X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות

פרופסור לאון גרינהאוס מדבר על דרכו בעולם הפסיכיאטריה, דרך שהתחילה בונצואלה, עברה בארה"ב וממשיכה כעת בישראל. בהיותו סטודנט לרפואה, פרופסור לאון גרינהאוס חש זיקה מיוחדת לתחומים הקשורים לרפואה פנימית וקרדיולוגיה. הוא שקל להיות רופא חוקר ולקדם טיפולים חדשניים בתחומים אלו. אחרי שעלה לארץ והתחיל את שנת הסטאז', הוא קבע רוטציה במחלקה הפסיכיאטרית בבית-החולים "שלוותה" ובהמשך התמחות פורמלית בפסיכיאטריה.
"ההחלטה להתמחות בפסיכיאטריה הייתה פתאומית", מסביר פרופסור לאון גרינהאוס. "ההחלטה לשנות כיוון ולעבור לפסיכיאטריה הייתה מהירה. במהלך הלימודים התעניינתי בנושאים הקשורים למדעי המוח, אבל לא חשבתי להתמחות בתחום הזה. לאחר הרוטציה בשלוותה הבנתי שמוח האדם הוא האתגר החדש עבורי".
שוחחנו עם פרופסור לאון גרינהאוס כדי להבין טוב יותר מה הניע אותו לעסוק במקצוע שלו ואיך נראית העבודה שלו.
"במרוצת הזמן הבנתי שההחלטה שלי לא נבעה רק משיקולים מקצועיים, אלא גם ממניעים מאוד אישיים", אומר פרופסור לאון גרינהאוס. "למעשה החלטתי הושפעה רבות מהעבר האישי של הורי. הורי ילידי פולין שהגיעו לוונצואלה אחרי מלחמת העולם השנייה. הם היו ניצולי שואה שסבלו קשות בזמן המלחמה ואיבדו הכל כתוצאה מרדיפות הנאצים. הם איבדו את המשפחה ואת רכושם, סבלו מרדיפות ומרעב, נאלצו להסתתר ולחיות עם זהות בדויה לתקופות ממושכות".
"ההשפעות הפסיכולוגיות של המלחמה הארורה הזאת על הורי היו קשות ביותר. אבי הצליח להשתקם מקצועית ולהקים מפעל חיים מפואר, אבל כל חייו היה אדם עם נטייה למלנכוליה. אמי החלה לסבול מגלי דיכאון קליני אחרי לידת אחותי הצעירה. ידעתי שאבי טס איתה לארה"ב כדי שהיא תקבל טיפולים מתקדמים לדיכאון. לא הבנתי אז ממה היא סבלה. במרוצת השנים הבנתי שמדובר היה בדיכאון קליני. הסבל שלה השאיר בי חותם שהוביל אותי להתמחות בתחום הטיפול בדיכאון".
מה מכל נושאי הפסיכיאטריה שאתה עוסק בהם הוא הכי מורכב או הכי מאתגר בעבורך?
"פסיכיאטריה עוסקת בתחומים שנמצאים בתפר שבין מדעי המוח, מדעי ההתנהגות. הסוציולוגיה, והפסיכולוגיה. כבר בשנים הראשונות של ההתמחות שלי במחלקה הפסיכיאטרית שבבית-החולים "הדסה עין-כרם", התחלתי לחקור תחומים חדשים בפסיכיאטריה, במיוחד בתחומים להם טרם נמצא טיפול מתאים. תחומים כמו דיכאון קליני, התקפי חרדה, פסיכוזה ומאניה דיפרסיה, גרמו לי לחקור את הממצאים הקיימים ולחשוב על פתרונות חדשניים. הסקרנות לחקור ולחדש בתחום הטיפולי הובילה אותי להתמקצעות בתחומים כמו טיפול בנזעי חשמל, טיפול בגרייה מגנטית וטיפול בעירוי של קטמין.
לקליניקה הפרטית שלי בתל אביב מופנים מטופלים עם תסמינים קליניים מורכבים. מצבים כמו דיכאון עמיד, הפרעה ביפולרית לא מיוצבת, סכיזופרניה שלא מגיבה לטיפול או של הפרעת טורדנית כפייתית עמידה, הם אתגר טיפולי יום יומי בקליניקה שלי. למצוא עבור מטופלים אלו טיפול אלטרנטיבי, טיפול שכן יוביל לתוצאות חיוביות ולשיפור באיכות החיים שלהם הינה משימה מקצועית ממדרגה ראשונה עבור".
במרפאה של פרופסור לאון גרינהאוס, "מיינד קליניק" המרכז לטיפולים מתקדמים בתל אביב, הוא מקבל מטופלים מכל הארץ: "אני מבצע בדיקות קליניות מקיפות ומתאים את הטיפול העכשווי ביותר למצבם. טיפולים אלו יכולים להיות שילוב של תרופות פסיכיאטריות, טיפול בגרייה מגנטית או טיפול באירועי קטמין. הטיפול בגרייה מגנטית מתבצע בקליניקה שלי בתל אביב והטיפול בעירוי קטמין מתבצע בבית החולים אסותא שברמת החייל. חלק מאוד חשוב של הטיפול הוא המעקב על התוצאות שלו. מטופלים מוזמנים לביקור חוזר כדי לעמוד מקרוב על התקדמותם. במידת הצורך המטופלים יכולים להיות איתי בקשר טלפוני או דרך מייל בקליניקה".
"הצוות של הקליניקה כולל מטפלים בתחום הרגשי. אנשי הצוות של הקליניקה מיומנים בטיפול הנפשי של מצבים פסיכיאטרים מורכבים. אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק ודנים על ההיבטים החשובים של כל מקרה ומקרה. התמחות הצוות של הקליניקה כוללת טיפולים פסיכודינמיים, טיפולים זוגי, טיפול CBT, וטיפול בהתמכרויות".
לאחר שפרופסור לאון גרינהאוס סיים את ההתמחות שלו בפסיכיאטריה, נסע יחד עם אשתו לאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב: "בחרתי במרכז רפואי מפואר זה עקב היותו מוקד לתחום חדש שהחל להתפתח בפסיכיאטריה, תחום הקרוי "פסיכיאטריה ביולוגית". כעמית מחקר במחלקה במישיגן הייתי חשוף לדמויות המובילות בפסיכיאטריה הביולוגית האמריקנית. בהדרגה השתלבתי בעבודה הקלינית במחלקה והשתתפתי במחקרים פורצי דרך בתחום של הביולוגיה של הדיכאון. קיבלתי רישיון עבודה מלא במישיגן ומוניתי לתפקיד של מרצה בכיר במחלקה הפסיכיאטרית של בית-החולים האוניברסיטאי וכן למנהל של מחלקת האשפוז של התוכנית הייחודית למחקר על דיכאון".
ספר על התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT, בבית-החולים האוניברסיטאי Ann Arbor במישיגן. למי היא מיועדת ואיך היא עוזרת.
"גולת הכותרת של עבודתי בארה"ב הייתה פיתוח התוכנית של טיפול בחשמל - ECT באוניברסיטת מישיגן. התוכנית התבססה על צוות קבוע של פסיכיאטר, אחות פסיכיאטרית, מומחה להרדמה וצוות טיפול פסיכולוגי במידת הצורך. המטופלים בתוכנית היו מאושפזים או הגיעו מהבית לטיפול אמבולטורי. צוות התוכנית השתמש בשיטות פסיכו חינוכיות, כולל שימוש בסרטון המסביר את הטיפול, כדי להגדיל את המודעות לטיפול, לצורך במעקב תקופתי ולהמלצה לפנות בהקדם לצוות המרכז אם יש חזרה של הסימפטומים.
בעת היווסדה, הייתה התוכנית בין הראשונות מסוגה בארה"ב. הארגון הפסיכיאטרי של ארה"ב נתן לתוכנית פרס הצטיינות. תוכנית זאת עדיין פעילה בארה"ב. מטופלים דרך התוכנית מאות מטופלים מדי שנה".
פרופסור לאון גרינהאוס נשאר עם משפחתו (שגדלה בהדרגה וכללה חמש נפשות) בארה"ב 12 שנים. עקב העבודה הקלינית והמחקרית המצטיינת שלו הוענקה לו דרגת פרופסור חבר באוניברסיטת מישיגן וגם קביעות כמנהל מחלקה. בעבודה המחקרית והקלינית המשיך לעסוק בתחומי הדיכאון קליני, ההפרעה הביפולרית, החרדה הקלינית ועוד תחומים הקשורים לפסיכיאטריה האשפוזית. בשנת 1993 הוא חזר עם משפחתו לישראל.
מה למדת על ההבדלים בין ישראל לארה"ב בנושא הפסיכיאטריה?
"ניסיוני בארה"ב חיזק בי מאוד את המודעות לעובדה שפסיכיאטריה הינה חלק חשוב של הרפואה הכללית ושמטופלים פסיכיאטרים זכאיים לטיפולים המתקדמים ביותר הקיימים בתחום. הפסיכיאטריה הקלינית מתבססת על מדעי המוח וההתקדמות בה תהיה תלויה בהתקדמות בהבנת התפקוד של המוח. בתי-ספר לרפואה בארה"ב מכוונים סטודנטים להתמחות בתחום הפסיכיאטריה והמערכות הציבוריות תומכות כספית בטיפולים הנדרשים על-ידי המטופלים. בישראל המציאות שונה. פסיכיאטריה אינה מקצוע מרכזי לא בלימודי הרפואה וגם לא בחשיבות שניתנת על-ידי המערך הכלכלי של המדינה. בשנים האחרונות מדינת ישראל עושה מאמצים לשפר את תחום הפסיכיאטריה אבל מאמצים אלו דלים ולא מובילים לשינוי מהותי".
מהן התובנות הכי מעניינות שהגעת אליהן במסגרת המחקרים שלך?
"התחומים בהם השקעתי וגם הצלחתי להשפיע מקצועית, קשורים לתחומים של טיפול בדיכאון, טיפול במאניה דיפרסיה, הפרעות חרדה ופסיכוזות. בתחילת דרכי עסקתי בתחום של השינויים ההורמונליים הייחודיים לדיכאון. בחנתי אופציות אבחוניות ודרכי טיפוליות הקשורים לתחום של נירואנדוקרינולוגיה של הדיכאון. בנוסף להפרעות הורמונליות קיימות בדיכאון הפרעות בולטות בתחום השינה. בהיותי במישיגן פרסמתי עבודות מחקריות שבדקו את הקשר שבין ממדים השינה (דרך מדידות במעבדת שינה) ודיכאון קליני מורכב והתגובה לטיפול בחשמל-ECT. הממצאים הוכיחו מדעית שאצל חולי דיכאון קיימים שינויים ניכרים בפרמטרים של השינה ופרמטרים אלו משתפרים עם התקדמות הטיפול המוצלח. מחקרים הראו, גם כי אם יש פער בין השיפור הקליני והמדדים של השינה, החולים עלולים ליפול שוב לדיכאון".
בשנים האחרונות פרופסור לאון גרינהאוס התמקד במחקר על שיטה טיפולית חדשה לדיכאון, שיטה זו נקראת "טיפול בגרייה מגנטית למוח". הטיפול בגרייה מגנטית אינו דורש הרדמה, כפי שהטיפול ב-ECT דורש. יתרון זה מאפשר לבצע את הטיפול במרפאה ולא בבית-חולים.

תאריך:  05/10/2021   |   עודכן:  10/10/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il