X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות
תהליך גידולי בדופן כיס השתן בתחילת ביצוע ניתוח TURBT [צילום: ד"ר בר-אל אסף. התמונה פורסמה באישור המטופל]
סרטן שלפוחית השתן - כל מה שצריך לדעת
בשיתוף: ד"ר אסף בר-אל, מומחה בכירורגיה אורולוגית

סרטן שלפוחית השתן הוא אחד הגידולים השכיחים בתחום האורולוגיה. מדי שנה מאובחנים בישראל למעלה מ-1,500 מקרים חדשים של גידולים בשלפוחית השתן, מרביתם המכריע מסוג Urothelial Carcinoma.
"אצל מרבית המטופלים (כ-80%) המחלה מאובחנת כאשר היא שטחית ואינה חודרת לדופן כיס השתן. הטיפול בחולים, משלב האבחון, אותו חשוב כמובן לבצע מהר ככל האפשר, דרך הטיפול הראשוני וכלה במעקבי ההמשך, הקריטיים לאבחון הישנות של המחלה - כל אלה מהותיים להצלחת הטיפול ולהגעה להבראה של המטופל, שכן, גידולים בכיס השתן נוטים לחזור ומצריכים מהרופא והמטופל שילוב ידיים, מעקב רציף ומחויבות עמוקה", אומר לנו ד"ר אסף בר-אל, מומחה בכירורגיה אורולוגית.
למה התפתח דווקא אצלי סרטן שלפוחית השתן?
גידול בכיס השתן מאופיין בהתמיינות תאים מוגברת ויצירת רקמה בלתי סדירה בדופן שלפוחית השתן. הגורם העיקרי להתפתחות גידולים בשלפוחית השתן הינו עישון! ככל שצריכת כמות הסיגריות היומית גבוהה יותר, כך עולה הסיכון להתפתחות המחלה. למעשנים קיים סיכון כמעט פי 6 לחלות במחלה בהשוואה לכלל האוכלוסייה.
קיימים גם גורמי סיכון נוספים כגון חשיפה לקרינה וחשיפה לאמינים ארומטיים, אותם ניתן למצוא בתעשיית הצבע, מכונאות רכב, תעשיית העור, מפעלי נייר וכיוצא בהם, חומרים אלו נקשרים ל-דנ"א בתוך התא ומשפיע עליו.
מהם הסימנים המחשידים לסרטן שלפוחית השתן?
"התלונה המחשידה ביותר הינה דימום גלוי בדרכי השתן אשר אינו מלווה בכאבים", אומר ד"ר בר-אל. עם זאת הוא מוסיף: "האבחנה המבדלת של דימום בדרכי השתן הינה רחבה ביותר ואל למישהו להסיק מסקנות מהירות מדי לפני שנבדק על-ידי אורולוג מומחה. לא כל דימום בשתן משמעו הימצאות גידול". סימנים נוספים יכולים להיות תלונות כלליות בזמן מתן שתן כגון צריבה, תכיפות ודחיפות ואף כאב בזמן ההשתנה.
איך מאבחנים גידולים בשלפוחית השתן?
באם הופיעו אצלך אי-אלו מהתלונות הרשומות מעלה רצוי שתפנה לבדיקה אצל אורולוג מומחה ללא דיחוי. האורולוג יבצע אנמנזה (אבחון) ובדיקה גופנית לאחריהן תופנה לשלוש בדיקות המשלימות זו את זו ומאפשרות לקבל תמונה רחבה של מצבך.
הבדיקה הפשוטה ביותר הינה ציטולוגיה בשתן אשר במהלכה מתבצע חיפוש אחר תאי גידול חשודים בדגימת שתן שהמטופל מספק. בשל רגישות נמוכה של הבדיקה נהוג לבצע את מתן השתן בשלושה מועדים שונים (שתן שני של הבוקר). בנוסף, יש צורך לבצע בדיקת CT של מערכת השתן, הקרויה CTU. הבדיקה עוזרת בבירור מערכות השתן העליונות (כליות ושופכנים) במהלכה מחפשים פגמי מילוי היכולים להחשיד על המצאות מחלה גידולית. הבדיקה האחרונה והחשובה ביותר היא בדיקת הציסטוסקופיה במהלכה מבצע אורולוג מומחה סקירה של שלפוחית השתן תחת צפייה ישירה עם מצלמה. זוהי בדיקה פולשנית הנעשית תחת אלחוש מקומי, ומספקת תשובה מיידית, כבר במהלך הבדיקה.
אובחנת עם סרטן שלפוחית השתן, מה עליך לעשות?
הפעולה הראשונה שתומלץ לך, בדרך-כלל, הינה TURBT כלומר Trans Urethral Resection of Bladder Tumor (חלק מהרופאים פשוט מציינים TURT, זאת אותה הפעולה). הניתוח הראשון, קרוב לוודאי, שיקבע את המשך המעקב וחשוב שיתבצע כהלכה עם הסרה מלאה של התהליכים הגידוליים בשלפוחית. על בסיס התשובה ההיסטולוגית יהיה צורך לקבוע ולהחליט את תוכנית המעקב של המטופל לשנים הקרובות. כך למשל במקרים של תהליך בדרגת סיכון גבוה יהיה צורך בשטיפות שלפוחית לפי פרוטוקול ומעקב צמוד בציסטוסקופיה אחת לשלושה חודשים (בשנתיים הראשונות).
עם תחילת התהליך הטיפולי יש לשים לב לבחירת הרופא המטפל בו בחרתם כיוון שבדרך-כלל מדובר בתהליכים מתמשכים, המחייבים מעקב ותשומת לב. יש לוודא כי את או אתה חשים בנוח עם הרופא המטפל ובעיקר מקבלים מענה לשאלותיכם וחששותיכם.
שטיפות לשלפוחית השתן, מה זה?
במקרים בהם קיים סיכון מוגבר לחזרה של התהליך הגידולי בשלפוחית, מומלץ לבצע שטיפות מקומיות לתוך שלפוחית השתן, על-מנת להפחית את סיכוי ההישנות. קיימים פרוטוקולים סדורים כאשר קיימת עדיפות לשטיפות מסוג BCG. נהוג לסווג את הגידולים בשלפוחית לדרגות סיכון שונות (נמוכה, בינונית וגבוהה) על-פי נטייתו של התהליך להישנות (Recurrence) ויכולתו להתקדם (Progression). השיקולים שנלקחים בחשבון הם גודלו של התהליך הראשוני שנצפה בשלפוחית, מספר התהליכים בשלפוחית והאם מדובר בהישנות המחלה. מטופלים בדרגת סיכון בינונית-גבוהה מתאימים לשטיפות שלפוחית עם BCG.
  • בארץ ניתן לבצע שטיפות אלו גם באמצעות חומרים כימותרפיים אחרים כגון מיטומצין C אשר מתווה במקרים של חוסר ב-BCG או התוויות נגד.
ד"ר אסף בר-אל מייעץ ומבצע ניתוחי TURBT ושטיפות שלפוחית למטופלים במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית דרך קופות-החולים (מכבי ולאומית) והן באופן פרטי במרפאותיו במרכז הרפואי הרצליה מדיקל סנטר (HMC) ובמרפאת Livewell במרכז תל אביב (רח’ הארבעה 28, בניין חגג’ צפוני קומה 3).

תאריך:  03/02/2021   |   עודכן:  03/02/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il