X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ביחס לפסיקה התקדימית של כב' השופטת דורית ביניש כותב נרי אבנרי: " עם כל הכבוד לפרוצדורה, תשובה חיובית לשאלה, תפגע קשה באינטרס הציבורי, שמחייב הרשעה וכליאה". יש לי התנגדות לתפיסה כזאת של האינטרס הציבורי המחייב
▪  ▪  ▪

נרי היקר,
כמוך גם אני אינני משפטן מקצועי, אלא חובבן הדיוט שמתעניין בתחום המשפט בעל כורחו, בגלל הערפילים האופפים אותו ובעיקר בגלל אותן הפגיעות במה שאתה מכנה "פרוצדורה". לכן דווקא, בגלל המעמד השווה שלנו, אני רוצה להיות זה שיענה לך.
אתה טוען, שפסק הדין התקדימי של כב' השופטת דורית ביניש מפר את האיזון בין זכות הציבור להגנה בפני פשיעה לבין זכות הנאשם בהליך תקין. ההליך התקין אינו זוכה אצלך למעמד גבוה יותר מאשר "פרוצדורה", שבסופה כל פושע צריך להישלח לכלא ויהי מה!
"זכותו של האזרח התמים לחיים שלווים", כדבריך, קודמת לכל. אני מסיק מזה, שבעיניך תפקידו של בית המשפט לשלוח פושעים לכלא. למרות שאני בדיוק כמוך מעוניין בהגנת החוק בפני רוצחים, גנבים, אנסים, פדופילים, סוחרי סמים ושאר מרעין -בישין, אני טוען, שאתה טועה בעצם ההגדרה.
תפקידו העיקרי של בית המשפט הוא להושיע מעונש אנשים חפים מפשע - ואם אין זו דאגתו העיקרית של בית המשפט, הוא איננו ממלא את תפקידו ויותר מזה: אין כל צורך בקיומו.
חוקר המשטרה סיים את חקירת החשוד, הוא יודע את "האמת האובייקטיבית" על-פי הראיות שהוא אסף, הממונה עליו עבר על התיק ואישר אותו במערכת, שעיקר דאגתה "לנקות את הרחובות", כאן יכול התהליך להסתיים.
החוקר היודע את "האמת האובייקטיבית" יכול לרשום בעמוד האחרון של התיק מה העונש, שעל הנחקר (כאן ואילך: המורשע) לרצות. מדוע לא אתה ולא אני נרצה במערכת "משפט" כזאת?
במערכת משפט דמוקרטית כלל בל יעבור הוא: עדיף זיכוי של מאה פושעים על הרשעת אדם תמים אחד. ההליך החוקי התקין, מתחילת החקירה עד גזר הדין, הוא הדרך היחידה לשמור על הכלל הזה. לא מדובר במעין "פרוצדורה" של נימוסין כלפי אדם חשוד בפלילים אלא בנושא עקרוני, שעליו יקום או ייפול הדין. אם אינך מאמין לי - שאל את עמוס ברנס.
אותה המשטרה, שעושה את עצמה "שוכחת" להקריא לנחקר את זכויותיו כדי לקצר את הדרך לפענוח התיק, היא המשטרה, שמרשה לעצמה האזנות סתר קצת יותר מהמותר. זו המשטרה, שיכולה "לעגל" פינות, "לשפץ" ראיות, "לשפר" עדויות, לפברק תיקים לאישים פוליטיים ומתנחלים - אין לזה סוף.
אתה כותב, שהפסיקה מאת ביניש משמחת את עורכי-הדין ומוסיף: "... כל אימת, שהסנגורים שמחים, העבריינים שמחים." אני מציע לך, שבניגוד למקובל, לא תלעג לעורכי-דין. אלה האנשים, שכולם אוהבים לשנוא אותם, לבוז להם ולספר עליהם בדיחות - עד שמי מאיתנו נקלע לצרה ונזקק לשירותיהם.
באחד הסרטים, שבהם אל פאצ'ינו משחק שוטר, ישנו קטע ובו הוא מתפרץ בזעם כלפי הבחורה, שדוחה אותו כשהיא מגלה, שהוא שוטר: "ככה אתם כולכם, עד שמשהו קורה לכם - אז אני אבא'לה של כולם!".
זהו גם המקרה של עורכי-הדין. אדם תמים, שנפל ברשת החוק, בגלל טעות או בגלל הפללה - רק עורך-דין יכול לעזור לו, אחד מאותם רודפי הבצע השנואים והבזויים, רק הוא יכול לטעון בפני השופט, כי מנגד עומד עורך-דין מקצועי מטעם הפרקליטות ורק עורך-דין מקצועי, שמייצג את האזרח יכול להציל את עורו.
לכן, כשהסנגורים שמחים, גם אתה ואני שמחים - אנחנו כולנו מתהלכים תחת אותם השמיים ולכל אחד מאיתנו זה עלול לקרות.
הדוגמה שלך, שפדופיל ילך הביתה בגלל "שיכחה" של החוקר אינה מתקבלת על הדעת. החוקר חייב להיות איש מקצוע גם הוא, אסור לו לשכוח את הדברים הבסיסיים ואת החוק, שהוא אמון עליו.
רוצח אחד לפחות כבר הלך הביתה בגלל איש משטרה, שזיהם תביעות אצבעות על האקדח - אולי גם הוא חשב, שזו "פרוצדורה"? כאן בדיוק טמונה הסתירה בטיעוניך: במערכת המשפט, שלא מקפידה על הקלה כחמורה בהליך החוקי, גם התמימים ילכו לכלא וגם הפושעים ייצאו לרחוב.
זאת שמעתי מפיו של האדם המתמצא היטב במערכת המשפט הפלילי של ישראל: בישראל בתי המשפט מרשיעים מחמת הספק, לא מזכים מחמת הספק. שיעור הזיכויים בישראל, כ-3% , הוא כעשירית משיעור הזיכויים בבתי המשפט באירופה.
כמה אנשים תמימים שילמו ומשלמים מחיר יקר בגין עיגולי הפינות של "הפרוצדורה"? זו תעודת עניות למשפט הישראלי, שרק בשנת 2006, סוף-סוף ירד האסימון: המשטרה חייבת להשיג ראיות כחוק, אחרת הראיות אינן קבילות. כלל ברזל זה קיים זה דורות במדינות אחרות, הוא לא נועד להגן על הפושעים, אלא להגן על האזרח בפני הפללה.
אבל מוטב מאוחר מלעולם לא. עם כל הביקורת, שיש לרבים, כולל אותי, על דורית ביניש, כשהיא פעם אחת עושה משהו כל כך טוב ואולי קונה בזה את עולמה - בוא נשלח לה זר פרחים. הפעם מגיע לה.

העיתון האישי של המחבר.
תאריך:  06/05/2006   |   עודכן:  06/05/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רונן ליבוביץ
חה"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) לא מבין איך אף נציג של העלייה הרוסית לא מכהן כשר בממשלה החדשה ומבטיח תשובה הולמת בבחירות הבאות
נרי אבנרי
עיניכם הרואות: בהתנגשות בין "הפרוצדורה" לבין האמת האובייקטיבית, העדיפה כבוד השופטת ביניש את ה"פרוצדורה". פסיקה ששמה את "האמת" בנחיתות מול פרוצדורה, היא "פסיקה נכה". ופסיקה נכה היא פסיקה מקוממת מאוד
מוטי שפירא
מן הראוי היה שהממשלה תציג לפני האזרחים את מצבן הכספי של המאפיות המייצרות לחם אחיד, כך שיוכלו להיווכח במו עיניהם מהם "ההפסדים" שבהם מדובר
גורי גרוסמן
במדינה דמוקרטית זכותו של אזרח המאוכזב מהתנהלות ממשלתו, לנסות ולהחליפה באמצעות הפתק שהוא משלשל בקלפי. אולם אליה וקוץ בה, בשל שיטת הממשל הלקויה והמסואבת שלנו, הקשר בין כוונתם של הבוחרים לבין הבטחותיהם וביצועיהם של נבחריהם מקרי בהחלט
ד"ר יובל ברנדשטטר
יושב-ראש הגמלאים יודע כי דרך ההתכנסות היא הבל. אבל זה לא עניינו. עניינו הוא בגמלאים בלבד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il