מחקר מקיף שכלל נשים בגיל העמידה עם רמות שונות של שומן בתזונה שלהן, הראה כי תזונה עתירת שומן מעלה את הסיכון לפתח סרטן שד פולשני.
הממצאים, שפורסמו בעיתון של המוסד הלאומי לסרטן, מקורם במחקר של המכון הלאומי לחקר בריאות ותזונה (AARP), בו 188,736 נשים לאחר גיל המעבר מסרו מידע מפורט על התזונה שלהן באמצע שנות ה-90.
במהלך מעקב של 4.4 שנים בממוצע, 3,501 נשים פיתחו סרטן שד.
בהתבסס על תשובות לשאלון שכלל 124 שאלות בנושא "תדירות אכילה", גילו החוקרים כי נשים שקיבלו 40% מסה"כ הקלוריות שלהן משומן היו בסיכון גבוה ב-15% לפתח סרטן שד בהשוואה לנשים שקיבלו 20% מסה"כ כמות הקלוריות שלהן משומן.
בעזרת שאלון תזונתי מדוייק יותר שמולא לאורך 24 שעות, גילו החוקרים עלייה בסיכון של 32% לסרטן השד בקרב נשים עם רמות גבוהות של שומנים בתזונה.
הסיכון הגבוה לסרטן השד הקשור לתזונה עשירה בשומן נצפה בכל סוגי השומן (רווי, חד לא רווי ורב בלתי רווי) ובקרב נשים שלא השתמשו בתחליפי הורמונים בתחילת המחקר.
ההשערה כי לטיפול הורמונלי תפקיד בקשר בין צריכת שומן לסיכון לסרטן השד דורשת מחקר נוסף, הדגישו החוקרים.
הם ציינו גם כי מחקרים אחרים גילו גם הם קשרים אלו: ככל שצריכת השומן גבוהה יותר, כך גבוה יותר הסיכון לסרטן השד. עם זאת, עדיין קיימות ספקות לגבי הקשר בין שומן תזונתי לסיכון לסרטן השד.
בפרשנות למחקר, שני חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור הארוורד שבבוסטון ציינו כי התמקדות בשליטה על שומן הגוף, ולא בצריכת השומן, תהיה יעילה יותר במניעת סרטן השד. ה"קשר המצומצם" שנצפה בין תזונה עשירה בשומן לעלייה בסיכון לסרטן השד, כתבו, עומד בסתירה לראיות מוצקות לקשר חזק בין שומן הגוף לסיכון לסרטן השד בנשים לאחר גיל המעבר.