X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
הטעם מתחיל למעשה עוד לפני שהמזון נוגע בלשון הקשר הרגשי למזונות מסויימים חשוב יותר מאשר הביולוגיה בקביעת העדפות תזונתיות
▪  ▪  ▪
[צילום: האגודה למלחמה בסרטן]
   יפעת גדות
דיאטה חדשה: הגבלת הטעמים

למה הילד לא אוכל ירקות ופירות?
יפעת גדות
שוני גנטי ברגישות של בלוטות הטעם לטעמים מרים יכול להסביר מדוע ישנם ילדים שמתנגדים בתוקף לאכילת ירקות; ילדים הנושאים לפחות העתק אחד של הצורה "הרגישה" של הגן יכלו להבחין אפילו ברמז של טעם מר במשקה ניסיוני שניתן להם; ילדים אלו יהיו חובבים מושבעים של סוכר, משקאות ממותקים ודגנים
לרשימה המלאה

ריח הסופגניות העולה בימים אלו מכל מאפיה שכונתית בוודאי שאינו מגיע לאפם של המצוננים שביננו וזו הסיבה לכך שהם כפי הנראה גם לא יהנו מטעמן. אך גם כאלו שלא סובלים מאף סתום אך עדיין מרגישים שטעמם של מאכלים שונים מר - צריכים להאשים בכך את בלוטות הטעם איתן נולדו, ולא את השף.
הדרך בה אנו טועמים מורכבת למדי - אינטראקציה של הלשון, האף, רמזים פסיכולוגיים וחשיפה למזונות שונים.
אך בסופו של דבר, אנו טועמים עם המוח.
המוח, לצערנו, מתוכנת לרצות שומן, כפי הנראה 'שארית' אבולוציונית מתקופות של מחסור במזון. אך מה שהכרחי להשרדות אינו כל מה שהמוח אוהב. חוקרים מאוניברסיטת מישיגן גילו לאחרונה כי אכילה של מאכל טעים עשוייה לעורר את תאי המוח הקולטים את ההנאה המוחשית להתחיל ו'להדלק' במהירות.
תגלית מדהימה הרבה יותר היא העובדה שהעוצמה בה אנשים חשים בטעמים שונים משפיעה על בריאותם.

אוהבים שומנים?

אחד מכל ארבעה אנשים הוא מה שמדענים מכנים 'סופר-טועמים', הנולדים עם בלוטות טעם נוספות. "הם חיים בעולם של טעם ניאוני (גז אציל)", מתארת זאת לינדה ברטושוק, מומחית בגנטיקה של הטעם מאוניברסיטת פלורידה.
אנשים אלו מרגישים כי ירקות מסויימים מרים ביותר ושונאים את מרקמם. הם חשים תחושת צריבה חזקה יותר מפלפל חריף, וחשים במתיקות רבה יותר מאנשים אחרים. הם גם לא 'מתים' על שומן, ונוטים להיות רזים מאחר והם אכלנים בררנים.
המדענים המציאו את הכינוי מאחר ואנשים אלו משמיעים לא פעם 'איחס' גדול יותר כשהם טועמים כימיקל מר מסויים הנמצא בשימוש במחקרים בתחום הטעם - כימיקל שאנשים מסויימים אחרים, שאינם אניני טעם, לא יכולים אפילו להבחין בו.
אנשים אלו, שאינם מבחינים בחומר, מהווים כרבע מהאוכלוסיה. הם אוהבים ירקות, אך לרוע המזל מעדיפים את השומן שכה מזיק ללב, יחד עם ממתקים ואלכוהול.
כל האחרים נמצאים בינהם.

לרמות את בלוטות הטעם

החדשות הטובות: אפשר לאמן את בלוטות הטעם. מגוון המזונות שאכלתם כילדים, והקשר הרגשי למזונות מסויימים, חשובים יותר מאשר הביולוגיה בקביעת העדפות תזונתיות.
ואפשר גם לרמות את בלוטות הטעם...
'סופר-טועמים' רבים משוכנעים כי הם לא אוהבים את רוב הירקות רק בגלל שברוקולי עושה להם צמרמורת... אבל דווקא לאנשים אלו כדאי לנסות להרחיב את התפריט האישי על-ידי טעימת מאכלים הכוללים ירקות מבושלים בסגנונות שונים כמו בישול בסגנון חמוץ מתוק למשל, מאחר וסוכר - מנצח את המרירות.
כמה ביסים מתפוחי אדמה מתוקים עם ברוקולי, ו'שונאי הירקות' יגלו כי לירק השנוא בכל זאת טעם לא כל כך נוראי.
כדאי גם לזכור - הטעם מתעמעם עם השנים - לכן כרוב הניצנים ששנאתם בגיל 20, עשוי להיות המאכל האהוב בגיל 50.
אך הטעם מתחיל למעשה עוד לפני שהמזון נוגע בלשון. ויותר חשוב אפילו מריח המזון היא הלעיסה, המשחררת אדים בגב האף. למעשה אנו משוכנעים שאנחנו טועמים בזמן שבתת מודע אנו מריחים את המזון, הליך הנקרא 'retronasal olfaction', השולח למוח מידע לגבי הטעם, יחד עם ריאקציות אחרות רגישות יותר מהריח בלבד.
המוח, בינתיים, עסוק בניסיון לווסת את האותו המתחרים המגיעים מהורמוני הקיבה האומרים לו "אני מלא"...
חוקרים ממישיגן החדירו אלקטרודות למוחם של חולדות כדי לעקוב אחר האזור במוח האחראי על תחושת העונג ונקרא 'ventral pallidum'. התאים באזור זה נדלקו בעוצמה רבה כאשר החולדות אכלו מאכל בטעם מתוק או מלוח, אליו השתוקקו, אך הפסיקו בהדרגה כשהחולדות התעייפו מאכילת אותו מאכל.
אצל בני אדם קיים אותו אזור במוח, והמדענים משוכנעים כי הוא יהיה פעיל ביותר לקראת הארוחה החגיגית הבאה...

שונאים ירקות?

האם אתם בין האנשים המתרחקים מירקות משום שהם חשים כי הם מרים יותר מהאדם הממוצע? ובכן, אתם עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן המעי הגס כתוצאה מכך, כך קובע מחקר שנעשה לאחרונה על-ידי מדענים מאוניברסיטת קונטיקט.
זהו מחקר השופך אור לא רק על הדרך בה אנו אוכלים סופגניות ולביבות בחגים כמו חנוכה, משום שאם המדענים יוכלו להוכיח קשר זה - בין הטעם לבריאות - ניתן יהיה להשתמש במידע כדי לעזור לאנשים הנאבקים לאכול טוב יותר לאורך כל השנה.
אנשים 'סוחבים' על גבם תחושות אשמה קשות לגבי עצמם. מאחר וידוע כי חושים אוראליים הם שונים, נשאלת השאלה האם אפשר במקום לתת המלצות תזונתיות לכולם, לייחד אותן למה שאנשים אוהבים לאכול?

תאריך:  21/11/2006   |   עודכן:  21/11/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רונן ליבוביץ
חברי ועדת החינוך החליטו להקים אקדמיה ללשון הערבית    ח"כ מילר: "אם הם ירכשו ספרים במקום נשק וקסאמים, זה יועיל לכולנו"
"קקטוס"
לתושבי הרחוב נמאס מההצפות בחודשי החורף, וזועמים על הזנחת התשתיות מול השקעה של מיליון שקלים בפסלים ברחבי העיר. העיריה: עבודות קרצוף וריבוד כבר בימים הקרובים
מירב לוי
אלפי סטודנטים הפגינו בצהרים ברחבי הקמפוסים בארץ    בתל אביב הונפו עמודי תליה המסמלים את רצח ההשכלה הגבוהה    בבן-גוריון נשאו הסטודנטים ארונות קבורה המסלמים את קבורת ההשכלה הגבוהה בארץ    יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית: אם לא יענו דרישותינו נשבית את הלימודים ונשבש את שגרת החיים בישראל
יפעת גדות
חוקרים גילו כי פעולתם של תאי עצב במוחם של חולדות שהוזרק להם החומר הפעיל במריחואנה שובשה
הילה רפופורט
הצוללת, השייכת למערך ההגנה הימי של יפן, היתה במהלך סדרת אימונים, כשהתנגשה במיכלית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il