X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בלב ליבו של גוש עציון שוכן הכפר הפלשתיני ג'ורת אל-שמעה; הכפר מקיים יחסי שכנות טובה עם היישוב אפרת גם לאחר שלוש וחצי שנות עימות; לפני שבוע נפגשנו עם ראש מועצת ג'ורת אל-שמעה: "אנחנו שוחרי שלום, נבראנו על-מנת שנחיה בכבוד, לא על-מנת למות"
▪  ▪  ▪

שלוש וחצי שנים של עימות עקוב מדם בין ישראל לפלשתינים. התהום העמוקה שנפערה בתקופה זו בין שני העמים והפצע שמסרב להגליד שמטו כמעט כל פיסת אמון בין העם בישראל לעם הפלשתיני. בנקודה מסוימת על ציר הזמן נדחקו השאיפות והתקוות לשלום לשולי השיח החברתי בישראל וברחוב הפלשתיני.
אך לא הכל שחור ולבן. גם בעיצומו של עימות אכזרי זה, קיים צוהר, קטן ככל שיהיה, לתקווה. בלב לבו של גוש עציון שוכן הכפר הפלשתיני ג'ורה א-שמעה.
ג'ורה אל-שמעה, או בעברית "שקע הנר", כפר קטן המונה כ-2,000 תושבים בשטח שאינו עולה על-6,000 דונם. חרף הנסיבות הקשות, מצטיין הכפר ביחסי שכנות טובים עם היישוב הישראלי הסמוך, אפרת. תושבי הכפר מגדירים עצמם 'שוחרי שלום' וכ-30% מכוח העבודה בכפר, עובדים בישראל. נראה, כי במקום שבו אמורה לעבור בעתיד הגדר, לא בהכרח תיבנה חומת איבה.
לפני שבוע בדיוק נסענו לשם. רצינו לבחון מקרוב את המחזה הלא אופייני הזה בנוף הפלשתיני. תיאמנו פגישה עם אבו עיסא - ראש מועצת ג'ורת אל-שמעה. אבו עיסא, בשנות ה-50 לחייו, נשוי ואב ל-15 ילדים, משמש בנוסף כראש המועצה האזורית של 13 כפרים פלשתיניים ועומד בראש ועדת ה"סולחה" האזורית.
הוא נמנה על הזרם היוני בקרב מנהיגי השלטון המקומי ברשות הפלשתינית. דמות פופולרית מאוד באזורו, מרשימה ומעוררת כבוד, חפה מכל שמץ של איבה כלפי ישראל. על-אף שהוא מעדיף לחיות כעת הרחק מהפוליטיקה הפלשתינית, הוא אינו פוסל אפשרות שביום מן הימים יגיש מועמדות בבחירות לרשות. מקורביו, אף מעריכים את סיכוייו כגבוהים.
במשרדו של אבו עיסא התקבלנו בברכה. אבו עיסא, אדם חביב וחייכן, שדבריו מתובלים בחוש הומור, פתח את הראיון באזהרה: קח בחשבון, שהדברים שתשמע כאן היום, אולי לא ימצאו חן בעיניך. אבו עיסא צדק. אכן, חלק מהדברים אינם נעימים לאוזן ישראלית, אולם ללא ספק עלה בידו לכבוש אותנו בדברים אחרים שאמר. הוא פתח בשטף ברכות בשמו, בשם משפחתו ובשם תושבי ג'ורה א-שמעה, ופנה לשוחח על היחסים עם אפרת.
היחסים עם אפרת: ביקורים הדדיים וסיוע רפואי
"בסך הכל מדובר ביחסי שכנות טובים. עם זאת, החיים לצד אפרת מורכבים מאוד. תושבי אפרת נוקטים צעדים ביטחוניים - אינני נגד זה, אולם הייתי מעדיף שהצעדים הללו יינקטו תוך תיאום איתנו. לצערי הם לא משתפים אותנו בחששות שלהם".
ראש מועצת ג'ורת אל-שמעה אינו מבחין בשינוי שחל ביחסים עם אפרת מאז פרוץ האינתיפאדה בספטמבר 2000. למעשה, גם כיום, לאור הנסיבות הקשות, עדיין מתקיימים לפרקים ביקורים הדדיים ושיחות טלפון בדרג ראשי מועצות אפרת וג'ורת אל-שמעה. "אנו מדברים על נושאים שנוגעים לשני הצדדים. עניני היומיום. היחסים מתנהלים על בסיס של כבוד הדדי - כל עוד תושבי אפרת לא לוקחים לנו את האדמות, אנו מכבדים אותם".
עוד פן ביחסי השכנות הטובה בא לידי ביטוי ברמת הסיוע הרפואי ההדדי. אבו עיסא מספר: "תושבי אפרת סייעו לנו לא פעם במקרי חירום. למשל, כאשר פועל שלנו התחשמל הוא זכה לקבל טיפול רפואי באפרת. היו גם מקרים הפוכים - תושבת אפרת שנקלעה לתאונת דרכים קיבלה טיפול רפואי מצד אנשי ג'ורת אל-שמעה".
מחנכים את הילדים לא לשנוא
אולם, שיא היחסים, נרשם אולי בשנה שעברה, כאשר נער פלשתיני, תושב אחד הכפרים בסביבה, נתפס ביישוב אפרת כשברשותו סכין. הנער, הסובל מפיגור שכלי, נעצר ושוחרר כעבור שבוע. תושבי אפרת הם אלו שדרשו את המעצר אך הם גם אלו שהביאו בסופו של דבר לשחרורו. בעקבות התקרית, הועבר הנער למסגרת רפואית בירדן. אבו עיסא סייע בזירוז ההליכים לקבלת האישורים הרלוונטיים להעברתו של הנער. התקרית הלא-נעימה לא הביאה להעכרת היחסים בין אפרת לג'ורת אל-שמעה. "ראשי מועצות נוספים באזור ואני התנצלנו על התקרית בפני ראש מועצת אפרת", אומר אבו עיסא.
לדבריו, האווירה בחג האחרון לא היתה קלה בג'ורה א-שמעה, אך המבוגרים עשו ככל האפשר להנעים את אווירת החג על הילדים. "קיימנו את החג בשביל הילדים. אנו לא רוצים שהם יספגו את האוויר או יפתחו שינאה כלפי הישראלים. ככלל, אנו מנסים להרחיקם כמה שיותר מהפוליטיקה והסיכסוך. זה לא קל לעשות זאת, כשג'יפ של צה"ל עובר בכפר 50 פעם ביום ומכריז על עוצר. בסוף, זה מחלחל והחשיפה בלתי נמנעת".
קול קורא במדבר
כאשר נשאל מדוע אינו מציע את מודל אפרת-ג'ורת אל-שמעה לממונים עליו, טען אבו עיסא באופן מפורש, כי בתקופה הנוכחית מדובר יהיה ב"קול קורא במדבר". "קשה מאוד להוביל בנסיבות האלה רעיון כזה - לכן אין מבחינתי טעם להציע זאת לממונים... העם הפלשתיני שקוע בבוץ עמוק בכמה חזיתות במקביל, עד כדי כך שהוא בקושי יכול להתרומם. קיים צורך עמוק לשנות את האווירה".
אבו עיסא אינו פוסל אפשרות שירוץ כמועמד בבחירות עתידיות ברשות. אם ייבחר הוא ינסה לתרום בכל כוחו לקידום מערכת יחסים טובה בין שני העמים, במידה ותהיה אווירה של תהליך מדיני. אם לא תהיה אווירה של שלום, לדבריו, הוא אינו רואה את עצמו יוצא נגד הזרם. "זה לא מקובל ברחוב הפלשתיני. כשאתה הולך נגד הגלים - הם מטביעים אותך".
שרון: מאומן המלחמות לאומן השלום
אבו עיסא מדגיש כי בין העמים הישראלי והפלשתיני לא שוררת כל איבה או עוינות. הוא חזר על הדברים האלו כמה פעמים לאורך הראיון. "האיבה היא בין ההנהגות", הוא מדגיש, "העמים מצדם, נופלים קורבן". עם זאת, הוא נזהר שלא להטיל את האחריות למצב ישירות על יו"ר הרשות הפלשתינית, יאסר ערפאת. "הכובש הוא הנושא באחריות האישית המלאה, קרי שרון... אבו עמאר [ערפאת] חף מאחריות. הוא שרוי בתוך כלא. למעשה אין כל הבדל בין המוקטעה למחנה עופר. הכיבוש מגביל ומנטרל את ערפאת על כל המשתמע מכך - כיצד מצפים מהרא'יס שיקרא לשקט ולרגיעה בשעה שנהרגים 15 בני אדם בעזה?!".
בשורה התחתונה, אומר אבו עיסא, כל עוד המנהיגים הנוכחיים מכהנים בתפקידם, המצב יילך וידרדר. "חלילה איני מייחל להסתלקותם. כולי תקווה שיישארו בתפקידם ויעשו שלום. אני מייחל ליום ששרון יהפוך לאומן השלום, כפי שהצטייר לאורך השנים כאומן המלחמה. בסופו של דבר - רק שרון יכול להביא שלום, שהרי הוא האיש החזק בישראל. אם ישנה דרכיו באמת, אזי העם הפלשתיני ייצא לרחובות ויתמוך בו".
אשר לתוכניתו של שרון לפנות ישובים ישראליים מרצועת עזה, משקף אבו עיסא היטב את הלך הרוח ברחוב הפלשתיני כלפי תוכנית זו - לא מאמינים עד שיראו בעיניים. "זו תהיה החלטה אמיצה והפלשתינים והרשות מקבלים בברכה כל רעיון כזה. אשר לפינוי הגדה - אנחנו מאמינים שכשהגשם מתחיל לרדת, תחילה מדובר בטיפין טיפין ולאחר מכן מגיע גשם הזלעפות".
הוא אינו מזהה קולות של ביקורת אמיתית כלפי ערפאת ברחוב הפלשתיני, וסבור כי הפופולריות שלו אף עלתה בשנים האחרונות. הוא מאשר כי קיימת שחיתות בקרב ההנהגה הפלשתינית, להוציא את ערפאת, ואומר כי הציבור הפלשתיני מודע לה ומשמיע ביקורת בגלוי.
מסר לישראלים: נבראנו לחיים - לא למוות
הראיון כולו התנהל באווירה חיובית. בתום הראיון ביקש אבו עיסא להעביר מסר לישראלים: "כולנו בני אברהם. החיים יחד של שני העמים בארץ הזו - זהו רצונו של אללה. הוא זה שרצה כי נחיה זה לצד זה, שכל אחד יקבל את זכותו ואף אחד לא יפגע בשני. אני מייחל לכך שהחיים המשותפים כאן, בארץ הזו, יהוו מודל לעולם כולו. אני מייחל לכך ששני העמים ילכו בדרך הנכונה ולא ינקטו באלימות. אללה ברא אותנו על-מנת שנחיה ולא על-מנת שנמות, והכוונה לחיים בכבוד. מי ייתן ושני העמים יחיו יחד באופן שלא יינתן צידוק לאותם הגורמים המחרחרים ריב ומדון. אני מבקש מאללה שייתן שלום בארץ המבורכת הזו לשני העמים, אינשאללה".

תאריך:  20/02/2004   |   עודכן:  20/02/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי ריבלין
עודד רוט
אנו נכשלים בפרשנות שאנו נותנים לעובדות שגרתיות, בכך שאיננו מטילים ספק במציאות אליה אנו מורגלים
רפי בוכניק, אל"מ (מיל.)
אווירת ה"קיצוצים" הפכה להווי באגפי המטכ"ל למשל, ומדי שנה שיננו באוזנינו את המושג שהפך לשגור כל כך - תיעדוף
אורי נטע
נסים ישעיהו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il