X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
קופות הגמל לא שייכות לבנקים; הם בסך הכול נותני שרות; הבעלים הם העמיתים
▪  ▪  ▪

כשקוראים את המלצות ועדת בכר, דומה שהם התעלמו מהעיקר. מי שלא מכיר את הנושא - יכול לחשוב שהבעיה העיקרית היא מי ירוויח מהטיפול. מה טוב לעמיתים לא נידון, כנראה. ומה משנה, לעמיתים, מי לקח את כספם? יותר חשוב כמה זה עולה להם. בעיה יותר חמורה היא ההפסדים, וכבר היו דברים מעולם. הבנקים לא רק שלא נשאו בהפסדים אלא, אף לא ויתרו על דמי הניהול (הכושל).
קופות הגמל הבנקאיות הן יצירה ממלכתית. זה נעשה, בעיקר, על ידי הטבות מס. מנקודת ראות מסוימת, זהו מימון חלקי של המדינה. גם כללי הניהול כמו: תקופת ההפקדה, מניעת שיעבוד, הורשה ועוד, נקבעו בלעדית ע"י המדינה.
כשל בתפעול
אם יש כשל בתפעול - זהו כישלון של פעולה ממלכתית. מלכתחילה, דובר על הצמדה למדד. גם מנקודת ראות זאת, זה קשור בטבורו למדינה. בשלב ראשון היתה המדינה הגוף היחיד שגייס הון צמוד למדד, ואף נקבע כי הכספים יושקעו לפי הוראות האוצר. מעשית, שימשו הבנקים סוכנים של הממשלה.
במשך, עשרות, שנות קיומן של הקרנות הללו חלו שינויים מפליגים בתפקודן. זה קשור, כמובן, בגודל. מהתחלה של מאות אלפי לירות זה הגיע לממדים של מיליארדים במונחים שקליים. ההשקעה שינתה פניה לגמרי.
בעוד שבהתחלה הושקע הכסף, כמעט כולו ישירות באוצר, היום הכסף מופנה למה שקרוי 'השוק החופשי'. בנושא נוסף חל שינוי מהותי. המדובר על הנזילות: בעוד שבתחילת הדרך לא היו, כמעט, סכומים ניתנים למשיכה; אלו הגיעו בהמשך אף למחצית מהיתרות. כלומר חיסכון רגיל.
למרות הגידול בהיקף - קשה להצביע על שיפר בשרות, ובעיקר במחירו. אין כנראה התחרות, ממשית. היכן הממונה על ההגבלים העסקיים? האם אין הידברות בין הבנקים בנושא? מדוע לא יקבע המפקח על הבנקים מחיר מרבי לעמלת הניהול? מדוע לא יתנו שלטונות המס את המשך הפטור לקופות השונות בגביית דמי ניהול סבירים?
התינוק נשפך עם מי האמבטיה
אבל, כנראה, רווחת המפקידים לא מעניינת אף אחד. שמתם לב שדמי הניהול נגבים גם בקופות שהפסידו מכספי העמיתים. בשביל זה צריך בנקים?! בכלל, נראה כי הפקידים שעוסקים ב"שוק ההון" לא שמו לב שהתינוק נשפך עם מי האמבטיה.
הצרכן הגדול של מימון צמוד מדד הוא המדינה. לא יהיה מוגזם לומר שהיא שולטת, בפוטנציה, על המחירים. מה התועלת בכך שקופות הגמל נאלצות לרכוש אג"ח של המדינה ב'שוק ההון'? זה בסך הכל מקטין את התשואה. מאידך גיסא, גם המדינה משלמת עבור ההפצה.
בעצם, קופות הגמל אינן זקוקות לאג"ח. הן יכולות גם להשקיע בפקדונות. הצורך ביתרות נזילות הוא שולי. שייהנו החוסכים מריבית יותר גבוהה, במקום לפטם סוחרי בורסה מיותרים. הקופות משקיעות מספיק מיליארדים, שיצדיקו קשר ישיר עם חשב המדינה. אין שום צורך במתווכים.
ניגודי אינטרסים
השקעת כספי הגמל באוצר המדינה תפטור עוד שתי בעיות. ראשית, לא יהיו יותר ניגודי אינטרסים בין הבנקים כפעילים בשוק ההון, וכמנהלי קופות. הקופות לא יקנו אצלם מאומה. בעיה שנייה שתיעלם היא ההפסדים של העמיתים. ההנחה היא שהממשלה תעמוד בחובותיה. אם הבנקים ירצו את כספי הגמל - שילוו אותם.
תוך ביטחון שיש לכל מפקיד בבנק, נראה אם יהיו מוכנים לשלם יותר מהמדינה. יש עוד יתרון להפקדות על פני אג"ח. ערך ההפקדות איננו מושפע משערי הבורסה, שחלקם לפחות מייצג ציפיות, ניחושים, נבואות וספסרות.
יש למפקידים בקופות בעיה בסיסית, אין מי שישמור על האינטרסים שלהם. להם אין מה להגיד על דרכי הניהול של הקופות. הבנקים מנהלים את הקופות, בהן לא השקיעו אפילו אגורה, כאילו זה שלהם. גם אם יש ועדת השקעות למשל, זו ממונה בלעדית ע"י הבנק. כל זה, כשמעשית אין פיקוח חיצוני.
יש לזכור שלמרות שמבחינה פורמאלית, קיימת אפשרות לעבור מקופה אחת לשנייה - זה לא פשוט. בדרך כלל הבחירה נעשית ע"י המעביד, ועליו די קל לבנקים ללחוץ. למשל כספי פיצויים. מצב מוזר ולא סביר. צריך להקנות למפקידים, בעלי הכסף, אפשרות לומר את דברם. אפשר אמנם להשאיר את הניהול, טכנית, בידי הבנקים. העקרונות ייקבעו ע"י הבעלים.
לעשות סדר
לפני שמעבירים את ניהול הקופות לגורמים אחרים, צריך לעשות סדר. יש לקבוע, בראש ובראשונה, את אחריות המנהלים. מדובר גם על הקרן וגם על ההכנסות. לא סביר שבחסכונות לטווחים ארוכים לא תהיה שום הכנסה מובטחת.
זהו חלק גדול ובדרך כלל מכריע של ההצבר. יש למנוע את הפניית הכספים לאפיקים ספקולטיביים. דומה שגם ההקלות במס צריכות להיות מותנות בהשקעות סולידיות בלבד. הקלות מס לצורך הימורים, אינה מוצדקת, למצער. באשר לעמלות, יש לקבוע מנגנון שיפקח על גובהן. אלה צריכות להיות פונקציה של עלות השירות בלבד.
מדברים כבר על סכומי העתק שייכנסו לבנקים כתוצאה ממכירת הקופות. זה פשוט לא נכון. הקופות אינן שייכות לבנקים, הם בסך הכול נותני שרות. ההון הוא של העמיתים.
אם צריך לבחור נותני שרות חדשים - הקריטריון צריך להיות טיב השרות ומחירו. לא נראה שהבנקים ימכרו רכוש לא להם. אם יש מישהו שמוכן לשלם כדי לקבל את עבודת השרות, כסף זה שייך לבעלי הקופות - העמיתים.
- הכותב הוא עורך "אתר הקלכלה": [קישור]

תאריך:  18/11/2004   |   עודכן:  18/11/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי מטלון, אדריכל
יכולת הספיגה הולכת וגוברת, גם יכולת ההתמדה הולכת ומכבידה, כי קצת קשה להפנים את המעמסה, את הרעש וההמולה והפעולה הקבועה בעיר הנוער המלאה, ההומה
אליקים העצני
מנחם ברוד
יהודים לא-מעטים נגררים אט-אט אחר תעמולת השקר של האויב, ומקצתם אף מאמצים אותה. כדאי ללמוד מיעקב אבינו, שידע לעמוד איתן מול תעשיית השקר, ואף לצאת ממנה וידו על העליונה
אודיה קגן, עו"ד
בית המשפט הפדרלי לערעורים בארה"ב קובע כי לא ניתן להשתמש בחוק זכויות היוצרים על-מנת למנוע תחרות בשוק מחסניות הדיו למדפסות
פרופ' ג'רלד פרמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il