54% מהנשים החרדיות אינן נוטות לרכוש מוצרי מזון טבעיים על אף מודעותן לערך הבריאותי של מזון זה. כך עולה במחקר שנערך במסגרת שלוחת אוניברסיטת דרבי בישראל בקרב 150 נשים חרדיות. המחקר עסק בהרגלי הקנייה של משפחה חרדית, ובו השתתפו נשים חרדיות מירושלים, בני ברק, אלעד, עמנואל, אשדוד ופ"ת.
שאלות המחקר עסקו בהרגלי הקנייה וברמת המודעות של האישה החרדית בישראל למזון טבעי, כוונות רכישת מזון טבעי, תפיסת התועלת של מזון טבעי, עמדות והתנסות אישית אם הייתה כזו.
נתוני המחקר העלו כ-42% מהקניות נערכות על-ידי אם המשפחה, 33% מהקניות נערכות על-ידי הבעל, ב-24% מהמקרים הקניות נערכות יחדיו. 65% מהנחקרות עורכות קניות במקומות קבועים ורק 35% רוכשות במקומות לא קבועים.
53% מהצרכנים רוכשים מוצרי מזון בסיסיים בתדירות כל יום יומיים, 89% נוהגות לבצע רכישות מזון עיקריות בתדירות של פעם בשבוע. 87% מהציבור החרדי, על-פי המחקר, עורך את קניותיו בתחום המזון באופן מתוכנן, ומיעוטו (13%) באופן ספונטני.
מוצרי המזון הטבעיים נתפסים אצל מרבית הנשים החרדיות כאיכותיים יותר ואולם מוצרים אלה נתפסים כיקרים יותר (מה שאכן קיים במציאות). לפיכך הנכונות לרכישת מוצרי מזון טבעי פוחתת.
21% בלבד מוכנות לרכוש מזון טבעי ברמות מחיר הגבוהות בעד 10% מעל מחירי מזון רגיל. 39% מוכנות לרכוש מזון טבעי רק בתנאי שמחירו יהיה גבוה ב-5% בלבד ממזון רגיל אחר. על-פי המחקר הנכונות לרכוש מזון טבעי בפער של 5% גבוהה משמעותית מהנכונות לרכוש מזון טבעי שמחירו גבוה ב-10% ממזון רגיל.
המאפיינים הכללים של משתתפות המחקר הם: 30% בנות 30 ומטה, 57% מגיל 31 עד 50, 13% בנות 51 ומעלה. הבית הממוצע של משתתפות המחקר כולל 8.2 נפשות המתגוררות במשפחה בקביעות. מספר החדרים הממוצע למשפחה חרדית עומד על 3.98. 36% מהמשתתפות מתגוררות בירושלים, 20% בבני ברק, 18% מעימנואל,11% מאלעד ו-15% באות מאשדוד ופ"ת.
נשים מהזרם החסידי (במיוחד מחסידות חב"ד) גילו מודעות גבוהה יותר לתחום המזון, 27% ממשתתפות המחקר משתייכות לזרם הליטאי, 25% לזרם המזרחי, 21% לזרם החסידי. 61% מהנשים מועסקות כשכירות, 22% עקרות בית. שליש מהנשים הן בעלות השכלה תיכונית, 46% בעלות השכלה על תיכונית, 21% בעלות השכלה אקדמית.
25% מהמשתתפות במחקר מדווחת על רמת הכנסה נמוכה מהממוצע במשק, 27% מדווחות על רמת הכנסה זהה לממוצע במשק, 38% מדווחות על רמת הכנסה גבוהה מהממוצע.
היקפי הרכישה של מזון טבעי מתמקדים בעיקר בדגני בוקר, לחם מלא, יוגורט וסוכר חום. לעומת זאת היקפי הקנייה של מוצרי חלב מסויה, קפה דגנים, ביצים אורגניות וירקות ופרות אורגניים נמוכים.
יצויין כי הרמב"ם, רבי יוסף קארו (מחבר השולחן ערוך), הרי"פ (ר' יהודה אלפסי) והרב יוסף קפאח, מחשובי הפוסקים עסקו בכיתביהם בחשיבותו של מזון טבעי לבריאות האדם. למרות זאת, נראה, שהמודעות לנושא אצל החרדים אינה גבוהה.