X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בשאר אל-אסד: לא שינויים פנימיים בישראל ישיבו לנו את אדמתנו הכבושה
▪  ▪  ▪

נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, העניק ב-19.1.04 ראיון מקיף ליומון הלונדוני "אל-שרק אל-אוסט". הראיות תורגם על-ידי ממר"י. להלן קטעים נרחבים מהדברים שאמר:
הדיאלוג עם ארה"ב
אנו מקיימים דיאלוג קבוע עם אישים אמריקנים שמגיעים אלינו ועם כמה חברי קונגרס בנוגע לנושאים רבים, ואנו מעלים בפניהם את השקפותינו. באופן טבעי הדיאלוג תמיד מוצלח, ואנו פתוחים לכל דיון אוביקטיבי ורוצים להבטיח את האינטרסים הלאומיים שלנו.
ישנם ערוצים להעברת מסרים [בין סוריה לבין ארה"ב], ישנו דו-שיח רשמי ובלתי רשמי, משלחות מהקונגרס ממשיכות להגיע [לדמשק], וישנן הצהרות שליליות והצהרות חיוביות. עד עכשיו אין דבר ברור... הדרישות הישראליות הן אלו הברורות והמורגשות, ולא הדרישות האמריקאיות. [האמריקנים] דורשים מאתנו לסגור את הגבולות [עם עירק], לחתום אותם כמו מעטפת דואר. אני שואל אותם: הגבול שלכם עם מקסיקו דומה לגבול הסורי עם עירק, וגם שם ישנן הסתננויות וחדירות. הגבול [בין סוריה לעירק] רחב, ובסוף שנות השבעים המשטר העירקי הישן נהג לשלוח [לסוריה] משאיות תופת. ניסינו אז לעצור אותן, אך במקרים רבים הן חדרו והתפוצצו בסוריה. אם זה היה המצב בעבר, כיצד אפשר להשתלט על הגבולות בתקופה הקשה הזו, ולמנוע הסתננויות של אנשים בודדים, בשעה שהיה לנו בלתי אפשרי לעצור [אפילו] משאיות בעבר? הרי לא יתכן כי נסייע למי שפוגע בבטחון תושבינו להסתנן לעבר גבולנו וערינו.
[מעצרם של סורים שהסתננו לעירק] הוא בגדר דבר עליו רק קראנו או שמענו. האמריקנים לא מסרו לנו איש כזה ולא העבירו לידינו מידע על עצור כלשהו. לעתים אנו עוצרים גורמים חשודים, אך הידיעה [על מעצר ששה סורים החשודים בקשר לארגון 'אל-קאעדה'] אינה נכונה.
הביקורת האמריקנית על סוריה
[מזכיר המדינה קולין פאוול] אומר שהנשיא הסורי הבטיח ולא קיים בנוגע לצינורות הנפט העירקי, והוא מתכוון למה שקרה כאשר ביקר אותנו לפני כשנתיים. דיברנו על חידוש שאיבת הנפט העירקי דרך סוריה, ו[פאוול] ביקש כי השאיבה תתבצע תחת פיקוח האו"ם, במסגרת הפיקוח על הייצוא [העירקי]. ענינו בחיוב, ביקשנו תעריפים מועדפים, ו[פאוול] הסכים והבטיח תשובה, אך לא ענה לנו כאשר הבטיח.
כאשר האמריקנים ביקשו מאתנו לגרש גורמים פלשתינים (הג'יהאד האסלאמי והחמאס) השבנו בשלילה, והבהרנו כי הם לא עברו על החוקים שלנו ולא עשו דבר שיצדיק [גירוש], וכי ההסכם שלנו אתם הוא שהמשרדים שלהם משמשים להסברה, והם אינם עושים משהו בניגוד לכך. פאוול, הידוע כמייצג הקו המתון בממשל האמריקאי, אמר לי: 'אני יודע שהם מבצעים פעילות הסברתית'. המשרדים נסגרו מאוחר יותר ביוזמת הארגונים הפלשתינים עצמם, שעשו זאת לאחר שראו את הלחצים על סוריה, וזו היתה היוזמה שלהם. לאחר שפאוול עזב [את סוריה] החלו לתקוף אותו (בתוך הזירה האמריקנית) ואמרו לו: 'הלכת לסוריה שלוש פעמים ולא עשית דבר'. פאוול לא אמר להם כי הוא יודע שאלו היו משרדי הסברה.
האפשרות לפעולה צבאית אמריקנית נגד סוריה
אני מקווה שזה לא יקרה. יש מחלוקת ואי-בהירות בתוך הממשל האמריקאי. [ארה"ב היא] מעצמה שאין לה השקפה ברורה לגבי האזור, והנטייה שלה כלפי ישראל משפיעה עליה. חלק מהאמריקנים הכחישו כי ארה"ב השתמשה בישראל במעשה התוקפנות נגד [המחנה הפלסטיני] בעין אל-צאחב. קשה לדעת, אולי הישראלים ניצלו את הנסיבות הקשות בינינו לבין האמריקנים כדי להשיג את מטרתם.
הצעת השלום של ישראל
האירופאים אומרים לנו: 'איננו חושבים כי שרון ישיג שלום [עם ההצעה שלו]'. לא חשוב לנו מי [שולט] בישראל, ואיננו חושבים כי נחזיר את אדמתנו הכבושה ע"י שינויים פנימיים בישראל. מטרתנו היא להגיע לשלום ברור ע"פ עקרונות ועידת מדריד ומה שהושג בעבר, ולכן אנו נענים לכל מה שיכול להביא לתוצאה זו. הצהרות ישראל מהוות נסיונות לשבש או לבטא את המבוכה הפנימית. המדיניות שלנו לא השתנתה, היא היתה ועודנה יציבה. מדוע עלינו לנהל מו"מ בהיחבא? מדינה אינה מנהלת מו"מ בסתר, אלא אם היא רוצה להסתיר את הדבר מפני עמה. העם הסורי תומך בשלום, ואילו רצינו לנהל מו"מ, מדוע שלא נעשה זאת בגלוי?
נשק ההשמדה ההמונית
אנו קוראים לפרק את האזור מנשק השמדה המונית, והגשנו יוזמה [בנושא זה] לפני 8 חודשים... כאשר אתה מתחיל צעד, אין זה אומר כי הגעת למטרה. לוב ביצעה צעד אחד, [אך] יש להגיע למטרה, שהיא פירוק כל מדינות האזור מנשק ההשמדה ההמונית. אין היגיון במה שאומרת [ארה"ב]. זה לא הגיוני לדרוש מהמדינות הערביות והאסלאמיות, אשר אין כל הוכחה לכך שיש ברשותן נשק כזה, לאפשר חיפוש במתקניהן, ולהעלים עין מהארסנל הישראלי המלא בנשק השמדה המונית. אם [האמריקנים] רציניים, צריך לפרק את האזור כולו. הצעדים המעשיים ייקבעו לאחר שתאושר היוזמה לפירוק האזור מנשק ההשמדה ההמונית.
[הרמיזה ב'דיילי טלגראף', לפיה סוריה מחזיקה נשק השמדה המונית] רחוקה מהאמת ואנו בסוריה לא העלינו אותה כלל וכלל [ראו הערה בהמשך].
ביקורת פנימית ורפורמה בסוריה
נכון שהתחלתי את כהונתי [כנשיא] בקריאה לביקורת [פנימית]. אני מודה כי לא הגענו למה ששאפנו אליו. אנו זקוקים לזמן רב כדי לעשות כך, אך אין זה אומר שלא התחלנו ברפורמה הפוליטית. כאשר העליתי את הנושא, זה היה באופן עקרוני וכרעיון, אך לא נסכים ללבוש בגד שאינו במידתנו... הביקורת קיימת בכל המועדונים [החברתיים בסוריה], שכן בסוריה מתנהל דיאלוג נרחב הכולל צורות שונות של ביקורת פוליטית. הבחירות המוניציפליות והפרלמנטריות העלו רעיונות לתיקון הטעויות, אך אין היגררות מוחלטת או התנגדות מוחלטת. אילו לא היו סלחנות ודמוקרטיה, היו ננקטים צעדים קשים יותר נגד האופוזיציה [מאשר העמדה לדין]. כאשר נכתבת ביקורת קשה [על סוריה], גם אצלכם ב"אל-שרק אל-אוסט", האם התקשרנו אליכם למחות? מותר למתוח ביקורת, אך אינך יכול לכבד את מי שאינו מכבד את מולדתו.
אחת הבעיות שלנו היא, שאין לנו קריטריונים כדי לבחור את האנשים הטובים ביותר [למשרות ציבוריות]. צריך להיות קריטריון כללי. אנו עדיין בתחילת הדרך בניהול משאבי אנוש, וטרם התחלנו בצעדים המעשיים. המדינה אינה יכולה לשאת בכל. הפנייה לעבר הרחבת המגזר הפרטי הוא עניין שכבר הוחלט עליו, והויכוחים הסתיימו. הפתרון הכלכלי לא יהיה על חשבון הפתרון החברתי. ככל שהמגזר הפרטי מתרחב, יורד הנטל מעל המדינה. מטרת ההפרטה היא להפעיל את המגזר הפרטי, אך אם המדינה תשחרר את הפקידים מבלי להציע להם עבודה [אחרת], היא תיצור בעיות ולא תפתור אותן. אין מנוס מלהציע להם עבודה, לפני שמממהרים לצמצם את המגזר הציבורי.
על המעורבות הסורית בהברחת נשק לעירק
לפני המלחמה בעירק, כאשר צצו ההאשמות נגד סוריה, אמרנו ל[אמריקנים]: 'תנו לנו שמות של אנשים, כדי שנוכל לחקור אותם'. לאחר המלחמה נפגשתי עם בכירים בריטים ואמריקנים ואמרתי להם: 'תנו לי את המסמכים על העסקות העירקיות שבידיכם, אם יש כאלה', אך לא קיבלתי מהם דבר. אין לנו כל מידע כדי לעשות משהו.
עירק אחרי המלחמה
עירק הפכה למוקד מסוכן, לאו דווקא בגלל נוכחות הכוחות האמריקנים. הכוחות האלה יכולים להגיע מהים או מהאויר, כמעצמה [ארה"ב] אינה צריכה לכבוש את עירק כדי להגיע לגבולנו. הפחד האמיתי שלנו ושל האזור הוא מפני חלוקת עירק.
יחסי סוריה-טורקיה
עירק היתה אחת הסיבות [לביקור הנשיא אסד בתורכיה] מכיוון שהמצב הקשה בעירק מהווה סכנה ישירה לתורכיה, כמו גם לנו. לביקורי בתורכיה יש מימד כלכלי ומימד פוליטי, ואנו רוצים שיהיה תפקיד סורי-תורכי משותף ביחס לבעיות האזוריות. אנו רוצים שלמדינות האזור יהיו עמדות מאוחדות כלפי עירק, ואת זאת ניתן להשיג רק באמצעות תיאום ודיאלוג. אנו מסכימים לכל מה שיסכימו עליו העירקים, מכיוון שהם בעלי העניין והם מכירים את המציאות טוב יותר מכולם. הרגשתי בפגישותי עם [נציגי] הפלגים העירקים השונים, כי הם מתנגדים לכל מה שעלול להביא לחלוקת עירק. הקמת פדרציה על בסיס עדתי או גזעי יכולה, לדעתי, להביא לתוצאה כזו.
ישנו תיאום בעמדות [בין סוריה לבין תורכיה] כלפי המצב בעירק, אך תיאום כזה קיים גם עם המדינות האחרות באזור, המעוניינות לקדם את האזור ואת היציבות בו. באשר ליחסי תורכיה-ישראל, החשוב הוא שהקשר [של תורכיה] עם ישראל לא ישפיע על הקשר עם סוריה. אני רגוע בקשר לכך, והתפתחות היחסים בינינו הוכיחה זאת.
בידודה של סוריה
איני רואה את עצמנו כמבודדים. אולי ישנה מחלוקת בהשקפת העולם עם [מדינות ערב] האחרות, אך יש לנו יחסים טובים עם כל הצדדים האזוריים והעולמיים, והיחסים אפילו השתפרו ביחס למדינות אשר אולי בעבר היו אתן בעיות. היו לנו חילוקי דיעות עם כווית, [אך] ביקרתי את ראש ממשלת כווית, והיחסים הפכו לטובים. יחסינו עם תורכיה, אשר היו בעבר סוערים, הם היום במצבם הטוב ביותר, וגם יחסינו עם רוסיה, סין, הודו ואירופה טובים. לכן סוריה אינה מבודדת, אך העולם לקה בשיתוק בעקבות המשבר והמלחמה בעירק. העולם הערבי נמצא בקיפאון בשל מה שתקף אותו. האירופים כבר אינם מתעניינים בנושא השלום באזור, גם האו"ם לקה בשיתוק בשל המלחמה בעירק...
לבנון
כל המועמדים לנשיאות [בלבנון] הם ידידיה של סוריה, ואין ל[סוריה] בעיה עם האנשים. מה שחשוב הוא עמדות, כגון ההתנגדות לכיבוש והקשר הטוב והתיאום עם סוריה. חלק מהלבנונים שהתנגדו לסוריה חשבו שאנו לא נתמוך באמיל לחוד כאשר שמו עלה ושיהיו לנו תנאים מוקדמים לגבי המועמדים. יש לזכור שלחוד לא היה מתומכי סוריה באותו זמן, והוא אדם הדבק בעמדתו ובדעותיו. אך אנו בירכנו אותו והקשר הטוב נשאר לטובת שתי המדינות. אין אצלנו עניין אישי.
________________
הערה: בראיון שהתפרסם ב'דיילי טלגראף' ב-6.1.04 אמר אסד כי סוריה רשאית להגן על עצמה בנשק כימי וביולוגי וכי היא תשמיד את היכולת הכימית והביולוגית שלה רק אם ישראל תסכים לפרק את הארסנל הגרעיני שלה. "לא קשה להשיג את הנשק הזה בכל מקום בעולם", אמר אסד בראיון. ההודאה המרומזת כי בידי סוריה נשק השמדה המונית, מקשה על האפשרות לחתימת הסכם הסחר בין סוריה לבין האיחוד האירופי, הדורש כי מדינות החתומות על ההסכם לא יחזיקו בנשק כזה.

תאריך:  21/01/2004   |   עודכן:  21/01/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ממר"י
המבקר היפני מגלה שסיבת האווירה הזאת נעוצה בהעדרו של צדק חברתי ומוסיף שיש לו זכות להגיד משהו לערבים אחרי כל השנים האלה שהתגורר במחיצתם
אריק באך
"הזהר לא מן הפרושים ולא מן הצדוקים, אלא מן הצבועים, שעושים מעשה זמרי ומבקשים שכר כפנחס"
משה איפרגן
אסור בתכלית האיסור לתת ליגאל עמיר להתחתן, ולא רק לו
אברהם שרון
פרופ' ג'רלד פרמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il