התמונה הכללית שמצטיירת בתקופת כהונתו של אולמרט, כראש ממשלה, מדאיגה למדי. כלפי חוץ, וכאמצעי של הסחת הדעת וזריית חול בעיניהם של אזרחי המדינה, מחויב אולמרט, כביכול ל"מלחמה בשחיתות". כך הוא הצהיר בנאום ההכתרה שלו בכנסת, וכך יאמר ללא ספק מעל בימתה של התנועה לאיכות השלטון שמבקשת להעניק לו טיהור רטרואקטיבי.
אבל בפועל עלול אולמרט לנקוט צעדים מדיניים וביטחוניים כדי ליצור לעצמו רשת ביטחון. ואין לו בעיה להמשיך את קשריו עם אילי ההון, בבחינת שלח עוגתך על פני המים. אולמרט נחשף בהדרגה כאדם מסוכן, חסר מעצורים, שאינו בוחל בשום דבר כדי להישרד בתפקידו כראש הממשלה והאיש הכי קובע ומשפיע במדינה.
בדומה לביוגרף שמנסה לתהות על דמותו של גיבור ספרו לעומק ולרוחב, אני מכיר את דרכי התנהלותו הציבורית, העסקית והאישית של אולמרט למעלה מ- 30 שנים. משום כך אני מרשה לעצמי לקבוע כי הוא מעדיף את טובתו האישית על פני טובת המדינה.
מלכך הפנכה הוותיק שלו שר הפנים, רוני בר-און, אף הוא דמות שנויה במחלקת, טען השבוע שאולמרט נבחר כראש ממשלה לעשרים השנים הבאות. אולמרט חכם הרבה יותר מבר-און, ויודע היטב שהו מצוי עדיין בעיצומה של תקופה קשה שבה מחכות לו כמה חקירות לא נעימות, שעלולות לקצר את תקופת כהונתו ואולי לא יסיים אפילו את הקדנציה הנוכחית.
החקירה הבולטת ביותר היא בנושא השוחד בסך מיליון דולר שקיבל מהחברה הקבלנית, בעת שרכש את ביתו החדש ברחוב כרמיה בירושלים. אולמרט ינקוט, קרוב לוודאי, באמצעות שליחיו, בדרכים סמויות שונות כדי לשבש את החקירה ולהשפיע על עדים ובעלי תפקידים שונים. בעבר כבר נחשד במעשים דומים, אחרי שהוגש נגדו כתב אישום בפרשת חשבוניות המס של הליכוד.
מבקר המדינה נהג לפנים משורת הדין בדוח האחרון שלו בעניין מעורבותו התמוהה של אולמרט כאחראי על מינהל מקרקעי ישראל בעסקת מכירת נמל יפו לעיריית אביב. אבל אין זה סוף פסוק. המבקר ממשיך בחקירת עסקות גדולות נוספות בתל אביב, בהן היה מעורב המינהל בעידן אולמרט. לא במקרה מגלה ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, עצבנות רב, ומנסה להפעיל לחצים על אנשי המבקר. חולדאי נחקר בחודשים האחרונים כבר במשטרה לגבי כמה מהפרשות האלה.
גם מרכז ההשקעות המסונף למשרד התמו"ת מצוי על הכוונת של המבקר. גם כאן מככב, איך לא, עורך הדין אורי מסר - חברו לחיים של אולמרט. ואולי יתגלו פרשות חדשות נוספות שבהן מככב אולמרט ואנחנו עדיין לא יודעים אודותן.
אולמרט לא ייכנע בקלות. הוא יצפה לסיוע של שר המשפטים, בן בריתו חיים רמון, שינשוף בעורפם של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה, ערן שנדר. אולי ייהנה אולמרט מכך שתת-ניצב מידי גולן, ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה (יחא"ה), שהביאה בשנה החולפת להעמדתם לדין של כמה אישי ציבור, שוחררה השבוע מתפקידה כאחד מפעולותיו הראשונות של השר החדש לביטחון פנים, אברהם דיכטר. זהו אות מבשר רע.
הפרשנים הפוליטיים טוענים שהקואליציה הרעועה הנוכחת תחזיק מעמד שנה וחצי. אני לא קונה זאת. אולמרט התחבולן ימצא דרכים לשמר אותה, וזאת בדומה לשרון שהחליף מפלגות בממשלתו כמו גרביים. אבל אני תולה עדיין תקווה בכך שקיצה של ממשלה בראשות אולמרט יבוא מכיוון אחר, ומאמין שבסופו של דבר ייקוב הדין את ההר אולמרט. שאם לא כן, כולנו ניפול לתהום של מדינה מושחתת ורקובה מוסרית עד היסוד ואז לא תהיה לה תוחלת.