יין אדום עשוי להגן על המוח מפני נזק לאחר שבץ, ושתייה של שתי כוסות ביום עשוייה לספק הגנה זו עוד קודם לכן, כך מדווחים חוקרים אמריקנים.
במאמץ להבין טוב יותר כיצד פועל היין האדום, מדענים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס האכילו עכברים במינון מתון של רכיבים הנמצאים בקליפת הענבים אדומים והגרעינים שלהם לפני שגרמו לנזק הדומה לנזק הנגרם משבץ.
הם גילו כי החיות סבלו מנזק מועט יותר למוח מאשר עכברים שניזוקו באופן דומה ולא טופלו ברכיב - הנקרא רסברטרול.
כאשר טיפלו המדענים בחיות לפני האירוע - על-ידי מתן הרכיבים דרך הפה, נראתה ירידה משמעותית של 40% בנזק באזור הפגוע מהשבץ.
מה שמייחד את המחקר הנוכחי היא העובדה שהחוקרים זיהו במידה מסויימת את המנגנון הספציפי שביין המועיל לבריאות. בעזרת מנגנון זה נוצרת עמידות של תאים לנזק שגורמים הרדיקלים החופשיים.
המחקר הראה כי הרסברטרול מעלה רמות של אינזים במוח - 'heme oxygenase' - הידוע כבר כמגן על תאי העצב מזנק.
החוקרים ציינו כי ניתן להסביר את ההשפעות החיוביות הקשורות לשתייה של כמות מתונה של יין אדום בעזרת העובדה כי היין מפעיל מערכת נוגדת חמצון של ה'heme oxygenase'.
יין אדום נמצא כבר כבעל יתרונות ללב. מה שהראה המחקר הנוכחי הוא את ההשפעות המיוחדות שלו במקרים של שבץ ולפני טיפול, ובכך העלה את האפשרות לשימוש ביין כאמצעי מניעה.
תהליך התסיסה בייצור היין מאיץ את ריכוז הרסברטרול.
החוקרים הדגישו את הצורך במחקרים נוספים שיבחנו את הממצאים גם בבני אדם.
כמות היין שיש לצרוך כדי להנות מיתרונות אלו משתנה בהתאם למשקלו של אדם ולריכוז הרסברטרול ביין. אך לדברי החוקרים מדובר בכשתי כוסות יין ביום.