X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כבר היו שתיקות רועמות בעבר - ולא קמה מהומה רבתי כמו בפרשת משפחת שרון. פרקליטת המדינה, בראשות צוות מיוחד, קבע דיון לצמצום זכות השתיקה ול"החזירה לממדיה הקבועים בחוק" (מן העתונות. ממליץ, ללמוד דבר או שניים בנושא מארה"ב ואנגליה וכבר נאמר במקורותינו: "סייג, לחכמה - שתיקה"
▪  ▪  ▪

פרשת שתיקתו של גלעד שרון ולפניו אחיו עומרי, מקבלת ממדים אינפלציוניים, תוך צירוף ושילוב נימה פוליטית ברורה לסוגייה משפטית וציבורית - שאילולי שחקניה הראשיים, ספק אם היתה מקבלת תהודה וכיסוי תקשורתי בעמודים ראשיים בעיתונות הכתובה והאלקטרונית.
השם שרון - מאפשר לעיתונאים ופוליטיקאים, להפעיל דמיון יצירתי קומי החל מ"קח אותי שרון", דרך "לשתוק עם שרון והכבשים" והיד עדיין נטויה.
באשר לפוליטיקאים, העניין ברור, אפשר להתראיין, לעשות חישובים לקראת בחירות שאו-טו-טו עומדות בפתח - וזאת למרות שהסקרים האחרונים מראים על 60-70% אחוזי תמיכה ושביעות רצון משרון - אך לספקולציות פוליטיות זה לא מפריע.
מצד אחר - יש גם קצת אקשן, מפלגת העבודה יכולה להתפנות מנסיונות החייאה, ופרשנות לגבי חזרתו של ברק לעניינים והמפלגות האחרות כמו מרץ ושינוי מצטרפים למעגל רוקדי ההורה.
חבל שהעיתונות - שגם היא חוגגת בהזדמנות זו, לא מבדילה בין ביקורת ציבורית לגיטימית לבין ביקורת משפטית עניינית ומקצועית - תוך הוספת זרדים למדורה וניפוח האש על-ידי פרשנות של משפטנים מטעם, שחלקם לא נתקלו בפועל, תוך ניהול משפטים בסוגייה, משמעותה והשלכותיה והפוגעות בעקרם בשותק - ובסיכויו הצלחתו במשפט, אם המשטרה תעשה מלאכתה נאמנה.
וכאן קבור הכלב. המשטרה והפרקליטות - התרגלו במקרים רבים לחפש ולפעמים למצוא - את המטבע מתחת לפנס הרחוב - במקום להתאמץ בחושך, לחקור, להצליב, לאמת, לאסוף ראיות טובות אמינות, משכנעות גם בלי עזרתו של החשוד והנחקר - כי אז שתיקתו של הנחקר, הופכת לו לרועץ - מחזקת את ראיות התביעה, פוגעת באמינותו ובסיכויו הצלחתו וגם מקצרת את זמן החקירה.
אלא מאי, המשטרה נוח לה שהנחקר מדבר, מזמר מפליל את עצמו, לפעמים גם מודה באשמה וכולם שמחים גם המשטרה, גם הפרקליטות וגם בית המשפט - שלא צריך להתאמץ במיוחד, בשאלות קשות של אמון, השוואת גרסאות וחיפוש הצדק או האמת כדי להגיע להכרעה נכונה.
"האדם השותק" - הוא לא רק חכם אלא גם עקרון וגם סמל לזכות לא להיות מורשע מבלי שיוכח שהוא אשם על-ידי התביעה.
השיטה האנגלוסכסית האדוורסרית, הנהוגה אצלנו וגם בארה"ב בשינויים שונים, היא מולדת עיקרון "חזקת החפות" וממנה נובעת גם "הזכות לשתיקה" שהיא מיסודותיה ועקרונותיה של שיטת המשפט הפלילי. בארה"ב שעברה שינויים ותיקונים לא מעטים בחוקה ומיוחד לאחרונה לאחר ה-11.9 בו קוצצו הוגבלו וסוייגו זכויות האזרח - לא העזו לגעת בזכויות יסוד כמו "זכות השתיקה" - ראה התיקון ה-5 לחוקה האמריקנית (בה נעזרו גדולי המאפיונרים, חברי סנט, קונגרס ועמך), או הזכות שנובעת ממשפט "מירנדה" המפורסם - לפיו מעצר או חיפוש בלתי חוקי פוסלים את ההליך.
ראוי לציין בנקודה זו - ש"זכות השתיקה" מובילה גם לחוק "יסוד כבוד האדם וחירותו" - שעיקרו האדם בן חורין ויש לשמור על כבודו, מעמדו, רכושו, שמו הטוב כל עוד לא הוכח ההפך. יש להבדיל בין שתיקה משפטית לבין שתיקה ציבורית. איש ציבור, בכל הנוגע לעניינים ציבוריים - גם לדעתי - אסור לו לשתוק, כי הוא קיבל מנדט מהציבור עם בחירתו והוא חייב בדיווח והסבר לציבור שבחר בו. את זה צריך להכניס לחוק ולמסד - אך לא מעבר לזה.
מה פירוש - אדם פרטי שקשור לנושא ציבורי, דוגמת גלעד שרון - האם הוא מפסיק להיות אדם פרטי - לא. האם הוא הופך לאיש ציבורי - גם לא - אז בוא לא נהפוך אותו ליצור כלאיים, מן אדרוגינוס משפטי.
כמו כן, אין לנו סמכות משפטית, ציבורית מוסרית ואתית לדרוש מבן שיפליל את אביו ואחיו אך לא את עצמו - זאת חשיבה מוגבלת, לא משפטית מקצועית ובמידה רבה מגוחכת. שהרי החוק הפלילי, אוסר ומונע, על בן משפחה אישה, בעל, בן להעיד אחד כנגד השני במשפט פלילי, פרט לכמה חריגים שוליים - אז למה חושבים שמותר לו להפליל אותם?
ובאשר לצמצום זכות השתיקה - היא כבר צומצמה, הוגבלה ונחלשה, לפני שני עשורים בחוק הפלילי (ראה פק' הראיות) - לפיו נאשם שותק במשפט מחזק את ראיות התביעה ומזיק לעצמו - אז מה עוד רוצים לצמצם?
לכן, המלצתי לכל הממליצים על צמצום הזכות - משטרה, פרקליטות, עיתונות, מומחים למיניהם לבחור ב"זכות השתיקה" בנושא - להתחיל לעבוד יותר קשה, לחפש ראיות עדים ומסמכים וכשיהיה פזל מלא - להגיש כתב אישום.
אגב אורחא: תיק האי היווני נחקר כבר מספר שנים, אפל נחקר ויחקר שוב, אולמרט נחקר ויחקר שוב, לאפל האזינו, בהאזנת סתר, יותר משנה, שרון אולי יחקר גם - אז מה הבעיה - אם יש חובר נא להגיש כתב אישום.
בקשר להלוואה של סיריל קרן - הנושא נחקר כבר חודשים רבים, בארץ ובחו"ל. מסמכי העברת כספים, נמצאים גם בבנקים, להם אין זכות שתיקה אם ממצאים צו בית משפט ומי מחזיק חומר מרשיע יותר משנתיים אז איפה הבעיה? ולמה שהבן יפליל את אביו, אם בכלל, במיוחד שהוא ר' ממשלה וכבר נאמר במקורותינו: "סייג לחכמה שתיקה".
הניסיון לעשות הבחנה בין שתיקה כנגד הפללה עצמית לבין שתיקה כדי לא להפליל קרוב משפחה כמו אבא או אח או קוזין - ומלכותי לא הגיוני ולא משפטי. שתיקה - לא ניתנת לחלוקה. החלטת בית המשפט השלום, שמסמכים ציבוריים חובה להעביר למשטרה אי נכונה, אך יתר פרטי ההחלטה ראוי שייבדקו בערכת ערעור.
_______________
- הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות;

תאריך:  07/08/2003   |   עודכן:  07/08/2003
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il