X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות
אם יש מטבח בארץ שמתכוניו כמעט שלא השתנו במשך אלפיים שנה - זהו המטבח השומרוני. מתכוני העדה הקטנה ביותר בישראל, המונה 700 נפש בלבד, נקבעו, מאז ומתמיד, על-פי קווים מחמירים של תזונה, כשהם מבוססים, בעיקר, על מזון המורכב מצמחייה הצומחת במקום
▪  ▪  ▪
[צילום: חברת מבושלת]

בישול שומרוני אינו דבר שהינך יכול למצוא בתפריט של מסעדה כלשהי בארץ" - אומר בנימים צדקה, מראשי העדה השומרונית, המתגורר בחולון. "בישראל זה מבוסס על מזון פשוט, בריא, טרי ובעל אופי ביתי, בהתאם לעונת הצמיחה של מרכיביו, אשר במרבית המקרים הם פירות וירקות טריים".
ניתן לקשור את אופיו של הבישול השומרוני לחוקי שמירת הכשרות הקפדניים הנהוגים אצל השומרונים - חוקים המבטיחים, למשל, כי הבשר חייב להיאכל באותו יום שבו נשחט הכבש או העגל. כך יוצא כי המזון היומי מורכב מפירות, דגנים וירקות עם בשר-עוף, בעוד בשר הצאן והבקר, היקר יותר, שמור לאירועים ולזמנים מיוחדים.
באורח מלאכותי
המזון השומרוני מוכן ברובו יום-יום. למקרר אין כמעט כל השפעה על בעלת הבית השומרונית, שאינה מביאה בחשבון שמירת הבישול שהכינה היום ליום המחרת. שום עקרת-בית שומרונית לא תכין מזון לשבוע מראש, ולא תדחוס אותו לתא ההקפאה במקרר.
בכל זאת, מסביר לנו בנימים צדקה, לא התנגדו השומרונים באורח מוחלט להוספת מתכונים חדשים לתפריטיהם. השימוש הנפוץ בסוגים שונים של דגנים הוא תוצאה ישירה של שנות הרעב במלחמת העולם הראשונה, כאשר הדגנים היו מקור המחייה היחיד. ההתפתחות המדהימה של תוצרת חקלאית חדשה בישראל, הציבה גם היא מיגוון רחב של מזון, אשר אומץ בדרך המיוחדת לבישול השומרוני. מזון זה כולל, למשל, אבוקדו, תות-שדה וכרוב.
אתר מקודש
במרבית הבישול השומרוני יש ממקור המזון המזרחי-טיפוסי, ואף כאן נעשו שינויים, במטרה להתאימו לחוקי הכשרות. את מעדן ה"באקלאווה", למשל, מתקינים השומרונים בשמן, בעוד הערבים נוהגים לעשותו בחמאה.
חגים דתיים - סוכות, פסח, שבועות - הם הזדמנות טובה להכנת מזון מיוחד. רוב המזון מוכן מבעוד מועד, כי בחג אסור להבעיר אש, או שפשוט אין מספיק זמן לבשל בדרך העליה לרגל להר גריזים - האתר המקודש ביותר לשומרונים. במשך ימי החג נוהגים.השומרונים להכין סלטים במיגוון עשיר, וכן עוגות יבשות וביסקוויטים, אשר ניתן לשמרם במשך שבועות.

הכותב הינו עיתונאי. שימש בעברו כעורך וכתב בידיעות אחרונות וב"קול ישראל".
תאריך:  07/06/2007   |   עודכן:  07/06/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מיכל ויניק
עשרה פרטים, סרטים ומכוניות שכדאי להכיר לפני שצופים בסרטו החדש של טרנטינו    חלקם מוזכרים בגוף הסרט, חלקם היוו השראה    בלי ספויילרים
מחלקה ראשונה
מעריב: במקרה של מתקפת טילים כימיים על ישראל, רק למיליון וחצי מבוגרים וכחצי מיליון ילדים יהיו ערכות אב"כ תקינות    בגלל איטיות הייצור, מאוחר להשלים את החסר
הדר פרבר
נשיא קוסטה-ריקה הודיע כי הוחלט לחזק את הקשרים עם סין כדי למשוך השקעות זרות    סין מתנה: קשרים דיפלומטיים איתה או עם טייוואן
אריאל שמידברג
מאבטחי שרי הממשלה שוקלים לנקוט בעיצומים בעקבות החלטתה של חברת האבטחה "מיקוד", המעסיקה אותם, לקצץ בשכרם    "המצב - לא רק שהוא לא הגון, הוא מחפיר", סיפר אחד המאבטחים
מוטי אקסמיט
זאב רוזנשטיין לראשונה בניסיון לחיסול האחים אלפרון    ההודאה על קשירת הקשר מגיעה לאחר עסקת טיעון עליה חתם רוזנשטיין עם ארה"ב ועם הפרקליטות בארץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il