מומחים רבים מזכירים כי הקפאין "נותן דחיפה" ללחץ הדם, ולמרות שהעלייה היא זמנית, נשאלת השאלה האם המצב מסוכן כשהוא חוזר שוב ושוב. לאחר מחקרים רבים בתחום, ההשערה היא כי עלייה חוזרת ונשנית בלחץ הדם ועלייה בתגובה ללחץ יומיומי המופיעה בעקבות צריכת קפאין עלולה להעלות את הסיכון למחלות לב. קיימת דאגה גם מהעלייה ברמות הגלוקוז בדם הנלווית לצריכת הקפאין. צריכה יומית של משקאות קלים עשויה להוריד את צפיפות המינרלים בעצם אצל נשים אך לא אצל גברים, אלו הממצאים ממחקר של אוניבריטת "Tufts" שפורסם באוקטובר 2006 בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
|
קפאין יכול לשפר את הזיכרון, להפחית את מידת העייפות, ולשפר את התפקוד המנטלי, כך מראים מחקרים רבים. הוא מסוגל גם לשפר את הזיכרון לטווח הקצר ולהאיץ את זמן התגובה, כך על-פי ממצאי מחקר שהוצג בשנת 2005 באגודה לרדיולוגיה של צפון אמריקה. צריכה מתונה של קפה - המוגדרת כשלוש עד ארבע כוסות ביום - ומספקת 300 או 400 מיליגרם של קפאין - נושאת עמה מעט ראיות לסיכונים בריאותיים וכמה ראיות ליתרונות בריאותיים, הסיקו החוקרים מהמוסד "Linus Pauling" של אוניברסיטת אורגון ממחקר שפרסמו ב"Food Science and Nutrition" במרס 2006. שתיית קפה, לדברי החוקרים, עשויה למנוע סוכרת מסוג 2, פרקינסון, ונזק לכבד, כולל סרטן הכבד, ולא נראה כי היא מעלה באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב או סרטן. למרות זאת, הם מזהירים, אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה, כמו גם ילדים, בני נוער, וקשישים, עשויים להיות פגיעים יותר להשפעות המזיקות של הקפאין.
|
הקפאין מגביר את תגובת הלחץ, מסבירים מומחים בתחום. ברמה התאית, הקפאין נועל את הרצפטור שבאופן נורמלי משמש את האדנוזין, מאפנן במוח המספק משוב כדי להמנע מגירוי יתר של תאי העצב. אם אדנוזין ננעל, אין מה שמונע ממערכת העצבים התרגשות יתר ברמה התאית. בשאלה האם הקפאין אכן ממכר מתחבטים חוקרים רבים במשך שנים. חלקם טוענים כי הקפה ללא ספק ממכר עבור חלק מהאנשים. הקפאין גורם לתלות, וגמילה מקפאין היא תסמונת אמיתית. אחרים אומרים כי למרות שייתכן שהוא ממכר, הרי שרוב האנשים אינם מתמכרים אליו.
|
שימוש מוגזם בקפאין הוא בעיה, טוענים חלק מהמומחים, במיוחד כשהקפאין מופיע במוצרים רבים ובכמויות גבוהות. גודלם של המשקאות המוגזים גדל, כמות הקפאין במשקאות האנרגיה עלתה, ותוספות מזון לירידה במשקל לעיתים קרובות מכילות קפאין. הבעיה עשויה להיות שכיחה במיוחד בקרב אנשים צעירים, כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת "Northwestern" שבשיקגו. כאשר עקבו אחר פניות ל"מרכז הרעל באילינוי" במשך שלוש שנים, הם גילו כי יותר מ-250 מקרים של סיבוכים רפואיים נגרמו מנטילת תוספות מזון שהכילו קפאין ו-12% מהקריאות הובילו גם לאשפוז. הגיל הממוצע של הפונים היה 21. החוקרים דיווחו על הממצאים בכינוס השנתי של הקולג' האמריקני לרפואת חירום שהתקיים בניו-אורלינס. לדברי החוקרים, ישנם הרבה משקאות אנרגיה חדשים וגלולות לדיאטה, שלעיתים קרובות מכילים קפאין, ורופא עשוי שלא לשאול לגבי מוצרים אלו כאשר הוא בודק את ההיסטוריה הרפואית של החולה. אלו שאושפזו לעיתים קרובות צרכו תרופות אחרות יחד עם כמות רבה מדי של קפאין. תסמינים של שימוש מוגזם בקפאין כוללים: אינסומניה, רעידות, בחילה, הקאה, כאב חזה ודפיקות לב. אחד ממשקאות אנרגיה חדשים אלו, שהוזכר קודם לכן - ה"קוקאין", עורר מחאות לא רק בשל שמו, אלא גם בגלל שהוא מכיל כמות הרבה יותר גדולה של קפאין ומרכיבים מעוררים אנרגיה לעומת מתחריו, ומפגינים רבים קראו להחרים את המשקה. לטענתם הוא מעביר את המסר הלא נכון לצעירים, ולילדים המושפעים בקלות. כאשר מסתכלים מה מכיל המשקה, הם מדגישים, הדאגה גוברת. המשקה אינו בריא ומכיל כמות רבה של קפאין. באתר האינטרנט של החברה, יצרני ה"קוקאין" מציינים כי הצרכנים מודעים להבדל בין משקה אנרגיה לבין חומרים מבוקרים.
|
קפאין "חבוי" הוא סכנה גדולה, אומרים מדענים במרכז למדע לטובת הציבור (CSPI), ארגון לתמיכה בריאותית ללא מטרות רווח. בשנת 1997, הארגון הגיש עצומה ל-FDA ודרש לציין את תכולת הקפאין במזון מאחר שזו משתנה במידה גדולה בין מוצרי המזון השונים. תכולת הקפאין של משקה מוגז המכיל 360 גרם, לדוגמא, משתנה מ-0 לכ-60 מיליגרם. הארגון דורש כי כמות זו תצויין על תווית המשקה. יש לזכור כי גם קפה נטול קפאין עשוי להכיל קפאין, על-פי מחקר של אוניברסיטת פלורידה שפורסם בחודש אוקטובר בעיתון "Analytical Toxicology". כמעט כל המשקאות נטולי קפאין מכילים כמות מסויימת של קפאין, דיווחו החוקרים, לכן, אם אדם שותה חמש עד עשר כוסות קפה נטול קפאין ביום, הרי שצריכת הקפאין שלו שוות ערך לזו של כוס קפה רגיל או שתיים ביום. אם כך, איפה נמתח הקו בין צריכה מתונה לצריכה מוגזמת? כדאי לזכור כי הקו הוא אינדיבידואלי. ישנם אנשים מאוד רגישים שאינם יכולים אפילו לשתות משקה קל. אחרים יכולים לשתות קפה ומיד להרדם. באופן כללי, אנשים צריכים להיות מודעים לסוג ההשפעות של הקפאין וחומרתן. ואם הם חווים אותן עליהם לצמצם בצריכת הקפאין.
|
|