רגע האמת: אסד מגיע לרגע שקיווה לא לפגוש לעולם. הוועדה הבינלאומית לחקירת רצח חרירי, ממשיכה ללחוץ, לא מרפה, ועתה דורשת לחקור את "בכיר הבכירים": את אסד בכבודו ובעצמו.
בכירים בצוות הבינלאומי של האו"ם הורו לנשיא סוריה להתייצב לחקירה עד לסוף החודש הבא, ובכך דחו רשמית את הדרישה הסורית לנהל משא-ומתן על "פרוטוקול מקדים" שיקבע את "כללי המשחק" של התנהלות החקירות כנגד הבכירים.
דוברת וועדת החקירה, נאסרה חסן, אמרה היום כי הצוות הבינלאומי ידרוש לתחקר גם את שר החוץ א-שרע ואת סגן הנשיא לשעבר, עבד אל-חלים ח'דאם. "אנחנו עדיין ממתינים לתגובת המשטר הסורי", הבהירה דוברת הוועדה.
"הנשיא לא יתייצב בלי ערבויות בינלאומיות"
התשובה, לא מיהרה לבוא. בכירים במשטרו של אסד הבהירו הערב כי הנשיא, לא יתייצב בפני וועדת החקירה, במידה ולא יקבל ערבויות בינ"ל, ולפיהן הוא אינו קשור לרצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל חרירי. "אין חוק בינלאומי המחייב את הנשיא אסד לעמוד בפני הוועדה. מבחינתנו הוא חסין לחלוטין", הצהירו יועציו של אסד.
עיתוי דרישת הוועדה לחקור את הנשיא, ממשיך את הסיוט שחווה אסד מאז סוף השבוע האחרון. למרות שהסורים מנסים להציג "חיים כבשגרה", הממשל נמצא תחת לחץ שיא. אחד ממתנגדיו של הנשיא הסורי היטב לתאר זאת ואמר כי "השבוע אסד מסתכל בסרט אימים - רק שהפעם זה בהילוך איטי". הערכת האופוזיציה אינה רחוקה מהמציאות.
"אסד מעורב ברצח חרירי"
ביום שישי האחרון תקף סגן הנשיא לשעבר, עבד אל-חלים ח'דאם, את המשטר הסורי בראיון שהעניק לרשת הטלוויזיה "אל ערבייה", וקשר את אסד לרצח חרירי. "הוא יכול היה למנוע את הרצח אילו רצה", אמר ח'דאם בראיון. המיליארדר הסורי, השוהה בימים אלה בפריז, ציטט את אסד מתוך שיחה שניהל עם חרירי, חודשים ספורים לפני הירצחו. "הוא אמר לו כי יימחץ את כל מתנגדיו באם לא יישמעו להוראות המשטר", סיפר הגולה הסורי בראיון. לדבריו, "אף מנגנון ביטחוני סורי לא יכול היה לחסל את חרירי באופן עצמאי מבלי שתתקבל החלטה בנושא".
בארה"ב תומכים - במצרים חוששים
שגריר ארה"ב באו"ם, ג'ון בולטון, אמר הערב כי "ארה"ב תומכת בעבודת הוועדה ומצפה מממשלת סוריה לשתף פעולה, ללא תנאים, בהתאם לדרישת מועצת הביטחון". לצד התמיכה בהמשך מנדט החקירה, חוששים במצרים מהתערערות היציבות במזרח התיכון. בעקבות כך, צפוי הנשיא מובארק לפגוש את מלך סעודיה במטרה לדון עמו "על ההתפתחויות האחרונות באזור".
ביקורו המתוכנן של מובארק, אשר נחשף על-ידי בכירים סעודים, נועד בכדי לבחון את עמדת המדינות ביחס לדרישה לחקור את נשיא סוריה. פקידים בממלכה הסעודית אמרו הערב כי עיתוי הביקור - היה מתוכנן. "הפגישה תוכננה בעקבות התבטאויותיו החריפות של סגן נשיא סוריה לשעבר", אמרו הפקידים בעילום שם. לדבריהם, המלך עבדאללה והנשיא מובארק ידונו, בין היתר, על המצב הביטחוני בעירק ועל ההפתחויות הפוליטיות במשטר החדש.
הרצח שממשיך לרדוף את סוריה
דפוסי פעולת החיסול של חרירי בפברואר ועיתויה חשפו את העובדה, כי בשאר אסד אינו מצליח להיכנס לנעליו הגדולות של אביו חאפז אסד. ניסיונו לחקות את דרכו של אביו, באמצעות חיסול יריבים פוליטיים ושליטה באמצעות איומים והפעלת כוח צבאי, כשלה לחלוטין בלבנון.
המדיניות שהייתה נכונה בשנות השמונים והתשעים הסתברה כלא מתאימה לעידן החדש במערכת הבינ"ל. סוריה נעדרת כיום משענת של מעצמה והיא איננה עוד כבימי המלחמה הקרה נכס אסטרטגי במאבק לחלוקת השפעה במזרח התיכון. הגם שרוסיה ממשיכה לקיים קשרים הדוקים עם המשטר העלאווי ואף מעוניינת למכור לצבא הסורי אמצעי לחימה חדישים, אין מדובר עוד בתמיכה מדינית רוסית בלתי מסויגת במהלכיה של דמשק או בנכונות להתעמת עם ארה"ב עבורה.
אירופה שהסתייגה בעבר מהלחץ האמריקני על אסד ואף שיתפה עימו פעולה באופן שהיה לצנינים בעיני הממשל, התגייסה עתה לימינו של הנשיא בוש. גם כוחו של הרחוב הערבי הפתיע את אסד. הפגנות התמיכה שינוי צורתן והפכו להפגנות מחאה כנגד העריצות הסורית בלבנון. עתידו של אסד, אם כן, ממשיך לסבול מחוסר יציבות.