X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תגובות בתקשורת הערבית לוטו הצרפתי-גרמני-בלגי בנאט"ו; מכון ממר"י מתרגם ומדווח
▪  ▪  ▪

עמדת כמה ממדינות אירופה בנושא העירקי (ובעיקר עמדתה של צרפת), זוכה לשבחים בתקשורת הערבית מזה חודשים משום שהיא נתפסת, בעיקר, כעמדה אנטגוניסטית לארה"ב.
עוד בטרם התגלעה המחלוקת בנאט"ו בסוגיית ההגנה על טורקיה, הצהיר שר הבריאות העירקי, אומיד מדחת מובארק, ש"העמדה הצרפתית והגרמנית ביחס למלחמה בעירק היא תוצאה טבעית של השורשיות וההיסטוריה של צרפת וגרמניה ושל המאבק שקיימו שתי המדינות נגד העושק במהלך ההיסטוריה הארוכה שלהן".
בעקבות פרשת הווטו בנאט"ו, התגברו השבחים לעמדה הצרפתית-גרמנית. "הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, עצוב ביותר בשל עמדתו של הנשיא הצרפתי, ז'אק שיראק, בנאט"ו בנושא עירק והתנגדותה של צרפת למלחמה בעירק!". כך נכתב במאמר המערכת של היומון המצרי הממסדי, "אל-אח'באר".
"הממשל האמריקני נוטה לעתים לשכוח את האירועים ההיסטוריים בעולם, משום שהוא מתעסק רק במה שמעניין את החברה האמריקנית מבחינה פנימית. ואולם, אם הממשל הזה [יתאמץ] להיזכר הוא יגלה שבלתי אפשרי שהנשיא הצרפתי יחזור בו מהתנגדותו למלחמה, משום שהנשיא שיראק הוא ראש המפלגה הדגוליסטית ומשמעות הדבר שהוא צועד בדרכו של מנהיגה ההיסטורי של צרפת, הגנרל שארל דה גול... העמדה הצרפתית תואמת את המדיניות ואת האינטרסים העליונים של צרפת, ולכן נשיא צרפת, שיראק, לא יחזור בו מעמדתו, וזאת כפי שנהג דה גול!"
ביקורת על המנהיגות הערבית בהשוואה למנהיגות האירופאית
קריאת התיגר של כמה ממנהיגי אירופה נגד ארה"ב, גרמה לרבים בתקשורת הערבית למחות על-כך שעמדה דומה לא נשמעה, לדבריהם, מפי מנהיגים ערביים. במאמר המערכת של היומון "אל-ביאן" ממאע"מ.
"... דעת הקהל האירופאית, עודנה פועלת בשמנו (ערבים) בכל הנוגע להתנגדות למלחמה. לעמדה המשולשת המופלאה של צרפת, גרמניה, ובלגיה לא היה הד אצל 'האדונים הערביים' (הכוונה לשליטי מדינות ערב), כאילו המשבר הזה אינו נוגע לנו, למרות שאנו נכווה ממנו בין אם נרצה ובין אם לאו! המינימום שאנו יכולים לעשות עבור אחינו העירקיים, המצפים להרס בתיהם, זה לתאם ולהתייעץ עם הגורמים האירופאים הבכירים, שלפחות בינתיים, קוראים תיגר על אמריקה ואינם זוכים לתמיכה כלשהי מצדנו.
"האם די בכך שנמחא כפיים לצרפת או לגרמניה על עמדותיהן האמיצות שגרמו מבוכה גדולה לארה"ב? אפילו אם שתי המדינות האירופאיות [האלה] פועלות מתוך האינטרס שלהן לשים קץ להגמוניה ולהשפעה האמריקנית, אנו נדרשים לפעול כדי לתמוך בעמדות האלה כדי שהן תתחזקנה, אחרת נמצא את עצמנו, בסופו של דבר, בקרן זווית ולא תהיה לנו תקומה בדור הזה."
עמדה דומה הציג העורך הראשי של היומון הלונדוני בשפה הערבית, "אל-קדס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן, שעמדתו הפרו-עירקית ידועה לכל. עטואן, המרבה לתקוף את השליטים הערביים, ובעיקר את ההנהגות במצרים ובסעודיה, בשל עמדתן בנושא העירקי, כתב: "... הבעיה היא שבעוד שהמדינות האירופאיות מתנגדות לארה"ב, מנסות למנוע את תוקפנותה, ועשויות לאבד את הברית האסטרטגית עמה, אלו המכנים את עצמם מנהיגים ערביים נוקטים בעמדה של שתיקה כהסכמה (עם ארה"ב) ואינם מכריזים על תמיכה בחזית הסירוב האירופאית החדשה... נכון, העמדה הצרפתית מוכתבת על-ידי אינטרסים ולא על-ידי מוסר, אבל מה הבעיה בכך? מדוע המנהיגים הערביים אינם נכנסים לפעולה כדי להגן על האינטרס שלהם לשרוד, לכל הפחות, לאחר ששר החוץ האמריקני, פאוול, דיבר על שינוי מפת האזור באופן המשרת את האינטרסים של ארצו?
ארבעה מיליארדי דולרים נכנסים לאוצר המצרי מדי שנה ממכירת סחורות ומוצרים מהדרגה החמישית לעירק ומחצית מהסכום הזה נכנסת לאוצר הסורי כתוצאה מיבוא נפט עירקי במחירים נמוכים. למרות זאת, הניפה הפסגה המצרית-סורית-לובית בשארם אל-שיח' את דגל הכניעה לאמריקה ולתוקפנותה... הנשיא הצרפתי, שיראק, אמר שאין הוכחה כלשהי להימצאות נשק להשמדה המונית בידי עירק והנשיא הרוסי, פוטין, הציע את מטוסי ארצו לשימוש הפקחים. לא שמענו שאף אחד מהם תבע מעירק, בדומה למנהיגים הערביים המהוללים, את הסתלקותו של הנשיא העירקי או קבע שנשיא עירק אינו משתף פעולה עם החלטות הלגיטימיות הבינלאומית..."
למרות שעטואן צודק בדבריו בנוגע להתגברות הביקורת בעיתונות המצרית הממסדית על סדאם חוסיין, עיתונות זו הביעה תמיכה בעמדה האירופאית, גם אם בשפה מינורית. כך למשל, נכתב במאמר המערכת של היומון הממסדי, "אל-אהראם": "... עמדת מצרים רואה באו"ם ובמועצת הביטחון את הגורם היחיד שיש לו סמכות לפרק את נשק ההשמדה ההמונית של עירק ולקבוע האם היתה הפרה מצדה של עירק או לא... העמדה המצרית הזו תואמת את העמדה האירופאית המיוצגת על ידי צרפת, גרמניה, ורוסיה..."
אלא שבעל הטור, עבד אל-כרים אבו אל-נצר, כתב ביומון הממסדי הסעודי, "אל-וטן", שהעמדה הפסיבית של המנהיגות הערבית הינה מכוונת: "נכון שהמדינות הערביות מעדיפות ש'אופציית השלום הצרפתית' תנצח וש'אופציית המלחמה האמריקנית' תיפול, אבל כל מה שיכולות לעשות המדינות הערביות, לאור מאזני הכוחות באזור ובזירה הבינלאומית... הוא לקוות להצלחת מאמצי השלום הצרפתיים; מדינות ערב אינן יכולות לעשות יותר מזה ולהקים ברית ערבית-צרפתית-גרמנית שתזכה לתמיכת המדינות המתנגדות לברית האמריקנית-בריטית."
יו"ר הוועדה לקשרי חוץ בפרלמנט המצרי, ד"ר מצטפא אל-פקי, התייחס למחלוקת האמריקנית-אירופאית בפרופורציה הנכונה בעיניו. בטורו השבועי ב"אל-אהראם", כתב ד"ר אל-פקי: "...הברית המערבית היה הבת הלגיטימית של עמדת בעלות הברית בשתי מלחמות העולם, והיא גם מבטאת את הדבקות בזירה המערבית במהלך שנות המלחמה הקרה. ברצוני להדגיש את חשיבות ההומוגניות התרבותית שבבסיס הברית המערבית. נקודת המוצא של הברית הזו היא היסטורית... יסודותיה מגוונים ושפותיה שונות, אבל המעטה התרבותי שלה אחיד והמרקם ההיסטורי שלה משותף. היחסים בין ארה"ב לבעלות בריתה האירופאיות ידעו בתקופות שונות מה שניתן לכנותו מחלוקת בין ידידים... ואולם, היו אלה תמיד מחלוקות חולפות המשולות לעננת קיץ שאינה ממטירה גשם. מדובר במחלוקת בין אחים הקשורים בקשר חזק ובתחושה משותפת..."
גם עורך היומון המצרי הממסדי, "אל-ג'מהוריה", סמיר רגב, סבור שהמשבר ביחסים האמריקנים-אירופאים עומד להיפתר, בזכות אוסאמה בן-לאדן והקלטת של דבריו בערוץ 'אל-ג'זירה': "... כאשר אוסאמה בן-לאדן עצמו יוצא ממחבואו כדי לשדר מסר של אש וגופרית נגד האמריקנים, טבעי שוושינגטון תפנה לעולם ותשאל: 'הו הקהילייה הבינלאומית, האם מוצא חן בעיניך מה שקורה? ואת, יא צרפת, ואיתך גרמניה ורוסיה, האם אתן זקוקות להוכחה נוספת לקשר המפוקפק (בין אל-קאעידה לעירק)?' לכן, המסר של בן-לאדן הוא האמצעי הטוב ביותר להשיב את היחסים האמריקנים-אירופאיים לתיקנם... אני אישית חושב שהמשחק הזה, מתחילתו ועד סופו, הוא מתוצרת אמריקנית-ישראלית. כלומר, ארה"ב היא שהכינה את הקלטת... והעבירה אותה לערוץ 'אל-ג'זירה'... אילו שליטי בגדד היו מתחייבים מההתחלה ליישם את החלטות מועצת הביטחון והיו חושפים את כוונותיהם וסודותיהם בשקיפות הנדרשת... לא היה קורה מה שקרה!... הם שנתנו בידי האמריקנים את האפשרות לזייף את הקלטת של אוסאמה בן-לאדן..."
ואולם, מחמד ח'יר אל-ג'מאלי, כתב ביומון הממסדי הסורי, "אל-ת'ורה" כי העמדה האירופאית מהווה אזהרה לאמריקנים: "בשעה שהנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, ושרי החוץ וההגנה שלו התחרו ביניהם בהצהרות בוטות בנוגע להיותה של המלחמה אופציה ודאית לפתרון המשבר העירקי... התהוותה באירופה עמדה שונה, אבל מוסרית... ערכו של הווטו האירופאי אינו נובע רק מהמחלוקת המהותית שלו עם ההגיון האמריקני הרודני ועם שאיפותיה של ארה"ב לעצב מחדש את העולם...; זהו גם מסר גלוי שמטרתו להסב את תשומת ליבה של המדיניות האמריקנית עצמה לסכנות שטומנת בחובה הדרך התוקפנית שלה לאינטרסים האמריקנים. מדיניות זו, למרות שמתכנניה טוענים שמטרתה להגן על האינטרסים האמריקנים, תוביל לסופם הטראגי של האינטרסים האלה ולחיסולם באזורים שיותקפו על-ידי המלחמה האמריקנית..."
עבד אל-והאב בדרח'אן, בעל טור ב"אל-חיאת", כתב: "מלחמת המלים בין שתי גדות האוקיאנוס האטלנטי מסלימה... ההתנגדות האירופאית למלחמה... סייעה להעלות את השאלות שוושינגטון לא רצתה לשמוע אותן. כל דיון בנימוקים למלחמה, במניעיה, ובמטרותיה מסייע לזעזע את הבניין שהקימו האמריקנים ושהם ציפו שהכל יביטו בו ויביעו את פליאתם. ואולם, נכונה להם הפתעה, למרות שהם אינם מודים בה, בדיוק כפי שנהגו בעקבות ה-11 בספטמבר כאשר שאלו 'מדוע שונאים אותנו ותוקפים אותנו', מבלי להתעניין בתשובות.
הפעם, האמריקנים נתקלים בהתמרדות באירופה ולא בעולם הערבי או האסלמי. המשמעות היחידה של ההתמרדות הזו היא חוסר אמון בממשל האמריקני, באנשיו, ובכוונותיו. האינטלקטואלים האירופאים שהגנו בלהט על עיקרון ההתערבות, כפי שהיה בבוסניה ובקוסובו, מצאו בהתנהגות ממשלו של בוש סיבות להימנע מלהיגרר אחריו. הם גילו בהתנהגותו עירפול, קוצר ראייה, ונטייה להגמוניה שגרמו להם לחשוש מכך שהמלחמה המתוכננת נגד עירק במטרה להפיל משטר דיקטטורי, לא תוביל בשום מקרה להשגת המטרה בה הם תומכים...
למרבה הצער, הערבים לא מצאו דרכים לנצל את ההתנגדות האירופאית הסוחפת למלחמה. נכון שהאופוזיציה הזו אינה מפנה את דבריה אליהם בהכרח ואינה מעלה על דעתה את חששותיהם שלהם, אבל היא נוגעת לרבים מהדברים המדאיגים אותם. ההגמוניה האמריקנית אותה דוחים האירופאים, נדחית גם על-ידי (הערבים) בעיקר משום שהם אלה שיסבלו ממנה בעתיד. בנוסף, ההתנגדות האירופאית הזו לא נוצרה בחלל ריק; היא נולדה מתוך מעקב אחר ההתנהגות האמריקנית היהירה מאז ה-11 בספטמבר, 2001. כל מי שתמכו במלחמה נגד הטרור, הסתייגו במהרה מן המעשים האמריקאים...
אין ספק שההתנגדות האירופאית, ובעיקר זו העממית, פגעה במוניטין של המלחמה הזו עוד בטרם היא החלה... אבל התוצאה המעשית שלה היא לדחוף את בוש ואת הכנופיה שלו לנקודת האל-חזור, כלומר להתעקשות על המלחמה..."
העיתונות העירקית חוגגת את 'תמיכת העולם'
העיתונות העירקית לא הרחיקה לכת עד כדי חלוקת שבחים לצרפת ולגרמניה, אך נתנה דגש ל"תמיכה" לה זוכה עירק ברחבי העולם כולו, ובעיקר באירופה "ובאמריקה" ולבידוד הבינלאומי ממנו סובל ממשל בוש "הקטן", כפי שמכונה נשיא ארה"ב בתקשורת העירקית הרשמית. סאמי מהדי, כתב ביומון העירקי, "אל-ת'ורה": "אם השקר והרמיה מהווים תכונה מאפיינת של הממשל של בוש הקטן ביחסו לעניין העירקי, הרי שהפן האחר להתנהגות זו הוא הטרור והסחטנות המופעלים כלפי הקהיליה הבינלאומית... הממשל של בוש הקטן מצא עצמו במצוקה ולכן התגברה ההיסטריה של הרוצחים, הפושעים, ואוהבי המלחמות והתוקפנות נגד המדינות ונגד העמים בממשל זה. בוש, ראמספלד, פאוול, רייס ומלחכי הפנכה החברים בכנופיה הזו החלו להטיח האשמות בעולם, לנהוג כלפיו באלימות, ולזלזל במוחים ובמפגינים רק משום שהם לא האמינו לשקריהם והתנגדו להתנהגותם המרושעת...
את הכנופיה הנפשעת הזו לא מעניין אם יגרמו לעולם אנרכיה, הרג, והרס בשל הרפתקאותיהם; כל שמעניין אותם זה להגשים את חלומותיהם האימפריאליסטים ולהבטיח את האינטרסים של קבוצות הלחץ השונות שהביאו אותם לשלטון, ובראשן הלובי הציוני... לכן הם מהווים סיכון למין האנושי כולו; אדרבה, הם הפכו לסיכון עבור אמריקה עצמה ועבור כל האמריקנים, בשל הזעם, תחושת הנקם, והשנאה שהם זורעים בנפשותיהם של העמים... עולם ללא בוש, צ'ייני, ראמספלד, פאוול, רייס, פרל, וולפוביץ, קרל רוב ודומיהם מקרב הפושעים צמאי הדם יהיה עולם טוב יותר, ללא ספק. המקום המתאים לאלה אינו משרדי הממשל והשלטון, אלא מאורות הרמאות והפשע."

תאריך:  14/02/2003   |   עודכן:  15/02/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס באר
פולקסווגן ודיימלר קוטפים 3 תוארי מכונית השנה של המגזין What Car
ד"ר דוד קליין
המסמך הוכן על-ידי נגיד בנק ישראל' ד"ר דוד קליין, עבור יום עיון על הבנקאות בישראל (13.2.03)
הדר פרבר
מהן הנחיות פיקוד העורף במקרה של אזעקה; מה כדאי לקנות; רשימת מספרי טלפון לחירום
ניצן כהן
כתבה בערוץ 2 על משפחה שכולה שאינה מצליחה להשתקם ובנק מפנה אותה מהבית; רון ארד, ג'ונתן פולארד, בני אבירם, עומאר סאווד, אלחנן טננבאום ועדי אביטן- עכשיו, אחרי הבחירות, על נבחרי הציבור לעשות הכל כדי לפתור בעיות אנושיות אלה
פנחס (פיני) פישלר
חיים הכט לא המציא כלום, לא הגה כלום, עם כל הכבוד, עם כל הצניעות, את ה"רעיון" לצלם עברייני תנועה - במלחמה בנגע תאונות הדרכים - הגה הח"מ; הח"מ מצלם, שנים, מאות ניידות משטרה [בשנה] החונות בניגוד לחוק; המאבק ידוע בשמו "משטרה בתנועה מגונה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il