כשמדברים על חיפוי מתכוונים לכיסוי או ציפוי של קירות. יש להבחין בין חיפוי של קירות חיצוניים של בניינים לבין חיפוי קירות פנימיים כמו קירות של חדרי אמבטיה, שירותים ומטבח. חיפוי קירות חיצוניים נעשה במגוון רחב של חומרים כגון אבן, שיש, טיח, זכוכית, קרמיקה ואף חומרים מיוחדים כמו חלוקי נחל ולחות מתכת. חיפוי קירות חיצוניים נעשה תמיד כחלק מבניית הבניין. חיפוי קירות פנימיים מתבצע כחלק מהתהליך הסופי של הדירה או בעת שיפוץ. כל הפרטים על חיפוי קירות אתם מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.
חיפוי לעומת ריצוף
ההבדל העיקרי בין ריצוף וחיפוי הוא כמובן בכיוון בו עובדים. ריצוף נעשה באופן מאוזן בעוד שחיפוי הוא מאונך. לכן טכניקת הריצוף הנפוצה שהיא הנחה באמצעות טיט על שכבה של חול, איננה ישימה לחיפוי של קירות.
לעובדה זו יש כמה משמעויות. קודם כל, מכיוון שאין שכבת חול שניתן להשתמש בה בגובה ולהגיע לפילוס מושלם, הקירות אשר מחפים צריכים להיות ישרים כמה שאפשר, בלי גבעות או הרים.
את החיפוי חייבים גם להתחיל מלמטה ולהתקדם שורה אחר שורה כלפי מעלה. כמו-כן, יש להשאיר "פוגות" בין האריחים כדי להבטיח את הדיוק והיישור בהנחתם וכן להבטיח את האיטום שלהם.
טכניקת החיפוי
הטכניקה היחידה לחיפוי קירות היא הדבקה של אריחים לקיר באמצעות שכבת טיט. הצורך לשמור על קווים ישרים בין האריחים ועל המישור הישר של הקיר כולו היא לא משימה פשוטה ולכן חייב לעשות זאת רק בעל מקצוע מומחה.
תהליך חיפוי הוא ארוך יותר מהתהליך של ריצוף משום שכל פעם חייבים להניח מספר מועט של שורות ולהמתין לייבוש, לפחות חלקי, לפני ששמים את השורות הבאות. גם הפחת של אריחי חיפוי גדול יותר מהפחת של אריחי ריצוף משום שצריך להתאים אריחים רבים למקומות מסובכים וצפופים, למשל סביב ברזים, סביב מקלחון או אמבטיה ומתאנים נוספים.
השארת מרווחים בין האריחים
חיפוי קירות בחדרי רחצה ושירותים מחייב השארת מרווחים, "פוגות" אותם יש למלא לאחר מכן בחומר מילוי שהוא
רובה אפוקסית כדי להבטיח אטימה מלאה מפני חדירה של מים. הדבר החשוב יותר בחיפוי קירות האמבטיה או המקלחון כי שם יש זרימה ישירה של מים על האריחים.
תשומת לב מרבית ניתנת לאיטום סביב ברזים ומתקנים אחרים הקבועים בקיר המקלחת או האמבטיה. חשוב להקפיד כי האיטום יתבצע לעומק, סביב הצינורות או המתקנים, ולא רק באזור האריחים המכסים אותם.
הדבקה ישירה
בחיפוי של קירות אשר נבנים מראש בצורה ישרה וחלקה מאוד, לדוגמה קירות מגבס או מבלוקים של גבס, אפשר להדביק ישירות את האריחים בדבק מיוחד ולא בטיט. זו שיטת הנחה שהיא נקייה, מהירה וקלה וגם חוסכת נפח בחדר, 1-2 מ"מ של דבק מאחורי האריחים לעומת 2-3 ס"מ של טיט.
גם שיטה ז חייבת להתבצע על-ידי רצף מומחה, בגלל שיישור האריחים והתאמתם, תוך השארת פוגות היא משימה מורכבת ולא קלה. בעת חיפוי קירות גבס צריך להקפיד עוד יותר על אטימת הפוגות כהלכה משום שגבס ניזוק ממים יותר מבטון או בלוקים.
חיפוי במטבחים
במטבחים, חיפוי הקיר בין משטח העבודה, השיש, לבין ארונות המטבח העליונים, חייב להיעשות לאחר ששני האלמנטים האלה כבר הורכבו במקומם. חשוב מאוד להקפיד על הנחת החיפוי מעל למשטח ועל אטימה טובה של החיבור ביניהם כדי למנוע נזילות של מים מאחורי המשטח.
אלמנטים קישוטיים
פעמים רבות משלבים בין אריחים לבין אלמנטים קישוטיים, אריחים צבעוניים, פסי קישוט וחלקי פסיפס.