X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
דוח העוני האלטרנטיבי מגלה כי כמעט מחצית מהנשאלים לא מאמינים כי ייצאו ממעגל העוני עוד עולה כי אחד מכל חמישה נזקקים הוא בן מעמד הביניים לשעבר
▪  ▪  ▪
[צילום: AP]
על העוני בישראל
אברהם דורון
דוח העוני, שהתפרסם לאחרונה בארץ, לא הזיז לאיש. לתקשורת נמאס מהנושא הלעוס לעייפה הזה, ופסטיבל העוני בתקשורת, שבעבר נמשך יומיים-שלושה, התקצר ליום אחד בלבד. ועל-רקע שאננות זו של התקשורת ושל רוב הציבור השבע והמדושן עונג, הולכים העניים מדחי אל דחי בעידודה של הממשלה הזו, כמו של קודמותיה
לרשימה המלאה

ענבל אביב
חצי מהעניים מאמינים שגם ילדיהם יחיו בעוני

כמדי שנה, דוח העוני האלטרנטיבי מביא עימו נתוני עוני עגומים. דוח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת" מבקש להמחיש את הפן האישי והפיזי של העוני והעניים, מעבר למספרים ולנתונים סטטיסטיים יבשים המפורסמים על-ידי המוסדות הממשלתיים. בדוח, המתייחס לשנת 2006, נבדקו חלק מהנתונים בהשוואה לארבע-חמש השנים האחרונות, על-מנת לבחון את המגמות וההתפתחויות של העוני, על רבדיו השונים.
הממצאים המרכזיים העולים מהדוח מעלים כי רוב מקבלי הסיוע (64%) מעדיפים לעבוד למחייתם על פני קבלת קצבה (12%). הסיבות העיקריות לעוני בעיני הציבור הן: אי טיפול ממשלתי (46%), שכר נמוך (39%) וחוסר במקומות עבודה (38%). הנזקקים מצביעים על התעסוקה כגורם המרכזי שיכול לחלץ אותם מהעוני. מתוך הנשאלים אשר עובדים כיום (22%), הרוב מועסקים במשרה חלקית או בעבודה לפי שעות. השכר הממוצע הוא 2447.40 ש"ח בחודש. 49% מוכנים לקבל הכשרה מקצועית לצורך מציאת עבודה.
בפרק על תחום החינוך מעלה הדוח כי 53% מהילדים לא השתתפו בפעילות בית-ספרית, כגון מסיבות וטיולים, עקב אי יכולתם של הוריהם לממן הפעילויות. רק 15% מהילדים במשפחות המקבלות סיוע משתתפים בחוגים, 7% מהילדים חברים בתנועות נוער ו-11% מהילדים מקבלים שיעורים פרטיים מחוץ לביה"ס. ל-53% מהילדים היה חסר ציוד לביה"ס עקב קשיים כלכליים ובקרב 42% מהמשפחות עם ילדים מעל גיל 16 לא עשו הילדים בגרות מלאה.
39% מהנזקקים מתקשים לעמוד בתשלומי משכנתה/שכ"ד, מחצית מהנשאלים מרגישים כי הדירה בה הם מתגוררים אינה עונה על צרכיהם הבסיסיים ו-65% מעוניינים לשפר את תנאי מגוריהם, אך אין להם את האפשרות הכספית לממש זאת.
באשר לתחום הבריאותי מגלה הדוח, כי אחד מכל ששה נזקקים הוא חולה כרוני, 86% מהנתמכים זקוקים לטיפולי שיניים ו-85% מתוכם לא יכולים לממנם (73% מכלל המדגם). 59% ממקבלי הסיוע נזקקים לטיפול תרופתי קבוע ו-57% נמנעו מלרכוש תרופת מרשם (ב-92% מסיבה כלכלית).
הדוח מעלה תלות קריטית של הנזקקים בסיוע הוולונטרי. 45% ממקבלי הסיוע ובני משפחותיהם היו נאלצים לאכול רק עד שתי ארוחות חמות בשבוע ללא סיוע מעמותות המזון, 41% מהמשפחות הנתמכות מקבלות מהעמותות חצי או יותר מסל המזון הנחוץ לקיום, יותר משליש מהנתמכים (36%) התנסו במצב של רעב. מגמות הגדילה בביקוש ובחלוקת מזון ממשיכות בצורה משמעותית גם ב-2006 - 92% מהעמותות מדווחות על גידול בדרישה למזון של 26% בממוצע.
56% ממקבלי הסיוע לוקחים בחשבון שיקולים כלכליים לפני שהם מרחיבים את המשפחה, 57% מהנזקקים חוו ניתוק חשמל/מים/גז ול-51% חסמו/עיקלו את חשבון הבנק. הדוח מגלה כי הדבר הראשון עליו מוותרים הנזקקים עקב מצבם הכלכלי הוא בילויים ולאחר מכן אירועים משפחתיים, צעצועים לילדים, קניית בגדים, נסיעה באוטובוס, ציוד לביה"ס, תרופות והדבר האחרון עליו מוותרים - מזון. כמחצית האוכלוסיה (51%) מדווחים שקשה להם יותר כלכלית בשנה האחרונה.
הדוח בדק ומצא כי העוני (48%) והביטחון (49%) נתפסים באופן שוויוני כאחד משני הנושאים הדחופים לטיפול. כמעט מחצית (47%) מהנשאלים לא מאמינים כי ייצאו ממעגל העוני. יותר מרבע מהנזקקים (27%) מאמינים שגם ילדיהם יחיו בעוני. 40% מנתמכי העמותות הצטרפו לקבלת הסיוע בשנה האחרונה. מחציתם נתמכים יותר משנה.

מעמד הביניים הולך ונשחק

הדוח חושף את מצבן הקשה של עמותות הסיוע: אחת מכל שלוש עמותות (32%) מעריכה שתקרוס ותצטרך להפסיק את פעילותה ללא סיוע ממשלתי. כל עמותה חמישית (18%) סבורה שללא תוכנית למאבק בעוני, תקרוס תוך שנה. עוד עולה כי 69% מהעמותות אינן מצליחות לתת מענה לכלל הנזקקים הפונים לקבלת סיוע.
אחד מכל חמישה נזקקים הוא בן מעמד הביניים לשעבר. מדובר בגידול של 91% בארבע שנים. 84% חשים כי הטיפול בעוני נמצא בסדר עדיפות נמוך או לא נמצא כלל בסדר העדיפות. 81% מהציבור סבור כי גם בתקופת מלחמת לבנון השנייה הממשלה לא מילאה את חובתה כלפי תושבי הצפון או מילאה את חובתה במידה מועטה.
עוד עולה מהדוח כי 87% מהציבור חש שמדיניות הממשלה אינה מסייעת לפתרון בעיית העוני ו-51% אף חשים שהמדיניות הממשלתית אף מחריפה את הבעיה. 62% סבורים כי בעיית העוני התרחבה השנה ופסימיים יותר לעומת שנה שעברה (42%).

פרופיל הנזקקים לסיוע

רוב הנזקקים אשר מגיעים לקבל סיוע מעמותות המזון הן נשים, אמהות ל-3.7 ילדים בממוצע, בעלי השכלה תיכונית ומטה. רובם מתגוררים בדירות שאינן בבעלותם, מתקשים בתשלומי המשכנתה/שכ"ד וחסרי אפשרות כספית לשפר את תנאי מגוריהם. כמעט מחצית מהנשאלים אינם יכולים לממן לעצמם ולבני משפחתם יותר משתי ארוחות חמות בשבוע, סל המזון שהם מקבלים מהעמותה מהווה לפחות רבע מכלל המזון שהם צורכים, כאשר משפחה ממוצעת מוציאה בממוצע 1,522 ש"ח בחודש על מזון.
בבית יש מפרנס אחד בממוצע כאשר מקרב האוכלוסיה העובדת רובם עובדים במשרה חלקית או בעבודה לפי משמרות ומשתכרים 2,447 ש"ח בממוצע. רוב הנזקקים מעדיפים עבודה על פני קצבה והיו מוכנים לקבל הכשרות מקצועיות לצורך מציאת עבודה. הנזקקים חשים כי בעיות בריאות/תאונות ואובדן מקום העבודה הם הסיבות העיקריות להתדרדרות למצב של עוני. למעלה ממחצית מהנשאלים לוקחים בחשבון שיקולים כלכליים לפני הבאת ילדים לעולם, כמעט מחצית אינם מאמינים שייצאו מהעוני וכמעט שליש מהנזקקים מאמינים כי גם ילדיהם יחיו בעוני.
הדוח מציין כי "העמותות בתחום הסיוע הפיסי במזון לא מצליחות לתת מענה כולל לנזקקים. המשמעות היא החרפה נוספת של בעיית העוני והקטנת הסיכוי להיחלצות מהמצב בעתיד". לדברי הדוח יש צורך בתוכנית לאומית למאבק בעוני. "ללא השקעה ממשלתית במתן סיוע פיסי מיידי, מערך הסיוע האזרחי הוולונטרי ייחלש באופן מהותי כבר בשנת 2007 וחלק ממנו עלול לקרוס".
הדוח חושף כי "מעמד הביניים ממשיך להיחלש ולהישחק - עובדה הממחישה היטב את המשך המגמה של החמרת העוני, אליו מתווספים כל שנה אנשים עובדים שהכנסתם ותנאי מחייתם אינם מאפשרים להם קיום בסיסי בכבוד".

תאריך:  06/12/2006   |   עודכן:  06/12/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"לא נצא ממעגל העוני"
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
זה יגמר רע מאוד!!!
מעמד ביניים מינוס  |  6/12/06 02:13
2
כבר נאמר בתורה: "כי לא יחדל אביון מקרב הארץ"
מיכל מירושלים  |  6/12/06 09:06
3
פתרון פשוט לבעיית העוני
duducohn  |  6/12/06 09:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הילה רפופורט
בסנט לואיס שבארה"ב, רצחה אישה את בעלה בן ה-70, משום שהגיש לה פחית בירה פושרת והיא בכלל אוהבת אותה קרה
מוטי אקסמיט
עימות נוסף בין ההתאחדות לכדורגל ומשטרת ישראל בעניין השיטור במגרשים
עידן יוסף
בנק ישראל מוציא הערב הבהרה בה הוא דוחה את טענותיו של ח"כ רביץ לפיהן חילל נגיד הבנק שבת בכנס בניו-יורק
הילה רפופורט
חשפו 500 ק"ג של חומר נפץ מסוג TNT    חומר הנפץ הוחבא בשקי פלסטיק במרכז סיני    המצרים השמידו גם מנהרה להברחת נשק, במעבר הגבול ברפיח
מוטי אקסמיט
חוקרי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל אביב טענו בפני השופט דן מור מבית משפט השלום בתל אביב כי מזה חמש שנים נוהג זיו ירון להתחזות כדוקטור לפסיכולוגיה, כפסיכולוג קליני וכמומחה בטיפולים פסיכותראפיסטיים    הוצא נגדו גם צו עיכוב יציאה מן הארץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il