X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מנהג יפה ומכובד אימצו שופטי העליון עם פרישתם: להקריא פסק דין עקרוני ולצרף לכך נאום פרידה, שהוא מעין דוח ציבורי; מעניין שאף שופט פורש לא העביר ביקורת על בית המשפט העליון, התנהלותו, פסיקותיו החורגות והתפשטותו לתחומים לא לו; לפי הנשיא ברק, זהו מאבק בין "הנאורות" - "לבורות"
▪  ▪  ▪

המעמד מרשים ומכובד. כל שופטי העליון בגלימותיהם החגיגיות נפרדים מהחבר הפורש שמקריא את פסק הדין האחרון. לאחר מכן, מברך נשיא בית המשפט העליון, פרופ' ברק, סוקר בקצרה את מעלותיו והישגיו של השופט ומאחל לו בריאות והישגיות לעתיד.
השופט הפורש נושא נאום אחרון - הנשמע בשנים האחרונות כמעין דוח ציבורי שמצרף השופט עם פרישתו ובו דברי תוכחה וביקורת על כל אלה שמנסים, ברוב חוצפתם, להעביר ביקורת משפטית או ציבורית על בית המשפט העליון, התנהלותו, חריגתו מסמכויותיו, על האקטיביזם השיפוטי האקטיבי. על הכנסת שהחליטה לפתע להרים ראש ולנסות לכרסם בסמכויות העליון ושופטיו ועל יו"ר הכנסת, ויו"ר ועדת החוקה שעומדים בראש המתנגדים, או כפי שהגדיר זאת הנשיא ברק - יש כאלה שלא מבינים את תפקיד בית המשפט מתוך "בורות" - מול "הנאורות" של אחרים.
ואכן, מנהג יפה ומכובד ומעמד מרשים כשלעצמו. אך לא זכור לי בשנים האחרונות במיוחד, עם פרישתם של מספר שופטים עליונים, נאום פרידה בו הועברה ביקורת על פסקי דין של העליון, שאולי חרגו מסמכות העליון ובמיוחד בג"צ, שאולי גלשו לתחומים שלא היה רצוי שבג"צ ייכנס אליהם בכלל כמו: נושאי מוסר, דת, אמונה ומסורת. האם לא יקום שופט מכהן או פורש טרי חדש, כמו שעשו המשנה לנשיא הפורש השופט מנחם אלון או לפניו הנשיא לנדאו, שהעבירו ביקורת מלומדת אך ברורה וחריפה על "התפשטות" העליון וחדירתו לתחומים לא לו.
לדוגמא: הפסיקה בנושא רישום בן אחת הנשים החיות יחד, כבנם המשותף כביכול של הזוג. אישור לנשים המתפללות בכותל - להתפלל עם טלית ותפילין, הכרה בין בני זוג מאותו מין החיים יחד - כתא משפחתי לעניין זכויות וחובות.
פסקי דין אלה, שמחד נשמעים ונקראים כליברלים מתקדמים ואולי פורצי דרך לרבים אחרים, הם התערבות בוטה בנושא דת ומסורת פגיעה קשה בערכי משפחה ובמהות התא המשפחתי וראוי היה להשאירם להסדר לגופים הדתיים או לכנסת ולא להכרעה שיפוטית.
כאן ברצוני להדגיש, כי את הסוגיות הקשות והמסובכות שפורטו לעיל, ניתן היה לפתור או להסדיר על-ידי הכרזה של עקרון שוויון הזכויות ושוויון בין המינים, בהסתמך על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו - מבלי לפלוש לתחומים של מסורת, דת ואמונה של אלפי שנות ההיסטוריה היהודית בגלות ובארץ.
נמשיך באותו קו עד שנגיע לפסקי הדין בג"צ "ג'נין ג'נין" ובג"צ "פלייבוי" האחרון.
בבג"צ ג'נין ג'נין נידונה הסוגיה תחת הכותרת של חופש הביטוי והחופש האמנותי של היוצר ואילו בג"צ "פלייבוי" - דן בסוגיה של חופש הביטוי, חופש הבחירה והצפייה של הקהל. בשני פסקי הדין היתה בהרכב בצורה דומיננטית השופטת הפורשת דליה דורנר, שקנתה לה מקום של כבוד כשופטת ליברלית, נלחמת על זכויות אזרח וחופש הבעתו - והיא גם שהקריאה ביום פרישתה את פסק הדין העקרוני בנושא הקרנת "פלייבוי" בטלויזיה, בהרכב חריג של 11 שופטים.
יצויין, כי השופטת דורנר היתה גם בהרכב של בג"צ שחייב את האוצר/ממשלה, להגדיר מה זה "קיום בכבוד" - ובסופו של דבר נאלצו להתקפל לתחום המשפטי הנתון להם ולא לפלוש לתחומי החלטות כנסת וממשלה, דבר שהיו צריכים לעשות מלכתחילה.
בעניין ההחלטה על ג'נין ג'נין כבר נכתב הרבה, לפיו השופטת מתחה את קו חופש הביטוי והיצירה - הרבה מעבר לקו האדום, תוך מתן הכשר ולגיטימציה שלא בכוונה, תחת מסווה של חופש יצירה לשקרים, להשמצה ולהסתה נגד המדינה וחיילי צה"ל, מבלי לדרוש, להגביל או לחייב לתת פומבי והסבר גם לצד השני שהוצג כדורס, קלגס ורוצח ילדים. לצערי, זו לא זכות ביטוי ולא זכות יצירה אלא זכות והכשר להסתה אנטישמית ומתן כלי עזר לשונאי ישראל בארץ ובעולם. זאת לא מטרת בג"צ ולא שאיפתו ולא מטרתו ולכן ההחלטה זועקת.
פסיקתו האחרונה של השופט תאודור אור עם פרישתו, גם היא בשורה האחרונה מאכזבת ומצערת, שהרי התארים מאוניברסיטת לטביה נעשו בצורת "סרט-נע", ללא פיקוח אקדמי, ללא פיקוח המוסדות להשכלה גבוהה, והטיעון שהתואר לא מוכר כתואר אקדמאי, אלא לתוספות שכר בלבד הוא מגוחך.
יש לעצור שטף זה - שיבוא בעקבות הפסיקה באמצעות חקיקה של הכנסת, כדי שתהיה בקרה על מתן תארים אקדמאים, אישורם ותוצאותיהם.
הנה, אם כן, לא כל פרישה חייבת להסתיים בפסיקה רועמת, גועשת ומעוררת מחלוקת - אם אכן שופטי העליון יישארו בד' אמות גבולות סמכותם. על בית המשפט העליון להגן על המדינה, ביטחונה, מוסדותיה, מסורתה, מנהגיה, כל עוד הם בגבולות ערכי הדמוקרטיה וחוקי היסוד, לרבות המשפט העברי ועקרונותיו, ולא לפזול באופן עיוור וגורף אחרי ליברליזם ועקרונות אוניברסליים.
אך בעיקר לא לאמץ סמכויות גורפות לעצמם, ללא ביקורת פנימית. כאשר יקום שופט פורש עם נאום ביקורת גם על העליון ולא רק על הכנסת והציבור - נגיע לאיזון הרצוי.

תאריך:  11/04/2004   |   עודכן:  11/04/2004
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם פכטר
איך הפכה החלטת ועידת הליכוד - למשאל חם. מה הפסול במשאל של מתפקדי הליכוד - ולמה יש מתנגדים הטוענים שזה לא דמוקרטי. מתי לאחרונה היה בכלל משאל, פרט להבטחות? הנושא גם לא מעוגן בחוק. ישובי גוש קטיף הם בבחינת "ישובי מילואים"
אורי מילשטיין
הם, מנהיגי החלוצים, נשבו בקסמיה. היא, רחל, חשבה שזו היא ששבויה בקסמם. השנתיים ששהתה רחל המשוררת בצעירותה בחצר כנרת עיצבו את דור החלוצים - בכוח אישיותה לא פחות מאשר בכוח השירים שכתבה בהשראת השנתיים הללו; המאמר פורסם לראשונה בשבועון מקור ראשון
יוסי מטלון
בזמן שקשה לפתור את בעיות התנועה שעל הקרקע ומתחתיה, קופצים בעלי היכולת לפתרון קל, ובורחים לתנועה שמעל הקרקע, באוויר הפתוח
רן ברץ
כמה עצוב שהגיע היום בו סבור מישהו כי כדאי לציונים למכור את אדמות ארץ ישראל, מה שמעמיד אותנו בשורה אחת עם הפלחים והאפנדים הערבים שהיו כאן בתחילת המאה העשרים
אפרי הלפרין
האם מערכת הבריאות קורסת או האם הספונג'ה הורסת?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il