X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אחרי שנים רבות במרכז המפה הפוליטית, עומד הליכוד להפוך שוב למפלגת אגף שתומכיה מעטים. התפתחות זו נובעת בעיקר מקוצר ראייתם הפוליטי של עסקנים בצמרת המפלגה, שלא השכילו לזהות את נטיות לבו של הרוב הדומם בישראל - והעדיפו לדחוק את הליכוד לנישה הצפופה של תומכי ארץ ישראל השלמה.
▪  ▪  ▪

דרכו של הליכוד אל השלטון החלה בשנות ה-60. מנהיגו דאז, מנחם בגין, הבין שהסיכוי היחיד להשיג תמיכה ציבורית רחבה טמון בהוצאתה של גח"ל מהנישה הצרה והפיכתה למפלגה רחבה. תמורה מקבילה חלה במפא"י, שהפכה למפלגת העבודה, וכך נעשו שתי המפלגות הללו למה שפוליטולוגים קוראים "מפלגה חובקת-כול", ובלשון פופולרית יותר - "מפלגת סופרמרקט".
החסרונות העיקריים של מפלגות חובקות-כול הם אלה: ניתן למצוא בהן קשת של דעות בכל עניין ועניין, ומאבקים חריפים מתפתחים בין הסיעות השונות שמרכיבות אותן, הן על אידיאולוגיה והן על שליטה כוחנית. יחד עם זאת, מפלגות כאלה מושכות ציבור תומכים רחב.
ואמנם, מפלגת העבודה (שנקראה בתקופה מסוימת "המערך") והליכוד גדלו וגדלו עד שבשנות ה-80 הגיעו בממוצע ל-90 מושבים בכנסת. במפה פוליטית הנשלטת על-ידי שתי מפלגות חובקות-כל מתחזק עקרון המִרכוז: המאבק העיקרי ניטש על הבוחר שבמרכז, והמפלגות פוזלות אליו, מחזרות אחריו ומתאימות עצמן אליו יותר ויותר. הדבר נכון בייחוד בתקופה שלפני הבחירות.
מבחינה זו, התנהגותה של הנהגת הליכוד בשנה האחרונה - אשר הביאה לפרישת אריק שרון וחבריו - היתה מעשה של התאבדות פוליטית. נכונותה של צמרת המפלגה לדחוק החוצה את הפלג המתון במפלגה החזירה את הליכוד למקום שבו היה בשנות ה-50: בבת אחת איבד את מעמדו כמפלגת-עם והפך למפלגת נישה; ויתר על אופיו כמפלגה חובקת-כול ונעשה למפלגת אגף. כיצד זה קרה? ומדוע פעלו חברי-הכנסת בניגוד לאינטרסים של מפלגתם?
לגבי קבוצה אחת, ההסבר פשוט למדי: עוזי לנדאו או רובי ריבלין - כדוגמא מייצגת של קבוצה זו - מונעים מאמונה כנה וחדורים קנאות אידיאולוגית ראויה להערכה. השלטון, לגביהם, הוא אמצעי להגשמת חלומות - ואם הישארות בשלטון מחייבת ויתור על החלום, הם אינם מהססים לוותר על כס השלטון, ובלבד שהחלום לא יתרסק.
אבל זוהי קבוצה קטנה. גדולה ממנה בהרבה היא קבוצת העסקנים ותומכיהם, המונעים ממוטיבציה אישית, משיקולים כוחניים ומאינטרסים של קריירה פוליטית. נפגעי שרון, כמו נעמי בלומנטל, וכאלה הרוצים לרשת אותו, כמו בנימין נתניהו - ואלה רק שתי דוגמאות - היו מזדעזעים פחות מן המדיניות שהוא מוביל, אילו מיקומם במפלגה היה שונה. זוהי התנהגות לגיטימית, כמובן - אבל היא איננה חכמה, בלשון המעטה.
בניגוד לשרון, שהיטיב לחוש היכן נמצא הרוב הדומם של החברה הישראלית, הם בחרו-מרצון לוותר על רוב זה - ולנוע לעבר האגף הימני. בעוד שרון חש כי הרוב הדומם הזה דווקא גדל והתרחב בשלוש השנים האחרונות, הם כמו התעלמו מכך שבאגף שאליו דחקו את מפלגתם יש כבר מפלגה אחרת - בעצם, יותר מאחת.
הצלחתו ההיסטורית של שרון נובעת מכך שהוא מבטא את הקונסנזוס הישראלי החדש: עיקרו הוא אמונה שאין פרטנר פלשתיני למו"מ, ולכן נועדנו להיות בדור הזה "חברת מאבק", כפי שהגדיר זאת הרמטכ"ל היוצא בוגי יעלון. יחד עם זאת, המשך הכיבוש הפך לנטל, ולכן צריך לוותר על חזון השמאל - "שטחים תמורת שלום", וגם על חלום הימין - "שלום תמורת שלום", כלומר שלום ללא ויתור על שטחים. מה שנותר לעשות הוא להתקפל מרובם הגדול באופן חד-צדדי, בלא הסכם, כדי להנמיך את גובה הלהבה של הסכסוך העתיד להימשך.
לעמדה זו יש רוב גדול יותר מאשר לעמדה הסוברת שיש עדיין פרטנר פוטנציאלי ושאפשר להגיע עימו להסכם - אבל יש לה גם תמיכה רבה יותר מאשר לעמדה שלפיה אסור לוותר כלל על רעיון ארץ ישראל השלמה.
מנהיגי הליכוד שכחו, משום מה, כי לכל המאמינים שאסור לוותר על שטחים - משיקולי ביטחון או משיקולי קנאות לארץ ישראל - יש כבר בעד מי להצביע: המחנה הלאומני, הכולל את המפד"ל ואת האיחוד הלאומי, שהוא בעצם קואליציה של ארבע מפלגות - "מולדת", "תקומה", "ישראל ביתנו" ו"הציונות הדתית המתחדשת".
האגף הזה צפוף למדי, ולליכוד לא יהיה בו מרחב מחיה של ממש. ההבדל היחיד בין המפלגות הלאומניות, המבקשות להתאחד עתה, לבין שרידי הליכוד הוא שהראשונות הן בעיקרן דתיות - והליכוד יהיה הפלג החילוני של האגף הלאומני. זהו מקום מכובד, אבל הוא נועד עקרונית לעמדת מיעוט.
ולכן, אם מישהו בוחר-מרצון ללכת לעמדת מיעוט בגלל קנאות אידיאולוגית, לא נותר אלא לכבד אותו, גם אם מתנגדים לעמדותיו. אבל מי שמגיע לשם מתוך תמרון פוליטי כושל ראוי לגינוי כפול, הן על עמדתו והן על השלומיאליות שלו. אחרי הכול, ויתור על ארמון מרוּוח במפלגה חובקת-כול תמורת צריפון עלוב בשולי הזירה אינו מעיד על חכמה יתרה.

המאמר פורסם במקור בכתב העת: אופקים חדשים" (גיליון מספר 26); הירחון הוא בהוצאת קרן ברל כצנלסון. העורך הינו נתן רענן
ספרו האחרון של פרופ' יורם פרי, לשעבר העורך הראשי של "דבר", יד איש באחיו: רצח רבין ומלחמת התרבות בישראל, יצא לאור בחודש שעבר בהוצאת בבל-ידיעות אחרונות.
תאריך:  02/01/2006   |   עודכן:  02/01/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בועז מושקוביץ
על ספרים של פעם, שאין היום אקטואליים מהם, ועל ח"כ פנינה רוזנבלום לעומת רא"ל (מיל.) אמנון ליפקין-שחק
ארז זוננשיין
דני רשף
משה פייגלין
נאומו של משה פייגלין, א' טבת תשס"ו 1.1.06
עו"ד משה גולדבלט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il