X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  הודעות כלליות
- הודעה מטעם מקורות
▪  ▪  ▪

"מקורות" חוגגת יובל למפעל "ירקון-נגב" האחראי להובלת מים ממעיינות הירקון אל שטחי הנגב הנרחבים והצחיחים.
במפעל, שהוקם בעלות של 45 מיליון ל"י, הושקעו במהלך שבע השנים האחרונות כ-200 מיליון ש"ח.
"מפעל ירקון-נגב" הוקם במטרה לממש את חזון ההתיישבות בנגב על ידי העברת מים ממעיינות הירקון אל שטחי הנגב הנרחבים והצחיחים.
"מפעל ירקון-נגב" כולל שני קווי הולכה היוצאים ממעיינות הירקון שבסמוך לראש העין והם: הקו המזרחי שקוטרו 66 אינץ ואורכו 108 ק"מ והקו המערבי שקוטרו 70 אינץ ואורכו כ-66 ק"מ. הקו המזרחי, שנבנה בזמן שיא של שנתיים וחצי, נחנך ב-19 ביולי 1955. כעבור 6 שנים נחנך קו "ירקון-נגב" המערבי, ובכך היה לגדול המפעלים שבנתה חברת "מקורות" עד אז. בשנת 1964 נסתיימה בנייתו של המוביל הארצי - גדול מפעלי המים של "מקורות". המוביל הארצי חובר לשני קווי ירקון נגב סמוך למעיינות הירקון ולראש העין, ובכך הושלמה התוכנית המקורית של מפעל המים הארצי, שנועד להוביל עודפי מים מצפון המדינה לשטחי הנגב.
בשנים 1955 עד 1964 סיפק המפעל מים ממעיינות הירקון. החל משנת 1964, עת חובר המוביל הארצי למפעל ירקון נגב בראש העין, מוליך המפעל את מי הכנרת לדרום ולנגב. כיום שונה ייעודו של המפעל והוא מוליך למעלה ממיליון מטר מים ליממה (מי כנרת וקידוחים מראש העין דרומה כולל גוש דן) המשמשים כמי שתייה לריכוזי אוכלוסייה מגוש דן בצפון ועד באר שבע בדרום.
מנכ"ל "מקורות", רונן וולפמן: "שנות ה-2000 מהוות מהפך ושינוי בניהול משק המים של מדינת ישראל, ממדיניות של ניצול והפקת יתר לשם מענה לצרכים ההולכים וגדלים, למדיניות של הגדלת ההיצע על ידי ייצור מים נוספים. בראשית שנות ה-2000 החלו בתכנון והקמה של מתקני התפלה שצפויים להתפיל עד שנת 2010 כ-315 מיליון מ"ק מים לשנה. מערכת המים הארצית ומפעל ירקון-נגב נערכים לקליטת המים המותפלים שיובלו ממערב המדינה לריכוזי האוכלוסייה הנמצאים ממזרח מצפון ומדרום למתקני ההתפלה שיבנו".
חברת "מקורות" מציינת היום (יום שלישי 19 ביולי 2005) 50 שנה להיווסדו של מפעל "ירקון-נגב." המפעל הוקם במטרה לממש את חזון ההתיישבות בנגב על ידי אספקת מים.
בשנת 1941 נתבקש מהנדס המים, שמחה בלאס, לגבש הצעה שתכלול אפשרויות ודרכי ביצוע של השקאה מקסימאלית של ארץ ישראל, תוך שימוש יעיל בכל מקורות המים שעמדו לרשותה. בתוכניתו למפעל מים ארצי נכלל הירקון כמקור ממנו יוזרמו 150 מיליון מ"ק לנגב. מערכת זו כונתה "מפעל הירקון למען הנגב". לאחר קום המדינה גובשה תכנית סופית לניצול כל מקורות המים במדינה. התכנית, שבוצעה בשלבים, חולקה למפעלים מקומיים, אזוריים, ומפעל ארצי אליו התמזגו בסופו של התהליך כל המפעלים למערכת אספקת מים ארצית.
מי הירקון יועדו לאספקת מים באיכות מי שתייה להתיישבות ולחקלאות של שטחי הנגב הצפוני באמצעות 2 קווי מים מקבילים: קו מזרחי וקו מערבי. בשנת 1952 החל ביצוע השלב הראשון. לאחר שנתיים וחצי של עבודה, ב-19 ביולי 1955, נחנך קו ירקון-נגב המזרחי וכעבור 6 שנים נחנך קו ירקון-נגב המערבי, מפעל שהיווה את חזית הטכנולוגיה דאז.
בשנת 1964 נסתיימה בנייתו של המוביל הארצי - גדול מפעלי המים של "מקורות". המוביל הארצי חבר לשני קווי ירקון נגב סמוך למעיינות הירקון ולראש העין, ובכך הושלמה התוכנית המקורית של מפעל המים הארצי.
"מפעל ירקון-נגב" נחנך בטקס מרשים שהתקיים סמוך לתחנת ראש העין בהשתתפות של למעלה מ-15,000 איש. בין האורחים בטקס בלטו השרים דוד בן - גוריון, פנחס רוזן, פרץ נפתלי, לוי אשכול, דב יוסף, זלמן ארן וגולדה מאיר. כן נכחו בטכס נכבדים רבים מחו"ל.
מנכ"ל "מקורות", רונן וולפמן, מסר כי שנות ה-2000 מהוות מהפך ושינוי בניהול משק המים של מדינת ישראל ממדיניות של ניצול והפקת יתר, לשם מענה לצרכים ההולכים וגדלים, למדיניות של הגדלת ההיצע על-ידי ייצור מים נוספים. לדברי וולפמן בראשית שנות ה-2000 החלו בתכנון והקמה של מתקני התפלה שצפויים להתפיל עד שנת 2010 כ-315 מיליון מ"ק מים לשנה. מתקן ההתפלה באשקלון שהקמתו מסתיימת בימים אלו יספק כ-100 מליון מ"ק מי ים מותפלים בשנה. מכאן, שמשק המים של מדינת ישראל צפוי להתבסס לא רק על מקורות המים הטבעיים אלא גם על מי-ים מותפלים. "מערכת המים הארצית ו"מפעל ירקון-נגב" נערכים לקליטת המים המותפלים שיובלו ממערב המדינה לכל הארץ ולריכוזי האוכלוסייה ממזרח, מצפון ומדרום למתקנים. לצורך כך, עובר "מפעל ירקון-נגב" בימים אלה שינוי והתאמה של מבני הקווים לצרכיה המשתנים של מערכת אספקת המים בישראל", הדגיש וולפמן.
אודות "מפעל ירקון - נגב "
המפעל כלל:
אגם ל"איחוז" (לתפיסה) מעיינות הירקון
3 תחנות שאיבה תת-קרקעיות.
9 משאבות מים.
מנועי דיזל גדולי ממדים.
קו מים בקוטר 66 אינץ' (1.68 מ') ובאורך 108 ק"מ (ממעיינות הירקון עד אזור הנגב הצפוני).
3 בריכות ויסות ואיגום בנפח כולל של 350 אלף מ"ק
- בנייתו החלה בשנת 1953.
- המפעל הוביל 100 מיליון מ"ק מים לשנה.
- כיום מוליך המפעל מאות מיליוני מ"ק.
- המים אפשרו התיישבות חקלאית נוספת של 6,500 משפחות בנגב הצפוני.
- 150 אלף דונם שלחין (חקלאות מושקית) התווספו ל-60 אלף הדונם שעובדו עד אז בנגב - כל יחידה חקלאית גדלה ב-10 עד 15 דונם.
- התוספת הכלכלית להכנסה הלאומית כתוצאה מהזרמת מי הירקון לנגב, הסתכמה בכמה עשרות מיליוני ל"י לשנה.

תאריך:  19/07/2005   |   עודכן:  19/07/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il