X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות
[צילום: אדי ישראל/פלאש 90]

מערכת הרפואה בישראל היא אחת מהמתקדמות בעולם. שילוב של מחקרים פורצי דרך, כוח אדם איכותי ורופאים מיומנים מאפשרים לאזרחים לקבל טיפול רפואי מיטבי. אומנם יש בעיות במערכת הרפואה הציבורית, אך ככלל בישראל שירותי הרפואה הניתנים הם טובים. עם זאת, כבכל מערכת, עלולים להתגלות כשלים וטעויות. הבעיה היא שכאשר מדובר בבריאות של אנשים, התוצאות עלולות להיות הרות אסון. מחלה ממאירה שלא אותרה בזמן, היעדר מעקב הכרחי, ניתוח שהשתבש בגלל טעות אנוש, כל אלה עלולים להשפיע על בריאותם של אנשים, לגרום להם לנכויות ואף חלילה למוות.
אף כי הנהלים בכל המוסדות הרפואיים ברורים ומסודרים, הטעויות מתרחשות ויש לבדוק בקפידה מדוע התוצאה של ההליך הרפואי שונה ממה שנמסר למטופל.
מערכת התביעות כנגד מוסדות רפואיות על רשלנות רפואית מוסדרת בחוק הנזיקין ומאפשרת לכל אזרח לתבוע כל גוף רפואי, החל מצוות האחיות, דרך רופאים פרטיים ועד לקופות-חולים ובתי-חולים. עם זאת, יש לדעת שלא כל טעות רפואית היא רשלנות רפואית.
להלן סקירה של מקרים הנחשבים כרשלנות רפואית לעומת מקרים שאינם כאלה.
מהי רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית מוגדרת אם רופא לא נקט את חובת הזהירות המתבקשת, לפי כל מקרה ומקרה. הרשלנות יכולה להתבצע בכל תחום של הרפואה:
רפואה אסתטית
תביעות רשלנות רבות מוגשות כנגד תחום הרפואה האסתטית, בגין גרימת צלקות או בעיות רפואיות אחרות. למשל, אם אישה עשתה פילינג וכתוצאה מכך עור פניה נהרס, יש לבדוק מהי הסיבה. האם לא נבדקו כל מדדיה הרפואיים? האם מי שביצע את הפרוצדורה השתמש בחומר לא מתאים? האם לא קיבלה הדרכה לאחר הטיפול כיצד עליה לטפל בעור פניה וכתוצאה מכך נגרם זיהום?
דוגמה נוספת מתחום זה הן צלקות מיותרות שנגרמו בגלל חוסר מיומנות של רופא, שימוש בכלים לא מתאימים וכדומה.
הריון ולידה
לצערנו אנו שומעים על כשלים רבים בתהליך ליווי ההריון והלידה עצמה. יש לנטר את בריאות האישה לכל אורך שלבי ההריון ולוודא כי כל המדדים שלה תקינים, זאת משום שהריון עצמו עלול לגרום לבעיות רפואיות כגון לחץ דם, סוכרת הריון וכדומה. נוסף על כך, על הרופא שמבצע את המעקב לבדוק את התפתחות העובר ולוודא כי הוא עובר בריא. תביעות רבות של רשלנות רפואית מוגשות על-רקע זה. למשל, אי-עידכון של האישה על בדיקות סקר גנטיות, התעלמות מתוצאות שעלולות להצביע כי העובר סובל מתסמונת דאון (למשל פענוח שגוי של בדיקת חלבון עוברי), בעיות בהתפתחות העובר והשיליה, בעיות בלב או במוח ועוד.
הלידה עצמה הוא הליך שיש לנטר בו בכל רגע את שלומה של היולדת ואת שלום העובר ורשלנות מתבצעת על-רקע זה, לדוגמה: אי-ביצוע ניתוח קיסרי על-אף העובדה שהעובר במצוקה, התעלמות משלומה של היולדת והתרחשות של תסחיף מי שפיר ועוד.
מחלות ממאירות
לשמחתנו, התחום הולך ומתפתח וכל הזמן מוצאים תרופות חדשות לטיפול בסרטן, כמו טיפולים ביולוגים והורמונליים. אולם אין לשכוח שבראש ובראשונה האחריות על שלומו של המטופל היא על הרופא.
ראשית, עלולה להתרחש רשלנות רפואית אם רופא המשפחה מתעלם מתלונות של חולה. למשל טוען שחום ממושך יעבור מעצמו, כאבי בטן הם חלק משפעת, כאבי ראש הם זניחים וכך הלאה. ברוב המקרים אומנם תסמינים אלה אינם מעידים על מחלה חמורה, אך יש לשלול זאת ועל רופא המשפחה לשלוח את המטופל לבדיקות.
גם לאחר שאובחן החולה, יש לבצע מעקב קפדני אחר שלומו, גם לאחר שהטיפול בו הסתיים. יש פרוטוקול מסודר של מעקב הכולל בדיקות הדמיה ובדיקות נוספות לחולים אונקולוגים.
תביעות רשלנות רפואית בתחום האונקולוגי הן מורכבות ולכן יש להתכונן אליהן בעזרת עו"ד רשלנות רפואית מיומן, שיידע להפנות את המטופל לחוות דעת נוספות ולניירת הנחוצה.
מחלות זיהומיות
ישראל לא משופעת במחלות זיהומיות כמו ארצות טרופיות, אולם עדיין זה תחום שרשלנות בו עלולה לגרום למות החולה. למשל, אם אדם חזר ממדינה שיש בה מלריה והרופא לא היה ערני לעובדה זו, אם מטופל סבל מזיהום של החיידק הטורף ונשלח הביתה בתואנה שמדובר בשפעת וכדומה.
מחלות זיהומיות כוללות קשת רחבה של מחלות, כולל זיהומים מחיידקים, וירוסים וטפילים.
הגריאטריה
קשישים הם אוכלוסייה רגישה מאוד ויש להתייחס אל התלונות שלהם בזהירות הנדרשת. ירידה במשקל, דיכאון, מחלות ממאירות ומחלות זקנה תוקפות אוכלוסייה זו בשל מצבה הרגיש ועל הרופא הגריאטר לקחת כל תלונה ברצינות, אחרת מצבו של הקשיש עלול להתדרדר במהירות.
רפואת ילדים
רפואת ילדים שונה מרפואת מבוגרים, שכן מדובר על אוכלוסייה פגיעה שנמצאת בתהליך צמיחה והתפתחות. זהו תחום שונה לגמרי מתחום של רפואת מבוגרים ויש להתייחס אליו בהתאם.
מחלה זיהומית שלא תשפיע קשות על מבוגר, עלולה לגרום למות ילד. ניתוח שמבוגר יעבור בקלות, ילד יעבור פחות בקלות. כל המדדים של ילדים הם שונים לעומת מבוגרים ולכן רשלנות רפואית עלולה להתרחש אם לא פענחו נכון תוצאות של בדיקות דם אשר אצל מבוגר לא מעידות על בעיה אך אצל ילד כן.
דוגמאות נוספות: ביצעו הרדמה בכמות לא מתאימה למשקל הילד, לא ביצעו מעקב, פספסו אלרגיות, בעיות נשימה ועוד.
כירורגיה
מנתחים מחוללים פלאים בבריאות של אנשים וכיום תחום הכירורגיה הוא אחד מענפי הרפואה החשובים והמתקדמים ביותר. עם זאת, יש לזכור שניתוח הוא מצב שבו גוף האדם חשוף לסיכונים רבים. החל מתהליך ההרדמה, דרך ביצוע חתכים בגוף המטופל ועד לביצוע הפרוצדורה עצמה בגופו.
הכשלים בהליך זה יכולים להיות לאורך כל ההליך, גם בהתאוששות עצמה, אם מנותח התלונן על כאבים ותחושה לא טובה והתעלמו מתלונותיו, מתוך הנחה שאלה הן השלכות הניתוח וכך פספסו זיהום.
אם הניתוח הוא פרוצדורה ידועה, הוא בוצע בהצלחה אך לא הביא לתוצאות המקוות, לא בהכרח מדובר במקרה של רשלנות רפואית. אך אם הניתוח בוצע תוך כדי כשלים בעלי השלכות, ייתכן שכן מדובר ברשלנות - למשל המנתח לא חיטא את ידיו או את הכלים, השתמש בכלי ניתוח לא מתאימים, לא טיפול באיבר המתאים, גרם לנזקים בגוף המטופל וכך הלאה.
מתי אין מדובר ברשלנות רפואית?
תחום הרפואה הוא תחום שיש לקבל בו החלטות מושכלות בן רגע, אולם אם התוצאה אינה כמתוכנן, אין מדובר תמיד ברשלנות רפואית. למשל, אם הרופא המליץ למטופל על חלופה אחת מתוך כמה חלופות והחלופה שהציע נכשלה, אין בהכרח מדובר במקרה של רשלנות רפואית, שכן הפרוצדורה שבוצעה היא מקובלת וידועה, בוצעה בדיוק כפי שתוכנן אולם התוצאות המקוות לא הגיעו.
כך גם אם הכישלון של פרוצדורה מסוימת נגרם בגלל בעיות רקע של המטופל, למשל סוכרת, בעיות לב, מחלה אונקולוגית וכדומה. גורמים אלה נלקחו בחשבון אולם עדיין גרמו לכישלון הטיפול. כדי לבדוק אם אכן מדובר ברשלנות רפואית, יש להיעזר באיש מקצוע. על עורך-דין רשלנות רפואית לבדוק את פרטי המקרה, לראות את כל הניירת הרלוונטית ולהפנות את התובע לחוות דעת של מומחה בתחום.
גם אם התרחשה רשלנות רפואית מובהקת, יעשו המוסדות הרפואיות הכל כדי לדחות את התביעה. וגם אם היא תתקבל, ינסו להפחית מסכום הפיצויים שיש לשלם לנתבע. משום כך יש להיערך להליך עם ייעוץ מקצועי.

תאריך:  18/08/2019   |   עודכן:  18/08/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il