X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות
עו"ד ד"ר רן מובשוביץ [צילום: יח"צ]

צוואה היא המסמך היחיד על-פי חוק שבאמצעותו ניתן לקבוע כיצד יחולק רכושו של הנפטר לאחר פטירתו. איך נערכת צוואה מקצועית, מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית, ומה הפגמים השכיחים הנופלים בצוואות וכיצד ניתן למנוע אותם. עו"ד ד"ר רן מובשוביץ עושה סדר בדברים.
עו"ד מובשוביץ, ספר לנו למה חשוב לערוך צוואה?
היום כולם יודעים, שחשוב לערוך צוואה כדי להבטיח שהרכוש שצברת בחייך יחולק בדיוק כמו שאתה רוצה, ולא כפי שמישהו אחר רוצה. הצוואה היא המסמך היחיד לפי החוק הישראלי, שמיועד כדי להבטיח את מימוש רצונו של הנפטר, ולכן כל כך חשוב לערוך אותה וחשוב לא פחות, לערוך אותה כמו שצריך.
תוכל לתת לנו כללים בסיסיים לעריכת צוואה?
לצערי, אנשים חושבים שלערוך צוואה זה עניין של מה בכך. אני מאוד ממליץ לפנות לעורך דין צוואות, כזה שמתמחה ב-עריכת צוואה וזה כלל היסוד. כמי שעוסק עשרות שנים בייצוג בהליכי התנגדות לצוואה, אני אומר באופן חד-משמעי, גם הצוואה הפשוטה ביותר, הקצרה ביותר, יכולה להיפסל בבית משפט, אם היא לא נערכה באופן מקצועי.
מה זה אומר צוואה שנערכת באופן מקצועי?
קודם כל, כתיבת הצוואה דורשת דיוק מילולי מאוד גבוה, ולא לכולנו יש את היכולת הזו. מניסיוני, גם אנשים מאוד חכמים ומוכשרים לא יודעים איך לכתוב צוואה, כי זה מקצוע וכאשר לשון הצוואה אינה מדויקת, עלול לפרוץ סכסוך ירושה על פרשנות הצוואה בבית משפט. שנית, לדעתי, יצירת התוכן של הצוואה הוא מעשה אמנות ממש שדורש הבנה משפטית גבוהה. אני שומע מה רוצה המצווה, ואני צריך לחזות עבורו את העתיד שעלול להתרחש בכל מיני אפשרויות, ולתת לו פתרונות משפטיים בצוואה, שיבטיחו את אכיפת הצוואה וזה ממש לא פשוט. שלישית, עצם ההליך של יצירת הצוואה ואימות החתימה של המצווה עמוס בדרישות חוקיות ומשפטיות שרוב המצווים לא מכירים ולא מבצעים. כל זה דורש התמקצעות שאין לאדם מן היישוב. לכן, ערכתי לעצמי רשימה של עשה ואל תעשה בעריכת צוואה ואני פועל לפיה.
מה כבר יכול להשתבש בעריכת צוואה פשוטה?
שאלה קצת מצחיקה לאור הסטטיסטיקה של הדיונים בבתי משפט בהתנגדויות לצוואות. אבא קשיש, אב לשני בנים, אומר לבן הבכור שלו: "תארגן לי עורך דין. אני רוצה לערוך צוואה". הבן הטוב מוצא עורך דין בין מכריו, קובע איתו מועד ומביא את אביו לעריכת הצוואה. בצוואה מוריש האב את דירתו רק לבן הבכור. לימים, נפטר האבא, ואז מגלה בן הזקונים שהבכור לקח את האב לעריכת צוואה ולא גילה לו על כך. מכאן הדרך להגשת התנגדות לצוואה בעילה של השפעה בלתי הוגנת מאוד קצרה. צריך להבין, ילדיו של המנוח יבלו שנים בבתי משפט וישלמו סכומי עתק על סכסוך שיתכן שאין מאחוריו כל סיבה אמיתית. לעומת זאת, אם הבן הבכור היה פונה ל-עורך דין צוואה המתמקצע בנושא, הוא יקבל מיד הנחיות מאוד ברורות לעניין אופן עריכת הצוואה, הנחיות שצופות ופותרות מלכתחילה מצב של טענות כנגד הצוואה בסיטואציה הזו.
מה לעניין עריכת צוואה הדדית? האם הכללים שונים?
צוואה הדדית היא יצור מאוד מוזר. מצד אחד, חוק הירושה מקדש את חרות הציווי והחופש לצוות כרצונך, ללא תלות באחר, ומצד שני, הצוואה ההדדית, כיום, היא גם הסכם בין בני זוג לגבי הוראותיה. לכן, אין צוואה הדדית פשוטה. לכן, מי שרוצה ב-עריכת צוואה הדדית, יתכבד ויפנה בן זוגו לעורך דין צוואות ללא דיחוי, מפני שכמות הבעיות האפשריות בעריכת צוואה הדדית היא אדירה. העובדה שהצוואה ההדדית היא הסכם, ושבדרך כלל אחד מבני הזוג הולך לעולמו ראשון, מקימה סוגיות מאוד קשות שבתי משפט מתמודדים איתן למכביר. לדוגמה, נושא של ביטול צוואה הדדית כאשר שני בני הזוג בחיים היא סוגיה מאוד סבוכה כי החוק לא צופה את כל האפשרויות, כגון, לדוגמה, מצב שבו אחד מבני הזוג איבד את כשירותו המשפטית, ולכן אי-אפשר להודיע לו על ביטול הצוואה, כפי שחוק הירושה דורש. צריך לצפות את העניין הזה ולתת לזה פתרונות, אבל האמת היא שברוב המקרים שראיתי, המצווה לא מודע לכך ולכן אין הוראה מתאימה בצוואה למצב שכזה.

משרדו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, מחבר הספר "סכסוכי ירושה הלכה למעשה", עוסק באופן בלעדי בעריכת צוואה, ייצוג בהתנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, וביטול הסכמי מתנה. לעריכת צוואה וייצוג חסר פשרות פנו אלינו ב 03-7321519
תאריך:  12/06/2022   |   עודכן:  12/06/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
קבוצת ירדן
קבוצת ירדן
רכישת דירה שנייה להשקעה או לפנסיה דורשת בחירה מושכלת של משכנתא    בנוסף, כדאי לדעת מהן מגבלות בנק ישראל, לברר מה אפשר לעשות עם המשכנתא הקיימת ולחשב הוצאות תחזוקה ועלויות עקיפות    אז מאיפה מתחילים? הינה המדריך המלא    בחסות לאומי
כתיבת המומחים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il