X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עצרת האו"ם (ברוב אוטומטי) - העבירה את נושא בניית גדר הביטחון לבית הדין הבינלאומי בהאג לחוות דעת. לא להיבהל - אך גם לא לזלזל. ההחלטה, כמו מחלת השפעת - היא לא מסוכנת, אך יש להיזהר מסיבוכים
▪  ▪  ▪

עצרת האו"ם, בשל הרוב האוטומטי שיש לה, יכולה להעביר כל החלטה כנגד מדינת ישראל, כפי שעשתה מספר פעמים בעבר, וכנראה זה מה שצפוי גם בעתיד - למרות התנגדות ארה"ב והימנעות אירופה. ההצהרה הידועה והמפורסמת "או"ם-שמום", או: לא חשוב מה חושבים הגויים, חשוב מה עושים היהודים - נכונה. אך הזמן עושה את שלו, הלחץ הבינלאומי, הלחץ האירופאי, אם על-ידי הקוורטט ואם על-ידי איגוד מדינות אירופה - יש לו משקל סגולי, שאסור לזלזל בו - מה עוד שגם ארה"ב אינה מתלהבת, בלשון המעטה, מן הגדר ובמיוחד התוואי שלה. עצרת האו"ם - על-פי "האמנה" שלה, יכולה לפנות בכל נושא לבית הדין הבינלאומי בהאג, כדי לקבל חוות דעת בנושא שמועבר אליה.
גם במקרה הספציפי של גדר הביטחון - הנושא מועבר לחוות דעת בלבד ולא לדיון או החלטה משפטית או אופרטיבית.
רק אחרי מתן חוות הדעת - יכולה העצרת להחליט, למשל, אם הגדר בלתי חוקית ויש להרסה תוך נקיטת סנקציות בשל אי-ביצוע. הטענות העיקריות שניתן להעלות כנגד הגדר, שהיא ברובה על אדמה שמחוץ לגבולות של מדינת ישראל, או מזווית אחרת בנויה על אדמות פרטיות של פלשתינים ולכן היא בבחינת גדר בשטח כבוש, עליו חלים הכללים של המשפט הבינלאומי הפומבי.
מבחינה זו - מעמדה של ישראל, על טענותיה כנגד הקמת הגדר בשטח כבוש, יש לה בסיס משפטי להתנגדות בטענה של "הגנה עצמית" וכורח ביטחוני - נימוקים כבדי משקל מבחינת המשפט הבינלאומי.
אמנם, תוואי הגדר עובר ברובו מחוץ לקו הירוק של 67', אך מאחר וטענתה של ישראל מדברת על "גדר ביטחונית" ולא "גדר מדינית" - יש בטענה זו משום רמז, כי בבוא ההסכם והשלום בין הצדדים, יקבעו גבולות חדשים או ישנים ואז ניתן יהיה להזיז או להוריד את הגדר לגבול החדש או להרסה כליל - הכל לפי התנאים שיווצרו ולפי המצב הבטחוני שישרור אז.
יש להבהיר חד-משמעית: למדינה מתגוננת ולמדינה כובשת מותר לה, והיא רשאית על-פי הדין והספרות המקצועית בנושא, לנקוט בכל האמצעים כדי להגן על עצמה, על חייליה ואזרחיה. זכות זו קיימת, כל עוד המדינה הכובשת או המדינה שמחזיקה בשטחים כדי למנוע טרור ומתאבדים, רשאית לעשות ולבצע. אין הבדל, מבחינה משפטית, בין גדר ביטחון ארוכה ורצופה לבין, למשל, שורת מוצבים, מחסומים או טנקים שפרוסים לכל אורך תוואי הגדר.
העובדה שהגדר - לכל הדעות, גם המומחים למיניהם - יש בה אלמנט הרתעה ומניעה - היא הנותנת לישראל את הלגיטימציה המשפטית לבניית הגדר כאמצעי מרכזי של ביטחון למדינה ולטענה של "הגנה עצמית" לה זכאית כל מדינה ריבונית.
למרות הטענות הטובות שיש לישראל, והטענה שהגדר והתוואי הוא זמני עד להסדר קבע - אסור לזלזל בהמלצה ובחוות הדעת של בית הדין הבינלאומי בהאג. שהרי אם ישראל טוענת ומסתמכת על הדין הבינלאומי - היא לא יכולה מנגד לבטל או לזלזל בו - ולכן כפי שאמרתי לא צריך להיבהל, אך אסור לזלזל.
ההליך הצפוי אחרי מתן חוות הדעת: הכדור חוזר לעצרת ומשם למועצת הביטחון - שם ישראל סומכת ומצפה לעזרה מארה"ב, למרות שהאמריקנים לא מתלהבים מהגדר. מצבה של ישראל, כלפי ארה"ב - השתפר לאחרונה, לאחר פלישת ארה"ב לעירק. כיום, ארה"ב מבינה מה פירושו של כיבוש ובמיוחד מה זה טרור ומתאבדים, והיא נאלצת לנקוט באמצעים קיצוניים שנוקטת גם ישראל - כמו הריסת בתים, הורדת שורות של בתים, עצים, מכשולים שיכולים להוות סיכון ביטחוני לכוחות הצבא או מקורות ובסיס לתקיפה.
לסיכום, חבל שבניית הגדר התעכבה כל כך הרבה זמן. שהרי, היו תקופות בעבר הלא רחוק שניתן היה לסיים את הבנייה או רובה - מבלי לעורר זעם בעולם - אך גם עכשיו עדיין לא מאוחר.
אם יזדרזו ויסיימו את הגדר והיא תוכיח עצמה, מבחינה ביטחונית, כמצופה, גם הלחץ החיצוני וגם הפנימי יתקבל יותר בהבנה ועם בסיס מוסרי ומשפטי מוכח.
_______________
הכותב הוא עורך דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות.

תאריך:  12/12/2003   |   עודכן:  12/12/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבינועם נאור
לקראת כנס אור יורק 2
הדר פרבר
פרופ' ג'רלד פרמן
חנה בית הלחמי
אחד האלמנטים הפחות מטופלים בחיינו הם יחסי העבודה. כנשים עובדות - רובינו פגשנו מכל וכל. את הבוס הנחמד, היעיל, הבלתי יעיל, הפוליטי, העב"ם, האלים (מילולית) ש"משתולל במסדרונות", המטריד, הטיפש, החכם, המפרגן, המגביל והמחבל בעבודתו ובעבודתנו (רובם גברים, עדיין...). הסדרה "עובדת עיצות" תגע ביחסים הסבוכים שלנו, כנשות קריירה, עם כו-לם
אלברט שבות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il