תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה-3 - חומצת אלפא-לינולנית (ALA), עשוייה להשפיע בצורה חיובית על רמות הכולסטרול 'הרע' אצל קשישים, כך קובע מחקר מהולנד.
לעומת זאת, לחומצות שומן אומגה-3 ידועות יותר שמקורן בשמן הדגים - EPA ו-DHA, יש השפעה שלילית על רמות הכולסטרול 'הרע' LDL, אך השפעות חיוביות על רמות פרוטאין המשפיע על קרישת הדם.
השפעה על סמני סיכון מסויימים התוצאות מוסיפות משקל להמלצה על תזונה עשירה, הן במקורות הצמחיים והן בימיים של אומגה-3, במטרה להוריד את רמות הסמנים למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) אצל קשישים, קבוצה הנמצאת בסיכון גבוה לבעיות לב.
נתונים אלו מראים כי חומצות שומן אלו, המופקות ממקורות שונים, עשויות להיות בעלות השפעות ספציפיות על הסמנים לסיכון קרדיווסקולרי.
חומצה אלפא-לינולנית היא חומצת שומן רב בלתי רווי המופקת מצמחים. ניתן להמיר אותה לחומצות שומן EPA ו-DHA (הנמצאות בשמן הדגים), למרות שמחקרים דיווחו כי המרה זו מוגבלת בבני אדם.
חומצות שומן אומגה-3 משמן דגים נחקרו בהרחבה בשל הפוטנציאל שלהם להוריד את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות.
למרות שהרבה מתשומת הלב הופנתה ל- EPA ול- DHA, רק מספר מוגבל של מחקרים בחן את השפעות ה- ALA וה- EPA/DHA על גורמי סיכון קרדיוסקוולריים באוכלוסיית הקשישים.
המחקר החוקרים גייסו 37 מתנדבים (23 נשים) עם רמות כולסטרול גבוהות שגילם הממוצע 64.5, ולאחר שלושה שבועות של תזונה עשירה בחומצות שומן חילקו אותם באופן אקראי לאחד משלושה ניסויים תזונתיים: תזונה מבוקרת (עשירה בחומצות שומן); תזונה עשירה ב-ALA; ותזונה עשירה ב- EPA/DHA.
לאחר שישה שבועות נוספים ראו החוקרים כי רמות הכולסטרול LDL עלו בקבוצת ה- EPA/DHA ב-0.39 מילימולים לליטר, בהשוואה לקבוצת ה- ALA.
רמות ה- ApoB עלו גם הן בקבוצה ה- EPA/DHA בהשוואה לקבוצות האחרות. ApoB הוא מרכיב בכולסטרול LDL ואחראי על העברת הכולסטרול לרקמות. בריכוזים גבוהים הוא נמצא קשור להווצרות פלאק בכלי הדם, למרות שהמנגנון הקיים מאחורי תהליך זה אינו ברור.
עם זאת, התוזנה העשירה ב- EPA/DHA הביאה לשיפורים ברמות חומר הנקרא TFPI, פרוטאין המעורב בהווצרות קרישי דם שעלולים לגרום לפקקת, התקף לב ושבץ.
ייתכן שהקשישים עשויים לזכות ליתרונות גדולים יותר של שיפור הגורמים המשפיעים על התקרשות הדם מכל אחד מהגורמים האחרים.
החוקרים לא ענו על השאלה מדוע כל חומצת שומן מביאה להשפעות שונות ולכן גם הדגישו את הצורך במחקרים מקיפים באוכלוסיות קטנות יותר.
למרות ההגבלות, והעדר מחקרים אחרים לצוך השוואה, המסקנה אליה הגיעו היא כי חומצות שומן, הן מצמחים והן ממקורות ימיים, אינן משפיעות על פרופיל השומנים בצורה שווה אצל קשישים.