטות קיצוניות: דיאטות לא מאוזנות, הפרעות אכילה (אנורקסיה נרבוזה ובולמיה) ושינויים דרסטיים במשקל הגוף, עלולים לגרום לנזק לגוף ולאי הופעת מחזור.
6. פעולות רפואיות: ביצוע הליכים רפואיים (גרידה, הפלה יזומה באמצעות כדורים, ניתוחים שונים ברחם ועוד) עלולים לגרום לאל-וסת זמני ובמקרים נדירים אף להפסקת הווסת לצמיתות (כגון במצב של הסרת הרחם וכדומה).
7. נטילת תרופות: נטילת תרופות חדשות יכולה להשפיע על האיזון ההורמונלי בגוף האישה והדבר עלול לעכב את הופעת המחזור החודשי. אם התחלת לקחת תרופה חדשה ובסמיכות לכך המחזור פסק, יש לציין זאת במהלך הביקור אצל רופא הנשים.
8. טיפולים הורמונליים: שימוש בגלולות למניעת הריון וכן טיפולים הורמונליים שונים, יכולים לגרום לאי סדירות בהופעת המחזור.
9. גיל המעבר: גיל המעבר הוא הזמן שבו מתרחשת הפסקת הפעילות השחלתית באופן טבעי עד להפסקה מוחלטת שלה. כתוצאה מכך המחזור החודשי נפסק לגמרי, ותמה הופעת הווסת מדי חודש.
10. גיל מעבר מוקדם: השינוי של הגוף בגיל המעבר מתרחש לרוב בין השנים 55-45, אולם אורח החיים המודרני גרם להקדמה בגיל ההתבגרות ולהקדמה בגיל המעבר. חלק מהנשים עלולות לחוות את הפסקת המחזור החודשי עוד לפני גיל 40, ותופעה זו נקראת "גיל מעבר מוקדם".
לסיכום, יש מגוון סיבות רחב לאי הופעת הווסת בזמנה. ברוב המקרים מדובר בבעיות פתירות בעזרת טיפול מתאים. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא אם את מודאגת, כדי לקבל מענה מתאים עבורך.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים בכיר בקופת חולים כללית.

תאריך:  23/12/2020   |   עודכן:  23/12/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
כאשר מתברר לקרובי משפחה שיקירם שנפטר נישל אותם מן הירושה, הם עשויים להגיש הליך של התנגדות לקיום צוואה אשר מטרתו לפסול את הצוואה ובמסגרתו מעלים נימוקים שונים לפסילת הצוואה    עו"ד ד"ר רן מובשוביץ סוקר עבורנו את העילות השכיחות המופיעות בהליכי התנגדות לצוואה בישראל
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il