X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות שיווקיות

קיימות סטטיסטיקות רבות על מידת הידיעה של יהודים בישראל את השפה הערבית ולא משנה איך נסתכל על המספרים, המצב עגום למדי. במחקר שצוטט במגזין "דה מרקר" צוין כי 26% מהיהודים בישראל מדברים ערבית ברמה כלשהי, אך לפי מחקר מעמיק יותר של מכון ון ליר בשיתוף עם גורמים נוספים מתגלה כי רק 1% מהישראלים היהודים יודע לקרוא ערבית. אם כך אי-אפשר להתחמק מהעובדה שמרביתנו לא יודעים ערבית, אבל האם אנחנו צריכים לדעת? במאמר זה נדבר על חשיבות לימוד השפה הערבית בישראל וננסה לענות על שאלה זו בדיוק.
הרבה אנשים חושבים כי הנושא של ידיעת השפה הערבית הוא עניין של ימין ושמאל. ממש לא כך הם פני הדברים. בואו ניקח למשל את מי שהיה חבר כנסת מטעם מפלגת 'הליכוד', אורן חזן. הצעת החוק הראשונה שמר חזן הניח על שולחן הכנסת הייתה כזו שמטרתה לחייב את מערכת החינוך ללמד את השפה הערבית כבר מכיתה א' את כל ילדי ישראל. הצעת חוק זו לא עברה ומצב ידיעת הערבית בקרב האוכלוסייה היהודית במדינה הולך ופוחת. באותו מחקר של מכון ון ליר שהזכרנו קודם לכן מציינים כי למרות חוסר ידיעת השפה, 57.8% מהישראלים סבורים כי ידיעת השפה הערבית חשובה אך בכל זאת הם לא עשו מאמצים כדי ללמוד אותה כראוי בשל סיבות רבות ומגוונות. כפי שאפשר לראות מצב השפה הערבית בישראל הוא סבוך ומורכב, לכן החלטנו לפנות לאיש מקצוע שיעשה לנו סדר בעניין. פנינו אל מר רונן דוד, מקים ומנהל "המדרשה לערבית וביטחון " אשר דובר ערבית כשפת אם ולו מעל ל - 25 שנות ניסיון בתחום. רונן נחשב לאחד המומחים הגדולים בארץ לשפה הערבית על גווניה ומבטאיה השונים ולראייה הפקת הסדרה המצליחה 'פאודה' בחרה בשירותיו כדי שיפקח וילווה את צילומיה.
האם חשוב לישראלים לדעת את השפה הערבית?
"אני מאמין בלב שלם שכל ישראלי, לא משנה מה דתו ומה מוצאו, צריך לדעת לדבר ערבית. השפה הערבית היא חלק בלתי נפרד מהמקום שבו אנחנו חיים ועד לפני מאה שנה כל היהודים שחיו בה ידעו את השפה הערבית. כיום מעטים הם הישראלים שדוברים ערבית ועוד פחות מכך הוא מספרם של הישראלים שיודעים לקרוא. קיים מחקר בנושא שפורסם באוניברסיטת ת"א ובו הם מציניים כי רק ישראלי אחד מתוך מאה יכול לקרוא ספר בערבית, אבל אם נסתכל גם על הצד השני אז נראה מצב דומה. מערכת החינוך במגזר הערבי, ממש כמו זו שבמגזר היהודי, לא עושה מאמצים ללמד את השפה העברית וכך נוצר מצב שבו רק 31% מהערבים בישראל מדבר עברית מה שהופך את היכולת שלנו לתקשר זה עם זה לאפסית. אפשר להתווכח המון על הגורמים והסיבות שהובילו אותנו למצב הזה, אבל לא זה העניין כיום. כיום הדבר החשוב ביותר הוא להפנים שאנחנו חייבים לתקשר זה עם זה וכדי לעשות זאת אנחנו צריכים ללמוד זה את שפתו של האחר".
ומדוע חשוב ללמוד את השפה הערבית בישראל?
  • דע את האויב
"נשים שנייה בצד את העבר שלי כיוצא שירות הביטחון הכללי, לפי מחקרים וסקרים שנעשו בנושא כ - 67% מהישראלים מאמין שחובה ללמד את השפה הערבית בישראל מטעמי ביטחון ובעיקר בבחינת 'דע את האויב'. אי-אפשר להתכחש לכך שמכל צדדינו ישנן מדינות דוברות ערבית ושלא כולן חברות שלנו או מעוניינות בדיאלוג איתנו, אך ברגע שאנחנו יכולים לענות להם בשפתם ולהבין אותם אנחנו למעשה משנים את המאזן".
  • תרבות
"התרבות הערבית היא עשירה ועתיקה ובתוכה אפשר למצוא כמויות של אוצרות שלרבים מהם יש זיקה ישירה ליהדות. במשך אלפי שנים יהודים ומוסלמים חיו בצוותא על פני חלקת האדמה הזו, וכמובן שגם במדינות ערב, והתפתחה תרבות משותפת שהשפיעה עמוקות זו על זו. המוזיקה הערבית היא חלק מפסקול חיינו וילדותנו, המאכלים המזרחיים שמקורם במדינות ערב נמצאים על שולחנות של ישראלים רבים ואפילו מחייה השפה העברית, אליעזר בן יהודה, העדיף להשתמש במילה הערבית 'בנדורה' לעגבנייה בשל הקונוטציה המינית של השורש ע.ג.ב".
  • פרנסה
"האוכלוסייה הערבית מהווה כ - 21% מהחברה הישראלית, שזה בערך 200 אלף בני אדם, שבשל חוסר ידיעת השפה לא מסוגלים לעבוד במקומות דוברי עברית למרות יכולתם. אך גם אם נסתכל על עצמנו ועל מה אנחנו מפסידים מאי ידיעת השפה הערבית, אז שווה להביט אל עבר האמירויות והסכמי אברהם אשר פתחו בפני הישראלים אינספור הזדמנויות עסקיות בעולם ובמדינות המפרץ".
  • שלום
"אם התחלתי בסברה הרווחת ביותר של חשיבות לימוד השפה הערבית בישראל כחלק ממדיניות 'דע את האויב', אז אני רוצה לסיים בהיפוך המחשבתי - ידיעת השפה הערבית כחלק ממדיניות של שלום. כדי לבסס קרקע להידברות ולהבנה כנה ואמיתית, אנחנו חייבים להיות מסוגלים לדבר ולשוחח זה עם זה בצורה מלאה
ובלי מחסומים. רק עצם ידיעת השפה הערבית כבר מזמין אותנו לחקור ולהציץ אל התרבות הערבית ויאפשר לנו לראות זה את זה כשווים וכבני אדם ולא כאויבים".

תאריך:  27/02/2023   |   עודכן:  27/02/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il