X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אנמיה, האטה בהתפתחות הילד, הפרעות ריכוז וקשב, וזיהומים חוזרים הם חלק מהתופעות הנגרמות כתוצאה ממחסור בברזל אצל ילדים
▪  ▪  ▪

כ-10 ילדים מבקרים מידי שבוע ביחידה ההמטו-אונקולוגית. ילדים בבית חולים לילדים ע"ש "קורל" במרכז הרפואי לניאדו. הילדים סובלים מסימפטומים של מחסור בברזל.
המספר הרב של המטופלים בלניאדו אינו מפתיע, לצערי, כ-40% עד 60% מהילדים במדינת ישראל סובלים ממידה כזו או אחרת של חוסר ברזל. שכיחות אנמיה מחוסר ברזל משתנה כפונקציה של מיקום גיאוגרפי ומצב כלכלי. ככל שהמצב הסוציו-אקונומי נמוך יותר גוברת בהתאמה שכיחות המחלה.
מהו הברזל?
הברזל הוא יסוד הקורט החיוני ביותר לתפקודו התקין של הגוף. בגופנו כ-5-3 גרם ברזל, רוב רובו מצוי בהמוגלובין שבכדוריות הדם האדומות ואחראי להולכת החמצן לרקמות.
אנו זקוקים ל-10 מ"ג בלבד של ברזל ליום, אך לעיתים איננו צורכים גם כמות מזערית זו.
רוב המזונות המכילים ברזל מגיעים מ:
1. מהחי - כבד, כליות, בשר בקר, הודו, ביצים, עוף ודגים.
2. מהצומח - תחליפי בשר על בסיס סויה או טופו, טחינה, אגוזים, שקדים, עלים ירוקים, חיטה וזרעים שונים.
חשוב להדגיש, כי במזון בלבד כמות הברזל נמוכה, והוא לבדו אינו מספיק על-מנת לשמור על רמת הברזל החיונית לגוף בעיקר בגילאים של צמיחה מרבית.
אנמיה מחוסר ברזל היא השכיחה ביותר בין מצבי האנמיה בגילאים 6 חודשים עד גיל 36 חודשים.
שתי סיבות עיקריות מובילות לאנמיה מחוסר ברזל. תזונה לקויה של האם בזמן הריון ותזונה לקויה של הפעוט. משפחה במצב סוציו-אקונומי ירוד צורכת בדרך כלל מזון שמכיל פחות בשר ומוצריו וכמו-כן הצמחונים וכך גובר הסיכוי לפתח אנמיה של חוסר ברזל.
הסימפטומים העיקריים של אנמיה מחוסר ברזל הם: עייפות, חוסר תפקוד, הפרעות ריכוז וקשב, ופגיעה ישירה במוח. ילדים אנמיים (תלוי בדרגת האנמיה ומשך הזמן שהילד סובל מאנמיה) מראים איחור התפתחותי ויכולת למידה והקשבה ירודים.
כיצד ניתן לגלות חוסר ברזל?
ישנן שלוש בדיקות פשוטות אותן ניתן לבצע בכל קופות החולים:
1. ספירת דם - רמת המוגלובין ומספרן ונפחן של כדוריות דם.
2. רמת ברזל בדם.
3. רמת פריטין בדם.
ניתן גם לזהות סממנים בילד הסובל מחוסר ברזל: חיוורון של העור, השפתיים, ריריות הפה, אחורי העפעפיים, עייפות וחולשה, עצבנות יתר, חוסר תיאבון (העדפה לאכילת גיר, סיד עפרונות), סחרחורת, כאבי ראש, חוסר ריכוז, קצב התפתחות איטי, גופני קוצר נשימה (בעיקר לאחר מאמץ קל יחסית כמו ריצה), צהבת בעור ובלחמיות".
כיצד למנוע חוסר בברזל?
תינוקות עד גיל 6 חודשים רצוי להיניק ללא תוספת מזון או שתייה. שכן ברזל מחלב אם נספג טוב יותר מאשר תחליפי חלב. החל מגיל 6 חודשים ואילך, על-פי הוראות משרד הבריאות, יש להוסיף לתפריט התינוק מזון עשיר בברזל.
החל מהחודש הרביעי ועד גיל שנה יש להוסיף לתינוק תוסף ברזל בכמות של 7 מ"ג ליממה עד תום החודש השישי ו-15 מ"ג ביממה מתחילת החודש השביעי ועד גיל שנה.
יש להימנע ממתן חלב פרה עד גיל שנה שכן חלבון החלב פרה עשוי לגרום להרס רירית המעי וכתוצאה מכך לדימומים קטנים במערכת העיכול, אשר גורמים אף הם לחוסר ברזל.
כמו-כן, שתיית תה גורמת לספיגה מופחתת של ברזל על-ידי המעי ולכן יש להימנע ממתן תה בשנים הראשונות לחיים. מתן תוספי המזון מוגדר כמניעה ראשונית של חוסר ברזל.
לנשים בהריון - מומלץ על תוסף מזון מתום החודש השני להריון ובנוסף נטילת חומצה פולית. לנשים מיניקות - רצוי ליטול ברזל בזמן ההנקה בהתאם לרמת הברזל שלהן.
במצבים של אנמיה משמעותית יש לתת טיפול מלא בברזל (סירופים למיניהם, ברזל דרך הוריד), כמובן על-פי הנחיית רופא המטולוג ילדים.

תאריך:  13/09/2004   |   עודכן:  13/09/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שי בן-חיים
עו"ד אברהם פכטר
גילוי דעת של אנשי יש"ע והימין - פגיעה בצה"ל וערעור שלטון החוק; מילים הן לפעמים נשק לא פחות מסוכן מכדורים. יש חשש ממשי וגלוי למלחמת אחים - שתוצאותיה מי ישורנו. השימוש במונח "פשע נגד האנושות" בקשר לפינוי הוא ביזוי של הממשלה, צה"ל ושלטון החוק והוא כשלעצמו - "פשע"
איתמר רועי
שר הפנים, אברהם פורז, דאג להביע בפני עובדי הרשויות המסכנים את דעתו המלומדת
מיכאל שרון
מאמר זה הינו חלקו השני והמשלים של המאמר שהתפרסם כאן "האמנות כרלוונטית לקיום - אדוורד מונק". עניינו הפעם הינו כללי עוד יותר - חשיבותה של התמקדות בו-זמנית במערך מורכב, התמקדות מ-2 נקודות תצפית ניבדלות, דבר חיוני להבנת-עומק של הבעייה או הנושא שלפנינו. גם הפעם מומחשים ומשוזרים הדדי באמצעות הצפייה בתמונה של מונק, הן ההבטה "אחורה" לתהליך החשיבה עצמו, והן תכנים בסיסיים עמוקים בחיינו ובתרבות המערב שניתוח התמונה חושף
מוטי שפירא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il