X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות
שמעון אייזנברג [צילום: יח"צ]
שמעון אייזנברג: "תביעות לאחר הפקעת קרקעות יכולות להניב פיצויים גבוהים"
עם שינוי חוק הקרקעות, הצטמצם חלון הזמן שבו האזרח יכול להגיש תביעה לפיצויים על הפקעת קרקעות שמעון אייזנברג מסביר מהו השינוי ואיך צריך לפעול

מי מאיתנו לא נתקל בפרסומות ובשלטי החוצות המציגים קרקעות חקלאיות לרכישה מיידית? שוק הנדל"ן של הקרקעות והאדמות החקלאיות פורח כבר במשך זמן רב, וכיום ניתן למצוא אנשים פרטיים המחזיקים בקרקעות חקלאיות, שאולי עתידות לשנות את ייעודן, ולהפוך לקרקע למגורים ומסחר. עם זאת, לא פעם אנחנו שומעים על סלילת כביש או הפקעה של שטח פרטי לטובת הציבור, כאשר בראש ובראשונה מופיעה חברת מע"צ, המרבה לסלול כבישים על שטחים ואדמות פרטיות.
קשה לבוא נגד פעולה זו, האמורה לשפר את חיי התושבים והנהגים באזור, וניתן לראות אותה כדבר טבעי, לפי הצורך כמובן. שמעון אייזנברג, העומד בראש חברת רילטי אקזקיוטיב, מסביר כי במצב כזה, שבו הקרקע מופקעת לטובת המדינה, ניתן להגיש תביעות, ובכך לקבל פיצוי ראוי והוגן מרשויות המדינה. "כמו בכל מדינה מתוקנת, גם בישראל ניתן להפקיע קרקע פרטית, אם מדובר בטובת הציבור. לדוגמה, סלילת כבישים, הנחת מסילות ברזל, הקמת גדרות או חומות וכו'".

פעם, הכל היה יותר טוב

בעבר, אנשים פרטיים שהחזיקו אדמות, יכלו לתבוע את המדינה על הפקעת שטחים, גם שנים לאחר מימוש השטח והקרקע. אותם בעלי קרקעות אשר החזיקו בהן לטובת השקעה נדל"נית מניבה, או שקיבלו אותן בירושה ונחלה, קיבלו פיצויים הולמים והוגנים על "הלאמת" השטחים הפרטיים לטובת הכלל, אך כפי שמציג לי שמעון אייזנברג, המצב כיום הורע, והפך לבעייתי מאוד.
"לפני כמה שנים, נחקק בכנסת תיקון לחוק הקרקעות, כך שפרק הזמן שבו בעל קרקע יכול לדרוש לשנות את סכום הפיצויים שיקבל מהמדינה, קוצר ל-60 ימים מרגע הוצאת ההודעה על הפקעת הקרקע. זהו פרק זמן קצר באופן דרסטי ממה שהיה מקובל עד כה", מסביר אייזנברג.
זאת ועוד, שמעון אייזנברג מציין כי אם בעל הנכס לא הגיש תביעות לפיצויים, או אפילו תביעות לשיפור הפיצויים באותם חודשיים, הוא יקבל פיצוי לפי המיסוי שקבעה המדינה או החברות הקבלניות שלה, העסוקות בהנחת מסילות רכבת או סלילת כבישים. "הסכום שנקבע ע"י השומה נמוך משמעותית מהסכום שבעל הנכס היה יכול לקבל. זאת ועוד, לאחר פרק הזמן של 60 הימים, לבעל הקרקע אין זכות לערער על סכום וגובה הפיצויים שהמדינה העניקה לו", הוא מוסיף.
"חשוב לדעת, כי את גובה הפיצויים קובעים פקידי שומה של משרד האוצר, באותו יום בו המדינה מפקיעה את השטח מהאזרח הפרטי. הליך קביעת הפיצוי תלוי בשומה, בשטח המופקע, באזור ובייעוד. מכאן שהחשיבות לתביעות בפרק הזמן הקצר, היא עצומה ועלולה להשפיע על חייו של בעל הקרקע", מדגיש אייזנברג.
אני מעוניינת להתעכב על השטח המופקע. איך יודעים כמה שטח מפקיעים?
"זו שאלה טובה, כיוון שכמו שהחיים מלמדים אותנו, כל מקרה לגופו. ראשית, הדבר תלוי בכמה שטח המדינה רוצה להפקיע לטובת השימוש הציבורי. בדרך-כלל מדובר על אחוזים נמוכים שבין 3 ל-8 אחוזים מכלל השטח. מנגד, ראיתי מקרים בשנים האחרונות, שהמדינה הפקיעה כמעט חצי מהשטח הפרטי של האזרח. כמובן כל אחוז בודד משנה תהומית את גובה הפיצויים, ולכן חשוב להגיש תביעות עם פרסום הידיעה על הפקעת השטח".

בית שמאי ובית הלל

אז מה צריך לעשות אזרח פרטי שמגלה לפתע, שהמדינה שלו מעוניינת לקחת לו חלק מהקרקע החקלאית והפרטית שלו? תחילה, חשוב לבדוק כמה אחוזים מתוך השטח הכללי עומד לעבור למדינה. בהמשך, על בעל השטח להחליט - האם הוא מסכים לגובה הפיצויים שקבע השמאי בשטח, או שלא.
במידה ובעל השטח מסרב להצעת השמאי, עליו להכין תביעה ודרישה, להגיע לוועדת ההשגות במשרד המשפטים, ולציין שהוא מתנגד להצעת השמאי. "מומלץ שלא לעסוק בכל התביעות הללו לבד, אלא להתייעץ ולהיעזר בעורך דין ושמאי פרטי מקצועיים, שינסחו יחד הצעה נגדית להצעת השמאי הממשלתי", מציין אייזנברג.
עם בואו של האזרח לוועדת ההשגות במשרד המשפטים, הוא יפגוש שם שלושה מכובדים: שמאי ממשלתי ראשי או שמאי מיופה כוח (הרשום בפנקס שמאיי המקרקעין לפחות חמש שנים, והוא עובד מדינה), שופט בית משפט שלום שמונה על-ידי שר המשפטים, והוא משמש כיו"ר הוועדה, ושמאי שמונה על-ידי יו"ר מועצת שמאי המקרקעין בישראל, והוא ישמש כלשון המאזניים.
לאחר תום הדיונים, המדינה תחזיר את תשובתה לאזרח עד 45 ימים מיום הגשת התביעה. עם זאת, אייזנברג מוסר כי "שמעתי על מקרים בהם הוועדה לא דנה כלל בתביעה, אם היא חושבת שאין עילה מוצדקת לשיפור הפיצויים, או שהתביעה קטנונית וסתמית". בכל אופן, ההמלצה היא לפעול מהר וחכם במקרה של הפקעת הקרקעות - יש לבדוק את הצעת השמאי הממשלתי, ובמידה ומסרבים לה, יש להגיש תביעות לוועדת ההשגות מהר ככל הניתן.

תאריך:  22/04/2019   |   עודכן:  22/04/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן ברנע
כתיבת המומחים
כתיבת המומחים
רוב רובכם בוודאי לא מכירים את חומר הפלא המשמש לאיטום שנקרא פוליאוריאה ואת השימושים שלו לאיטום ובידוד
כתיבת המומחים
אורן ברנע
החורף הקרוב מביא איתו כמה טרנדים מרעננים בתחום של עיצוב מטבחים    החל מהכסאות, דרך הידיות ועד לאגרטל - הינה כל מה שכדאי לדעת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il