X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אולגה רז, תזונאית קלינית, ראש המחלקה למדעי התזונה במכללה האקדמית יהודה ושומרון והגורו של כל בעלי עודף המשקל, מציגה טיפים שימושיים איך לעבור את פסח בשלום
▪  ▪  ▪

אורח חיי אבותינו בימים ההם לא הצטיין בשפע האוכל. החיים היו דלים ולא פינקו את היהודים של פעם מבחינה זאת. כך שלפחות בחגים אהבו המשפחות היהודיות להתאחד ולהנעים את סעודת החג בכמות ומגוון גדולים יותר של המזונות. לצורך זה הכינו, אספו ושמרו את האוכל במשך זמן ממושך - הכל כדי שהחג יהיה שמח יותר וטעים יותר.
כיום, בחיינו המודרניים, לרובינו אוכל אינו חסר גם ביום יום, כך שכדי לעשות סעודה חגיגית יוצאת דופן אנו טורחים וקונים ומכינים את המנות החגיגיות ומגיעים להגזמה פראית הן מבחינת הכמויות, הן מבחינת ההרכב, והן מבחינת המגוון.
אין ספק שסעודה של חג הפסח היא חגיגה לחך. אך עם כל הכיף שיש בה, ריבוי כמויות האוכל, השתייה והקינוחים הופך אותה למשמינה מאוד ואף לא בהכרח בריאה.
שבוע של פסח מעלה שאלות רבות אצל אנשים רבים בנוגע לשמירה על משקל ובריאות כללית. עקב הגבלות בתזונה הקשורות לחג זה וריבוי זמן חופשי במשך השבוע של החג, שלא להזכיר את סעודת החג הדשנה, אף דשנה עד מאוד, רבים נוטים לשבור דיאטה ולהשמין. רבים הסובלים ממחלות כמו סוכרת או בעיות במערכת העיכול מתלוננים על החרפת המצב הבריאותי לאחר החג, עליה ברמות הסוכר, השומנים בדם, הופעת שלשולים או עצירויות וכדומה.
סעודה חגיגית הפכה למפגן היכולות הקולינריות והכלכליות של המארחים. ארוחה הכבדה של ערב החג עלולה לגרום להחרפת הצרבת, כאבי בטן, שיבושים בקצב הלב, עליה בלחץ הדם, שיבושים באיזון רמות הסוכר בחולי סוכרת וכמובן להשמנה. והרשימה עוד לא שלמה.
אין ספק שאפשר לנהל את סעודת החג בצורה מתונה יותר, בריאה יותר, ידידותית יותר: לצמצם מספר מנות, להוסיף פחות שומן לתבשילים, להכין יותר תבשילים מירקות, לתת שתייה דיאטטית ומים, להוציא סוכר מתבשילים (אם מוסיפים סוכרזית לגפילטע פיש, עדיין יצא טעים ואף אחד לא ירגיש בהבדל), לתת פירות למנה אחרונה.
נתחיל עם מצות. מצה רגילה מרובעת שווה לכ-100 קלוריות, או ל-2 פרוסות לחם רגיל, או ל-4 פרוסות לחם קל. מצות עם תוספות למיניהם, כמו דבש, תפוחים וכדומה מכילות יותר קלוריות (ערכים התזונתיים והקלוריים מצוינים על גבי העטיפה).
מצה קלה שווה קצת יותר מפרוסת לחם רגיל או כ-2.5 פרוסות לחם קל. כדאי להשתמש בה להכנת מאכלים כמו לביבות מצה וכדומה.
נראה מה מחיר הקלורי של סעודת חג מצויה פחות או יותר:
- קציצה 1 של גפילטא פיש נוסך "פולני" (עם סוכר) - 100 קלוריות, ללא סוכר - 70 קלוריות;
- קניידלאך 1 - 80 קלוריות;
- צימס מגזר, סוכר וצימוקים, 3 כפות - 80 קלוריות;
- חרוסת 2 כפות - 150 קלוריות (תלוי במרכיבים, יכול להיות גם יותר);
- ביצה 1 - 80 קלוריות;
- מנת עוף - 300 קלוריות;
- מנת בקר - 400 קלוריות;
- תפוחי אדמה מטוגנים מנה 1 - 300 קלוריות;
- עוגיות אגוזים וקוקוס - 50 קלוריות כל אחת;
- מוס שוקולד - 350 קלוריות;
- אגוזים ופיצוחים - 325 קלוריות ל- 50 גר';
- פרוסת עוגת אגוזים - 250 קלוריות;
- מצה 1 - 150 קלוריות;
- מצה ברא 1 - 250 קלוריות;
- יין מתוק 4 כוסות 400 קלוריות;
- שתייה ממותרת 1 כוס 100 קלוריות.
אם ניקח בחשבון שסועד אוכל מכל דבר מנה אחת בלבד, ושהמאכלים מכילים מינימום של שומן, ושמנות הן לא גדולות במיוחד, וששותים מעט יין ומעט שתייה קלה, בכל זאת נגיע ל-2565 קלוריות בארוחה אחת בלבד!
במכללה האקדמית יהודה ושומרון מחלקה ללימודי תואר ראשון ללימודי תזונה. בין תחומי הלימוד: תזונת האדם, השפעת המזון על הגוף המצבי בריאות וחולי, עקרונות מתן טיפול תזונתי במחלות שונות כגון סוכרת, סרטן, הפרעות אכילה ועוד.
המכללה האקדמית יהודה ושומרון היא המכללה הציבורית הגדולה ביותר בישראל, הן מבחינת מספר הסטודנטים (כ- 9,000) והן מבחינת מגוון תחומי הלימוד (19 מחלקות לימוד אקדמיות וכן ביה"ס להנדסאים ומכינה קדם אקדמית). המכללה הוקמה בשנת 1982 והיא משתרעת על שטח של כ 480 דונם.

תאריך:  22/04/2005   |   עודכן:  22/04/2005
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יובל ברנדשטטר
בירחון ATLANTIC MONTHLY מספיד העורך את ישראל טרם עת, לאחר שהוציא את השד הדמוגרפי מן הבקבוק    מעריב נבהל מאוד
עו"ד אברהם פכטר
את מהלך החקיקה לאיסור שמות חשודים אמנם מובילים חברי הכנסת רשף חן (שינוי) ואיוב קרא (ליכוד), אך לאשמת העיתונות יש משקל רב בהולדת ההצעה    תיקון לחוק מחייב פרסום זהה גם בסגירת תיק או זיכוי, אך הדבר לא מבוצע
גורי גרוסמן
ארז זוננשיין
"מורה" כותב אבן-שושן, הוא "מי שמקנה ידיעות לתלמידים"
אפרי הלפרין
שבכל הלילות היינו משלמים בכסף - הלילה הזה כולו תלושים (חסרי ערך ותלושים מן המציאות)
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il