X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יאן קליימן מנהל חברת ניהול ובקרה פיננסית המתמחה בדיני בנקאות ופיננסים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
תחילתה של שנה אזרחית חדשה היא הזדמנות מצוינת לבעלי עסקים לבדיקת תפקוד הבנק שלהם בשנה החולפת. הסטטיסטיקה מצביעה על כך שרוב בעלי העסקים מופתעים לגלות, כי טעויות חישוב פשוטות של הבנקים מסתכמות להסתכם בעשרות אלפי שקלים שיכולים להיות המוחזרים לבעלי עסקים
▪  ▪  ▪

אם בתחילת השנה נהוג לעסוק בחשבון הנפש, בסוף השנה האזרחית מומלץ לבדוק את חשבון הבנק. מדובר בהזדמנות טובה לקבלת כסף מהבנק - כסף שמוחזר לבעליו החוקיים. בהעדר מערכת בקרה עצמית, הבנקים נוטים לעשות טעויות חישוב של עמלות, ריביות ועוד טעיות היכולות להסתכם בעשרות אלפי שקלים המוחזרים ללקוחות. אם "חופרים" עמוק אפשר לקבל החזרים מהבנק עד שבע שנים אחורה, ובמצב זה מדובר בסכומם כסף גבוהים.
למה דווקא סוף שנה?
כל חברה בע"מ מחוייבת על-פי חוק להגיש בתום השנה האזרחית דוח רווח והפסד הנעשה באמצעות רואה החשבון. למעשה, דוח רווח והפסד מציג בין היתר את הוצאות המימון של העסק לבנקים - כלומר חישוב מפורט ומקיף של כל הכספים ששולמו לבנק במהלך השנה האחרונה. רואה החשבון של החברה מסכם את הוצאות המימון לבנקים, אבל הוא אינו בודק אם הבנק פעל כשורה, כלומר האם חישובי הבנק הם נכונים והאם אחוזי הריבית או העמלות חויבו על-פי חוק, במילים אחרות - האם הבנק עמד בהסכמים שלו מול הלקוח.
נישה זו היא פרוצה, והבנקים מנצלים זאת ומחייבים את החשבונות בריביות ועמלות עודפות כאשר בפועל לבעלי עסק או לחילופין לרואי החשבון אין את היכולת לבדוק האם הבנק פעל על-פי חוק. על-פי נתוני חברת ניהול ובקרה פיננסי בע"מ המתמחה בבדיקת תקינותם של חשבונות הבנקים, כחצי מיליון עסקים בישראל זכאים להחזר כלשהו מהבנק.
איך נבדוק את הבנק באמצעות דוח רווח והפסד?
ברמת העקרון, אחרי שקיבלתם את דוח רווח והפסד מרואה החשבון (דוח מקדים לדוח השנתי שמגיע בשבועות הראשונים של חודש ינואר), אפשר להשוותו מול ההתחייבות המקורית שלכם לבנק. הכוונה היא לבדיקת ההסכמים שחתמנו מול הבנק המתייחסים לגובה הריביות, העמלות וההתחייבויות השונות שהבנק מחויב אליהם בחשבוננו. לצורך כך, ניתן לבקש מהבנק דוח סולמות חיוב ריבית - זהו דוח המפרט את העלות של כל פעולה ופעולה שנעשתה בחשבון בשנה החולפת.
אלא שכבר בשלב זה מתעוררות שתי בעיות: בעיה ראשונה מדובר במסמך פנימי של הבנק שמציג בצורה מפורטת כל פעולה ופעולה בשנה האחרונה. מדובר בכמות גדולה של מידע שנפרסת על פני כמות רבה של דפים. מסיבה זו, עלות הוצאת המסמך עשויה להגיע לכדי מאות שקלים ללקוח, זאת במידה ולוקחים בחשבון שעלות דף בבנק היא בין 1.5-5 ש"ח לדף.
בעיה שנייה נוגעת לחישוב הכולל של טעויות החישוב. קבלת דוח סולמות חיוב הריבית אומנם מאפשרת לראות אם הבנק אכן טעה בחישוב עמלה מסוימת, לדוגמה: אם נקבעה עמלת שורה ל-1.18 ש"ח וניגבו 1.21 ש"ח אך מצד שני, קשה וכמעט בלתי אפשרי לדעת לאיזה סכום כולל מגיעים כל הטעויות של הבנק בשנה שחלפה.
איך מקבלים בחזרה כסף שמגיע לנו?
ישנן שתי אפשרויות עיקריות לקבלת כסף מהבנקים. האפשרות הראשונה היא להישאר עם היד על הדופק ולבדוק באופן שוטף אם הבנק עומד בהסכמים שלו מולכם. תחילת השנה האזרחית היא הזדמנות מצוינת להתחיל דף חדש עם הבנק.
אפשרות שנייה המקצועית יותר, היא פנייה לחברות המתמחות בבדיקת ניהולם התקין של חשבונות הבנק. על-ידי בדיקה מקיפה ויסודית, יכול העסק לקבל דוח המפרט את כל ההחזרים המגיעים ללקוח בשבע השנים האחרונות. שירותי החברות לניהול חשבונות הבנק לרוב אינם כרוכים בתשלום מצד העסק, אלא ניתנים על בסיס אחוזים מההחזרים שניתנים על-ידי הבנק. אפשרות זו טובה לעסקים בעלי מחזור שנתי של מיליון ש"ח ומעלה, שטרם בדקו את חשבון הבנק שלהם והיו רוצים לעשות בדק בית מקיף של כל הפעילות מול הבנקים בשנים האחרונות.
חברת ניהול ובקרה פיננסי בע"מ נותנת מספר עצות לניהול נכון של חשבון הבנק:
  • הקפידו לפגוש את הבנקאי האישי שלכם מדי סוף שנה ולערוך מולו הסכם שנתי מעודכן הכולל מסגרות האשראי ותנאים שונים לשנה הבאה. במידה והבנק יחליט לשנות באופן שרירותי תנאי אשראי והלוואות, הסיכומים שחתמתם מול הבנק יעמדו לזכותכם.
  • דאגו לקבל כל התחייבות מהבנק בכתב.
  • הקפידו לנהל חשבון התואם את מסגרת האשראי שנקבעה לכם. כבעלי עסק עליכם להכין דוח תזרים מזומנים מפורט ולעקוב כל יום ע"פ הדוח על ההכנסות וההוצאות היומיות, זה יאפשר לכם לוודא שהתשלומים היוצאים לא יחרגו ממסגרת האשראי. בהתאם לכך, ניתן לנהל בצורה נכונה פריעת תשלומים והוצאות שוטפות ולהיעזר בכרטיס אשראי ובצ'קים דחויים.
  • נהלו משא-ומתן עם הבנק על כל עמלה, וריבית ומסגרת אשראי.
  • הגיעו לבנק תמיד עם נתונים בדוקים. זכרו, הבנק הוא לא "אויב" שלכם, כאשר תספקו נתונים אמיתיים ובדוקים, הבנק יעשה גם הוא "שיעורי בית", משום שהוא כמו כל עסק אחר מעוניין להעניק אשראי ולהרוויח.
  • הקפידו לנהל את חשבונכם במחלקת לקוחות עסקיים, זאת משום ההטבות שמעניק הבנק ללקוחות עסקים, בהתאם לנכסים, הוראות קבע ומסגרות אשראי הקיימות בבעלות העסק.
  • הבנקים מעניקים הלוואות בתנאים נוחים (בד"כ הזולים ממסגרת האשראי), כאשר אתם מתכננים לחרוג ממסגרת האשראי, פנו לסניף הבנק, ולבקש הלוואה בתנאים נוחים ובכך הימנעו מהחזרת ההרשאות שניתנו לבנק.
  • רצוי לאחד את כל ההוצאות החודשיות של העסק ליום אחד, ההמלצה היא להפיק דוח הוצאות חודשי, ובכך לחסוך את העלויות של מס' תשלומים במהלך החודש.
  • חריגות ממסגרת האשראי שנקבעה לעסק היא אסורה (לפי החוק) לכן במידה ואתם חייבים לחרוג ידעו את פקיד הבנק.
  • הסדרת מסגרת אשראי מתאימה לעסק, היא חשובה ביותר, כאשר תהיו זקוקים לאשראי נוסף, פנו לפקיד המטפל ויידעו אותו. כך תמנעו מהפתעות לא נעימות.
  • בדקו אפשרויות ללקיחת הלוואה עם כרטיסי אשראי חוץ בנקאי. חברות האשראי השונות מאפשרות לקיחת אשראי חוץ בנקאי, דבר המאפשר ניהול הוצאות מחוץ למסגרת האשראי שניתנה על-ידי הבנק. כך תוכלו לשמור שחשבון העסק בבנק לא יכנס לחריגה.
במידה והעסק שלכם נקלע למשבר ותזרים המזומנים שלילי, חוקי המשחק מול הבנק משתנים וההתנהלות צריכה להיעשות בזהירות ובתשומת לב רבה. להלן כמה עצות לשעת משבר:
  • אל תפתיעו את הבנקאי שלכם - תמיד ראו בו כידיד ולא כאויב. עדכנו אותו בכל שינוי קטן כגדול שעובר על העסק שלכם.
  • שמרו עם אצבע על הדופק בנושא עלויות בנקאיות. עלויות הבנקים הם גורם מאוד מכריע בחיי העסקים בישראל, אם תנהלו משא-ומתן תקיף לגבי ההטבות המיועדות לכם, תוכלו למזער את גזירות החריגה ממסגרת האשראי.
  • לעולם אל תחתמו לבנק על שעבוד שוטף. שעבוד שוטף הוא בעצם מצב בו העסק עובר לשעבוד של הבנק ולו ניתנת ההחלטה לגבי ההתנהלות הפיננסית שלו. המשתמע מכך הוא שכל מה שמגיע לחברה: צ'קים, פיקדונות, נכסים, נדל"ן, אשראי ועוד שייך לבנק. חשוב לזכור, כי שעבוד שוטף של עסק נרשם ברשם החברות ובמצב כזה כאשר עסק רוצה לפתוח חשבון נוסף בכל בנק אחר, הוא חייבים לקבל מכתב הסכמה מהבנק עצמו. גם בקשות לאשראי נוספות יהיו רק באישור הבנק.
  • זכרו, ניתן לקבל החזרים על עמלות וריביות גם משנים קודמות. במקרים רבים הבנקים טועים בחישובי הריביות ואלה יכולים להצטבר לכדי סכומים לא מבוטלים המסוגלים לעזור לעסק במשבר.

הכותב הוא מנכ"ל ניהול ובקרה פיננסי בע"מ.
תאריך:  26/12/2007   |   עודכן:  26/12/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איריס פרחי
במשביר לצרכן בדיזינגוף סנטר החליטו להתעלל בקונים. המקום הפך בימים אלה, לשוק מצחין!!! ממש כך. באוויר יש ריח נוראי של ביוב. תוסיפו ל"חגיגה" צפיפות נוראית ודיילות עצבניות. מי שעומד לקנות במשביר שיחשוב פעמיים. עדיף ללכת לשוק הכרמל שם אפשר להתמקח על המחיר
איתן גנור
בעבור מה מקבל פרופסור באוניברסיטה שכר? אם בעבור הוראה בלבד (6-8 שעות שבועיות) הרי זה שכר מטורף, ואם בעבור המחקר, מדוע אין זה מושבת? ומדוע לתוכניות לימוד יוקרתיות היתה לגיטימציה לא להיות מושבתות?
גורי גרוסמן
לעתים נדמה שממשלת ישראל היא ממשלה זרה על-פי התנהלותה מול אויבינו: כמו למשל השתיקה הנואלת לנוכח הפרות הסכם השלום של המצרים
עו"ד משה מכנס
על פחדנותם של מנהיגי הביטחון, ועל הנס שיביא באחת להפסקת ירי הטילים והפצמ"רים
אלי וינוקור
אנחנו עלולים להיות מותקפים על-ידי מגיפות קטלניות נוספות, מהסוג שהפתיע אותנו עד-כה, כמו איידס, סארס או אבולה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il