X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
השר לביטחון פנים החליט להדיח את ניצב מזרחי - במקביל מנסים להדיח את האלוף דן חלוץ, סגן הרמטכ"ל; את ניצב מזרחי היה צריך להדיח כבר מזמן סמוך לחוות דעת של היועץ המשפטי היוצא, אליקים רובינשטיין; הצדקנים שרוצים להדיח את האלוף חלוץ - מחטיאים את המטרה. שכרון כוח של אלופים - או שמירה על מסגרות שלטון החוק
▪  ▪  ▪

שני אירועים, הקשורים לשני אלופים במשטרה ובצה"ל, נפלו במקריות מסתורית סמוכות אחת לשניה - בהקשרים שונים אך בחוט דמיוני המקשר ביניהם.
ניצב מזרחי הומלץ להדחה מהתפקיד על-ידי היועץ המשפטי לממשלה היוצא, אליקים רובינשטיין, לאחר קבלת חומר החקירה מהיחידה לחקירת שוטרים (מח"ש), בראשות ערן שנדר - פרקליט המדינה דהיום.
להזכיר, ראשית הפרשה לפני 5 שנים, כשהיה מזרחי ראש היאחב"ל. המשטרה ניהלה אז חקירה נגד אביגדור ליברמן, שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה של נתניהו, ובמסגרת זו ביצעה האזנות סתר לליברמן ולעוזרו אז וח"כ היום, מיכאל גורולובסקי, ובנפרד לאיש העסקים דוד אפל. במסגרת האזנות הסתר הוקלטו גם עשרות שיחות לא רלוונטיות לנושא החקירה, וחמור מכל, גם שיחות פוליטיות בין ליברמן אישים פוליטיים ושיחות פוליטיות ואישיות עם ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו.
יש להדגיש שלאיש העסקים דוד אפל האזינו תקופה העולה על שנתיים ימים - זמן ללא תקדים גם בקנה מידה עולמי - וגם שם הוקלטו מאות שיחות לא רלוונטיות - אישיות אינטימיות לאשתו וילדיו של אפל. כך היה גם במקרה של פרשת קהלני - שיצא זכאי בדין.
ואם כל זה לא היה מספיק - רוב ההקלטות הלא רלוונטיות והלא מאושרות על-ידי בית המשפט גם תומללו והוכנסו לקלסרים תחת הכותרת "קלסרים פוליטיים" לכספת האישית של ניצב מזרחי במשרדו. שיטה מעין זו מקובלת במשטרים טוטליטריים ובכספת זו - נמצא גם חומר חיוני לסניגוריה שלא הועבר לידיעתם במשפט נמרודי - ועל כך ננזף מזרחי פעמיים על-ידי בית המשפט.
כאשר החלה החקירה נגד מזרחי במח"ש בראשות ערן שנדר - הוא מסר מספר גרסאות לא מספקות לכל התהליכים וההתנהלות - וחוות דעתו של שנדר שהועברה ליועץ המשפטי דאז רובינשטיין היתה חד-משמעית: להעמידו לדין משמעתי.
היועץ רובינשטיין, לאחר התלבטות ארוכה ומלחמת התשה שניהלה נגדו פרקליטת המדינה דאז, עדנה ארבל, בגיבוי צוות גדול של פרקליטות בכירות - החליט "לרחם" על מזרחי ובמקום להורות על העמדה לדין, מצא "פשרה", של הוצאת מסקנות פיקודיות ומינהליות עד כדי סיום תפקידו בכפוף לשימוע אצל המפכ"ל.
החלטה מימית ואנמית זו - היא המשך אומלל לטיפול בכל הפרשה המתמשכת מעבר לנדרש עד לתסבוכת האחרונה.
המפכ"ל אהרונישקי צפצף על המלצת היועץ רובינשטיין אולי בשל היותו בסיום תפקידו - והמליץ להסתפק בהערה פיקודית בתיקו האישי ולהשאירו בתפקידו - דבר שהיה מוזר למדיי, הן בשל העובדה שאהרונישקי לא התלהב מהמינוי של מזרחי כראש אגף חקירות שנכפה עליו על-ידי השר דאז שלמה בן-עמי, והן בשל התנערות מהמלצת היועץ המשפטי לממשלה - שעומד בראש הפירמידה של המערכת המשפטית.
השר גדעון עזרא, למרות שהוא במינוי זמני, נושא בחובו את כל הסמכויות של שר לביטחון פנים, לכן מעשיו ושיקוליו חוקיים והגיוניים. באשר "לעיתוי" - יש מקום לביקורת ופרשנות אבל לא לגבי המהות - ההדחה הזו היתה צריכה להיות מזמן - כי רובינשטיין קבע בחוות דעתו שנעשו מעשים חריגים, בניגוד לצווי בית משפט, ובקלסרים האסורים נמצא חומר רב לא רלוונטי, עד כדי ששערותיו של היועץ סמרו ו"חשכו עיניו", כהגדרתו, וזאת למרות שחלקו במלחמה בפשעים גדולה ורבה אך אינה יכולה לחפות על חריגות מהותיות. אדרבא - מי שממונה על שמירת החוק חייב להקפיד על שמירתו וחיזוקו ולא על עיוותו.
לגבי טענות המתנגדים שאין לשר סמכות להדיח או שחרג מסמכותו או שהוא במינוי זמני - אלה טענות לא רציניות, לא מבוססות ובאות יותר מתסכול והתנגדות פוליטית לשר מאשר במבט של צדק משפטי מערכתי ושמירה על שלטון החוק במיטבו. למעשה, ניתן גיבוי להדחה גם בבג"צ האחרון מפי השופט אליהו מצא - שקבע שהיו ראיות לדין משמעתי - היו חריגות מצווי בית משפט - והחלטתו של רובינשטיין סבירה לרבות הביקורת שלו על ארבל ותומכיה שנתנו גיבוי למזרחי.
כאשר אני קורא את דעתם של המתנגדים הפוליטיים, כמו ח"כ יוסי שריד ודומיו - הזועקים בעיתונים "המושחתים ניצחו" - מה אנו צריכים ללמוד מכך, שהאזנות סתר בלתי חוקיות, בניגוד לצווי בית משפט, עיוות הצדק, עיוות חוק האזנות סתר, שימוש לא נכון חריג ומסוכן בכלים שנתנו לאדם בעמדה בכירה, שיכול לנצלה לטובתו או לתפישתו גם מחוץ למערכת המשטרה - זה דבר טוב, זה לגיטימי, זה מוסרי? אין דעה יותר מסוכנת למשטר דמוקרטי ושלטון החוק אם היינו עוברים לסדר היום במקרה זה - ולכן טוב עשה השר גדעון עזרא שסיים פרק זה באימוץ ההמלצה של היועץ המשפטי.
בנקודה זו כדי להדגיש - פרקליט המדינה דהיום, ערן שנדר, שהמליץ להעמיד לדין את ניצב מזרחי לא יכול לעבוד ולתפקד - עם אדם שהמליץ על העמדתו לדין - ונעשה ניסיון לעקפו ולרוקן את החלטתו מתוכן - מה עוד שההחלטה האחרונה מגובה גם על-ידי היועץ המשפטי הנוכחי, מני מזוז.
באשר לאלוף דן חלוץ - הוגשה עתירה לבג"צ על-ידי אנשי רוח, אקדמיה ויוצאי חיל האוויר - באשר לאמירה שלאחרי חיסולו של המחבל והטרוריסט ומבחירי החמאס סלאח שחאדה בביתו - שכתוצאה ממנה נהרגו גם אזרחים חפים. בעקבות החיסול על-ידי חיל האוויר אמר דן חלוץ בראיון עיתונאי: "כי הוא ישן טוב בלילה וכי היה ביצוע מושלם".
אם להוריד או להתעלם מהאמירה הבלתי מוצלחת שלא היתה במקומה - ועל-כך גם צה"ל וגם חלוץ התנצלו בכמה הזדמנויות - הדחף להדחתו מהתפקיד ומצה"ל - לא עומד בשום פרופורציה צבאית, משפטית ולא מוסרית.
"הסיכול הממוקד" - שננקט במקרה של חיסול איש החמאס שחאדה - היה במקום ומבוסס בכל זווית אפשרית משפטית, מוסרית ועניינית.
כמובן, שפגיעה באזרחים סביב, עקב הביצוע הוא לפעמים בלתי נמנע ומצער - אבל כאשר אותם מחבלים, מנהיגי הרשע והפיגועים האכזריים, שולחים את נציגיהם להתאבד ברחובותינו, באוטובוסים במסעדות ומלונות ורוצחים עשרות אנשים ילדים נשים וטף, מבלי להניד עפעף, מבלי להביע צער או להצטער - גם אנו יכולים במלחמה אכזרית זו - שאין בה כללים שנשמרים על-ידי הצד השני - להפר את המאזן ולא להישאר צדיקים גמורים גם כשהדבר לא נוח וגם מייסר את המצפון.
כאשר מחבל בסדר גודל של סלאח שחאדה וגם יתר חבריו כמו אחמד יאסין - מוצאים מסתור במודע ובמתכוון בתוככי מחנות פליטים ובתוך אוכלוסיה אזרחית - הדם של חפים על ידיהם ומצפונם וכדי למנוע המשך פגיעתם הרבה - אפשר גם לבצע "סיכול ממוקדם, עם סיכון של פגיעה באזרחים. וכבר היו דברים מעולם במלחמת העולם השניה - ראה ההפצצה הבריטית על העיר דרזדן בגרמניה ופצצת האטום האמריקנית ביפן.
להזכיר, חודש לאחר חיסולו של שחאדה, היתה הזדמנות בלתי חוזרת לחסל את כל הצמרת של החמאס, בראשות אחמד יאסין, שהתכנסו בבניין בעזה לישיבה. בשל רתיעה בלתי מוסברת, אולי בהשפעת מבצע שחאדה, הוחלט לפגוע רק בקומה אחת בבניין. התוצאה - כל המחבלים ניצלו, והיה צריך במספר פעולות נפרדות כדי לחסלם.
האלוף דן חלוץ ביצע משימה לאומית שהוטלה עליו על-ידי ממשלת ישראל, על-ידי שר הביטחון, לאחר בדיקות הכנות ומחשבה מרובה ולכן - פעל כדין למרות תופעות לוואי לא רצויות ומצערות.
בג"צ אמנם לא רווה נחת מהאמירה של חלוץ - ובצדק, אבל מכאן ועד הדחתו מהתפקיד - הדרך רבה.
ואני בטוח שאם נבדוק את כל אמירותיהם של מתנגדי חלוץ בהווה ובעבר - בטח לרובם יש אמירות והצהרות פזיזות שעליהן להצטער.
בין האלוף חלוץ לאלוף מזרחי - לא עובר קו ישר אחד שהרי אחד כשל בלשונו בלבד ואילו האחר כשל בהבנה וביישום החוק ובכפיפותו לצווי בית משפט - אשר מהווים את המסד למשטר דמוקרטי.
_________________
הכותב הוא עורך דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי. היה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות, ופרשן משפטי בהווה.

תאריך:  24/11/2004   |   עודכן:  24/11/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 עדנה ארבל / Edna Arbel
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר שלמה חזן
רצוי שהציבור יעקוב ויבדוק במה יעסוק בן-שלוש כאשר יסיים את תפקידו כמפקח על הביטוח ושוק ההון בעוד כשנה: אולי נראה אותו בתפקיד של מנכ"ל חברת ביטוח?
גל ברגר
מרכז מוסאוא
מחצית המשפחות הערביות ויותר מ-60% מהילדים הערבים חיים מתחת לקו העוני; נתוני העוני הם פצצה חברתית-לאומית מתקתקת; העוני בישראל מקבל מימדים חמורים המתאימים למדינות העולם השלישי
יואב יצחק
בשיחה עימו לפני כחצי שנה, שאלתי: מה ייקרה לדעתך אם תמומש תוכנית ההינתקות? רפול, איש פשוט וישיר, השיב: "יהיו קסאמים באשקלון". וזהו. בזאת הסתיימה השיחה בנושא. הוא לא בירבר ולא ניסה לנמק בהרחבה את דבריו. הוא ציין את התוצאה העלולה להתרחש, אם תיושם ההינתקות.
אליקים העצני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il