X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האויב הגדול ביותר של הדמוקרטיה היא הפוסט-דמוקרטיה או האנרכיה המתפרעת בשם חופש הדיבור. השגיאה הגדולה של הפוסט-מודרניזם היא שאין הוא מבין ומפנים אמת בסיסית זו; דמוקרטיה אפשרית רק כשהיא אמיתית, נשענת על השתתפות ציבורית רחבה בקביעת מוסדותיה והחלטות רוב
▪  ▪  ▪
כל חקיקה שנעשית בדרך דמוקרטית ראויה הינה לגיטימית [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]

במאמר "משחק קופסא"1 מנסה אורית מילר-כתב ללמדנו בינה בשאלות של ממשל ציבורי, כשהיא מתמקדת ברשויות השלטון, גורמי בקרה המופקדים על יעילות ותקינות פעולתם ופעולות חקיקה של הזמן האחרון שאינן לרוחה. ניסיון מעניין היא עושה בשימוש ב"תורת המערכות" במדעי המדינה, לניתוח הנושא ובאותה הזדמנות מערבבת שלושה מושגים שאינם זהים ואינם מתאימים: "קופסה שחורה 1", "תיבת פנדורה" "קופסה שחורה 2" (המיון 1 ו-2 הוא שלי, בשל השונות הרבה בין השנים; ר.ל.). תיבת פנדורה אינה שייכת כלל לעניין. הדיון שלנו הוא רציונלי ולא מטפיסי. "קופסה שחורה 1", בעיקרה, היא מערכת אוטומטית לרישום נתונים. מערכת זו נמצאת בכלי טייס ובכלי תחבורה יבשתיים וימיים ותפקידה לאגור נתוני-מצב שונים לאורך זמן, ובמקרה של תאונות או אובדן שסיבותיהם אינן ברורות, לספקם לצורכי חקירה והפקת לקחים הנדסיים ואחרים מהמקרה. "קופסה שחורה 2", היא כינוי למדינה, שאת תפקודה אנו בוחנים לשתי מטרות: א. הערכת יציבותה. ב. בחירה אופטימלית של מהלכים אשר שומרים או מטייבים את יציבות התפקודים, לנוכח שינויים פנימיים וחיצוניים שמשפיעים עליה. לדעתי היא טועה בהבנת מטרת החקיקות המוצעת וכלל אינה דנה במניעיהן, וזו חולשה נוספת של הניתוח שכתבה.
בחירת דרך הדיון ע"י אורית יוצאת דופן בשיח השוטף. במקום שטף קוצף של ביקורת מצד מתנגדים ודברי שבח נלהבים מצד תומכים, היא מנסה כאקדמאית להיות עניינית ואוביקטיבית ומשתמשת לשם כך בהסבר מושתת על "תורת המערכות" אלא שהיא נסחפת מעט לעבר מושגים בלתי רלוונטיים לדיון העיקרי.
תורת המערכות דורשת לעשות אבחנה ברורה בין המנגנונים הפנימיים של המדינה לבין השפעות חיצוניות שהיא קולטת, חלקן בכוונת מכוון ואחרות מתוך היות גבולות המדינה (כקופסה) מוגדרים, אך לא אטומים באופן מוחלט. צורת הסתכלות זו אופייניות לקבוצה גדולה מאוד של מערכות טכנולוגיות, המכונה "מערכות בקרה" שבין אחרות הן אבן יסוד לרובוטיקה המודרנית. נהוג להבחין בין מערכות "פתוחות" - מערכות שאין להן משוב, ו"מערכות משוב"; קונספטים שמשמשים גם במדעי החיים.
התכונות הפנימיות של "הקופסה המדינתית" ויחסי הגומלין ביניהן מכונות "פונקציית התמסורת" שלה. בכדי לא לסבך מדי את התמונה אציין רק שפעולת מערכת משוב מדינתית כוללת ארבעה מנגנונים עיקריים: הזנת תרומות מכוונת ומבוקרת המשפיעות על המדינה ומכונה "תשומות"; השפעות סביבתיות (שהן תשומות בלתי רצוניות); התוצאות שבהן מגיבה המדינה להזנות אלה; מכונות "תפוקות" ומשוב. המשוב הוא חלק רצוני שנבחר מתוך התפוקות ומוזן לקופסה כתשומה מיוחדת. כיוונה ועוצמתה של הזנה זו הפוכים (מרסנים) למגמות אי-היציבות שמתפתחת במערכת בגלל האינטראקציה בין כלל התשומות להשפעת פונקציית התמסורת עליהן. האפקט המרסן של המשוב מגדיל את יציבות המערכת, משפר את התנגדותה לחרוג ממצב רצוי, כלומר מגדיל את יציבותה או עמידותה (resilience).
חקיקה קיימת היא חלק מפונקציית התמסורת של המדינה כמערכת. שינויי חקיקה הם משוב על התפוקות כשאינן נחשבות עוד רצויות לציבור, או שאינן מאפשרות למנגנון הציבורי המנהל את המדינה לבצע כהלכה את תפקידו שהוא קיום מדינה יציבה ויעילה המספקת לאזרחיה את כלל צרכיהם בהתאם לחוק הקיים.
ראינו מהם הגורמים המשפיעים על פעולת הקופסה המדינתית ובאיזה אופן קורה הדבר, מבלי להיכנס לפירוטי יתר של מבנה פונקציית התמסורת, מנגנוני המשוב ומנגנוני התשומות. במצבים רגילים הפעולה היא אוטומטית, כלומר ללא מעורבות מיוחדת או שינוי של אחד המנגנונים; תכונות המערכת עם השפעת המשוב מקיימים את עצמם במצב יציב. אולם, תיתכן סטיה מיציבות בגלל תקלה, שינויים בלתי צפויים או ערכי תשומה חריגים. בהשפעת שינויים עוצמתיים או חריגים, תאבד המערכת את יציבותה והתוצאות עלולות להיות מהירות ודרמטיות. במקרים אחרים מתבצע תהליך "התבדרות" מודרג אך עקבי: הצופה ידבר על תופעה או תופעות שליליות, שמשבשות את התפוקות הנורמליות (הצפויות והרצויות). בהתגלה מצב מעין זה, דרוש תיקון במערכת שעשוי להיות: שינוי פונקציית התמסורת, משטר המשוב או תמהיל התשומות או שילוב ביניהם. דוגמאות לכך עשויות להיות שינוי התקציבים המוזרמים למדינה או שינוי ייעוד של הקיים, שינויי חקיקה או תקינה, שינויים ארגונים או שינויי סמכויות ומוטת-שליטה בין ארגונים קיימים וכו'.
אינני שותף להתייחסות של אורית בה היא קובעת "...שקופסה היא רק קופסה...". אומנם קופסה היא דימוי אבל היא מייצגת את המדינה ועל כן ראויה לדיון והתייחסות ענייניים יותר. השאלה איננה במה ואיך היא מעוטרת אלא כיצד היא מתפקדת וממלאת את חובתה לציבור האזרחים - זה המבחן האולטימטיבי. "שומרי הסף" הפנימיים, כפי שמכנה זאת אורית, הם חלק מפונקציית התמסורת. פונקציה זו במדינה מושתתת על מעגלי בקרה פנימיים, שאמורים לציית לחוק, שגם אותו ראוי לתקן אם הוא אינו מפיק תוצר רצוי. הציבור הוא שבנה את המערכת כולה בכדי שתספק לו תוצאות (תפוקות) רצויות בכל תחומי החיים, מביטחון לאומי ואישי ועד לאיכות חיים מיטבית. הציבור הוא שצריך להחליט באיזה אופן הוא מתקן קלקולים; זו מהות הדמוקרטיה. המבקר האמיתי של מערכת (קופסת) המדינה הוא הצרכן שלה, כלומר: הציבור. כל המנגנונים הפנימיים האחרים אמורים להכיל מודעות זו במבנה "הגנטי" שלהם, ולפעול על פיה.
לכן, כל חקיקה שנעשית בדרך דמוקרטית ראויה הינה לגיטימית, והשופט העליון שלה הוא הציבור ואין בלתו.

1. ראה: ד"ר, אורית מילר-כתב, "משחק קופסה", מעריב, 28.11.17.
תאריך:  10/12/2017   |   עודכן:  10/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדינה איננה קופסה שחורה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
זה לא פוסט דמוקרטיה
סב  |  11/12/17 22:37
 
- נתפשר על גם וגם? ל"ת
רפי לאופרט  |  12/12/17 08:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רועי צזנה
כמו כל חברה, גם JD מחפשת קונים לסחורות שלה, והיא מבינה שכאשר מצבם הכלכלי של הכפריים ישתפר, הם יתחילו להזמין באינטרנט משלוחים כמו כולם - ויצפו לקבל אותם במהירות. באמצעות הרחפנים מצפה JD להביא משלוחים במהירות וביעילות גם לאזורי הספר המרוחקים
רוני תובל
מי תומך באותם ילדים המוצאים מבתיהם? מה קורה איתם כאשר הם מגיעים לגיל 18 ויום? מי מסייע להם בתהליך המעבר לבגרות?
ציפי לידר
בשולי הכותרות: אבן הורגת - לתשומת לב המשטרה ושר הביטחון    השבת הלאומית?    ולקינוח זה עני זה?
אפרים הלפרין
ראש אח"מ היוצא במשטרה מצוטט כאומר "אנחנו לא קבלנים של איסוף ראיות, אנחנו לא ספקים של חומרי גלם חקירתיים" כנראה צודק הקצין הבכיר, כנראה זה המצב העגום, אבל הוא מתאר נוהג שלילי שאינו קיים בחוק ולכן הוא אסור בתכלית האיסור
ציפורה חלפון‎
לפני כחודש הרמטכ"ל הציג תוכנית לשיפור תנאי שירות הלוחמים בשירות הסדיר, ולפיה יינתנו הטבות ללוחמי החוד הנמצאים בסיכון גבוה. לצערי, שוטרי מג"ב הסדירים לא נכללו בתוך ההגדרה של לוחמי החוד. מדובר במתיחה? או ספין תקשורתי מבית היוצר של הרמטכ"ל? זה לא אחד באפריל? בואו נקרא לילד בשמו לוחם חוד שמו המפורש "לוחם אמיתי" האם יש כאן סיכול ממוקד ללוחמי מג"ב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il