X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  הודעות כלליות
- הודעה מטעם מוזיאון ארץ-ישראל
▪  ▪  ▪
מגורשי תל אביב בראש העין, 1917 [צילום: הארכיון הציוני המרכזי]

מוזיאון ארץ-ישראל, תל אביב יציג את התערוכה "עיר לבנה, ימים שחורים" החל מה-15.9.09. אוצרת התערוכה: גליה גור-זאב.
התערוכה, שמוצגת במסגרת החגיגות המאה לעיר העברית הראשונה, חושפת צילומים, מסמכים וסרטים תיעודיים, המנציחים חלק מן האירועים אשר הותירו צלקות בזיכרון הפרטי והקולקטיבי של תושבי העיר ועקבות במרחב העירוני של תל אביב ושלהם, היה משקל מכריע בעיצוב צביונה ותודעתה ההיסטורית.
תושבי תל אביב ידעו לא מעט סבל וכאב בשנים ההם. בשנת 1917, בעיצומה של מלחמת-העולם הראשונה, שמונה שנים בלבד לאחר הקמתה, גורשו כל תושביה באכזריות בידי הטורקים שנסוגו מפני הבריטים. בתחילת שנות העשרים החלו לרחוש גלי איבה בין האוכלוסיה הערבית והיהודית ביפו ובדרום העיר עד פרוץ מעשי אלימות ושפיכות דמים חוזרים ונשנים הזכורים כמאורעות 1921 ו-1929. עשר שנים לאחר מכן פרץ המרד הערבי הגדול, בשנת 1936.
התרחשויות נוספות המתועדות בתערוכה מובילות לראשית שנות הארבעים, ימי מלחמת-העולם השנייה, כאשר מטוסים איטלקיים וגרמניים הפציצו את העיר ועשרות רבות מתושבי העיר נהרגו ומאות נפצעו כמו-כן, אסון דומה אירע גם בשנת 1948, כאשר מטוסים מצריים הפציצו את העיר. לאורך שנות החמישים הוצפה תל אביב בשיטפונות לא פעם, בעיקר בדרומה, בעקבות גשמי חורף עזים בעקבות ההצפה, נאלצו התושבים לאלתר אמצעי תעבורה על-מנת לצלוח את הדרכים המוצפות, בתים רבים כוסו בבוץ ומשפחות שבתיהן ניזוקו קשה פונו מהאזור. בשנת 1966 התחוללה שריפת ענק בבית צים, בניין משרדים בפינת שד' רוטשילד ורחוב נחלת בנימין. השריפה, אחת הגדולות בתולדות המדינה, בה נלכדו עשרות אנשים על גג הבניין ועשרות אחרים נותרו תלויים על מרזבים וחלונות, כילתה את הבניין, גרמה למותו של אדם אחד ולפציעתם של שישים ושבעה אנשים.
בסוף שנות השישים החלה תקופה של רצף פיגועי טרור של מחבלים. ב-1975 התרחשה מתקפת הדמים של המחבלים על מלון "סבוי" ברחוב גאולה וכך גם לאורך שנות השמונים, בהם המשיכו פיגועים רבים בתחנה המרכזית הישנה ובאזורה. בשנות התשעים ואילך הגיעו לשיאם פעולותיהם של מתאבדי טרור במקומות רוחשי אדם כמו הפיגועים הרצחניים באוטובוס קו 5, בדיזנגוף סנטר ובחוף הדולפינריום.
האנדרטות שהוקמו במסגרת פעולות הנצחה רשמיות לזכר קורבנות האירועים הטראומטיים שהפכו עם הזמן שקופות בנוף העיר הן מוטיב מרכזי ומוביל בתערוכה.
"המסמכים והתצלומים המנציחים את הטרגדיות הפרטיות, הסיפורים האישיים וההתמודדות היומיומית של אנשי העיר מחד-גיסא והאנדרטות מאידך-גיסא - כל אלה מסמנים את הקו הדק בין הזיכרון הפרטי לזיכרון הקולקטיבי המנכס את האירועים לצרכי בניית המרקם של האתוס והמיתוסים", מציינת אוצרת התערוכה גליה גור-זאב ומוסיפה, "התערוכה מבקשת להוסיף נדבך למנגנון הזיכרון הקולקטיבי המהווה אמצעי הגנה והישרדות טבעי שלנו ומאפשר לנו לעכל את האירועים ולהמשיך בהתמודדות היומיומית".
ייצוג האירועים בתערוכה מאפשר את בידודם משטף חייה של ה"עיר ללא הפסקה", עיר שבזמן הפיגועים חרתה על דגלה את סיסמת ה"חזרה לשגרה" ולמרות האסונות הרבים שפקדו אותה היא ממשיכה לחיות, להתפתח וליצור, צעירה ותוססת מתמיד.
מוזיאון ארץ-ישראל, תל אביב - רח' חיים לבנון 2, רמת אביב. טלפון: 03-6415244.
שעות פתיחה:
ימים ראשון עד רביעי 16:00-10:00;
שישי ושבת 14:00-10:00;
יום חמישי 20:00-10:00;
מחירי כניסה למוזיאון: 38-26 שקלים.

תאריך:  06/09/2009   |   עודכן:  06/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il