X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
היועמ"ש בתגובתו לבג"צ: אי-הארכת כהונתם של נציגי הציבור לבני ובן ארי בחברת החדשות, פגעה באינטרס הציבור לשמירת עצמאותה של חברת החדשות מתריע כי להחלטה זו עשויות להיות השלכות לעתיד, על עצמאותם העתידית של נציגי ציבור מול זכיינים
▪  ▪  ▪
רפי גינת [צילום: לע"מ]
מני מזוז. לבטל את ההדחה של לבני ובן-ארי
[צילום: נועם שרביט]

אומ"ץ: נתבע אישית דירקטורים שיתמכו במינוי רפי גינת
עידן יוסף
לטענת העמותה, הצבעה בעד פירושה כניעה לדרישת בעלי ההון למנות את רפי גינת למנכ"ל חברת החדשות
לרשימה המלאה

החלטת מועצת הרשות השנייה שלא להאריך את כהונתם של יו"ר הדירקטוריון - יצחק לבני ועו"ד רחל בן-ארי, כדירקטוריונים בחברת החדשות, בשל זאת שהתנגדו למינוי רפי גינת למנכ"ל חברת החדשות, "לוקה בפגמים מהותיים ואינה יכולה לעמוד". כך קובע היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בתשובה שהוגשה מטעמו לבית המשפט העליון (א', 24.6.07).
בתגובתו מתריע בא-כוח היועמ"ש, עו"ד אבי ליכט, סגן בכיר לפרקליט המדינה, כי להחלטה זו עשויות להיות השלכות עתידיות על עצמאותם של נציגי ציבור במאבקים אחרים שייאלצו לנהל מול נציגי הזכיינים.
בחודשים האחרונים מצויה מועצת המנהלים של חברת החדשות בהליכים לבחירת מנהל לחברת החדשות. אולם הליך זה "נתקע" בשל מחלוקת במועצת המנהלים, בין נציגי הזכייניות קשת ורשת-נוגה לבין הדירקטוריונים נציגי הציבור. בעוד נציגי הזכייניות תומכים במועמדותו של רפי גינת לתפקיד, התנגדו לכך הדירקטוריונים יצחק לבני ורחל בן ארי. אולם, ללא הסכמה של מי מהם, לא יוכל לעבור מינוי זה.
בחודש יוני 2007, בעיתוי שנוי במחלוקת - בעוד ניטשת המחלוקת בין הדירקטוריונים לנציגי הזכייניות, החליטה מועצת הרשות השנייה שלא להאריך את כהונתם של לבני ובן-ארי כנציגי ציבור. על החלטה זו עתרו חברי הכנסת שלי יחימוביץ', אריה אלדד ורן כהן, על-ידי עו"ד גלעד ברנע, בטענה כי החלטה זו נעשתה משיקולים לא ראויים ואך ורק כדי לפלס את דרכו של גינת לתפקיד.
מועצת הרשות השנייה דחתה טענות אלה, וטענה כי ההחלטה שלא להאריך את כהונת נציגי הציבור נבעה מטעמים אחרים, ואינה קשורה כלל למחלוקת בנוגע למינוי מנהל לחברת החדשות. אולם מתברר שעמדת שר התקשורת והיועץ המשפטי לממשלה, אשר צורפו גם הם כמשיבים לעתירה, שונה בתכלית - ומצדדת דווקא בעמדת העותרים.
בכתב תגובתו מציין בא-כוח היועמ"ש, כי "בעת ההחלטה על אי-הארכת הכהונה היו נציגי הציבור מצויים במהלכו של מאבק מול הזכיינים לגבי זהותו של מנהל לחברת החדשות. במאבק זה גילו נציגי הציבור עמדה עצמאית, בהתאם לתכלית החקיקה שקבעה את תפקידם נציגי הציבור במועצת המנהלים של חברת החדשות. ההחלטה על אי-הארכת הכהונה קטעה את המאבק של אותם נציגי הציבור".
עוד הוסיף, כי "בשל העיתוי הייחודי של קבלת ההחלטה, מועצת הרשות השנייה הייתה מחויבת להביא במניין שיקוליה את משמעות החלטתה לגבי חשיבות תפקידו של נציג הציבור במועצת המנהלים, וכן היה עליה לשקול את השלכות החלטותיה על הליך בחירת המנהל".
לגישת מזוז, על-בסיס החומר שהציגה מועצת הרשות השנייה, קרי: פרוטוקול הדיון במועצת הרשות השנייה ועמדת מועצת הרשות השנייה בתגובה לעתירה, נראה כי שיקולים אלה לא זכו לדיון ומשקל ראויים בהליך קבלת ההחלטה על-ידי הרשות. גם אי-זימונם של נציגי הציבור להופיע בפני הרשות בעת ההחלטה לא להאריך את כהונתם, פוגמת בתשתית העובדתית שעמדה בפני חברי המועצה. לאור כל זאת, טוען ב"כ היועמ"ש, "ההחלטה של מועצת הרשות השנייה שלא להאריך את כהונתם של נציגי הציבור לוקה בפגמים מהותיים ואינה יכולה לעמוד".

מטרת החוק - הפרדה בין חברת החדשות לזכיינים

בכתב תגובתו, מפרט ב"כ היועמ"ש את המבנה הייחודי של חברת החדשות, אשר מורכב מנציגי הזכייניות ומנציגי הציבור במקביל, והאינטרס שהביא לשוני מהותי זה ביחס לשאר החברות הציבוריות. לכלי התקשורת ההמוניים תפקיד מפתח בקידום הדמוקרטיה ומימוש זכות הציבור לקבל מידע ולהשמיע את קולו. הטלוויזיה היא אמצעי התקשורת המרכזי המגשים כיום ערכים אלה. שידורי החדשות מביאים אל קהל הצופים את מגוון הדעות והרעיונות בשיח הפוליטי ומשמשים כלי מרכזי להגשמת הערכים הטמונים בשוק הרעיונות. לכן יש להבטיח כי שידורי החדשות יהיו בלתי תלויים ולא ישמשו כלי משחק לגורמים שונים בשוק הרעיונות.
מאידך-גיסא, ערוץ 2 הוא ערוץ מסחרי אשר מטרותיו כלכליות. על החוק לתת את תשומת הלב לניגוד אינטרסים זה ולהסדירו, על-מנת שהציבור יוכל קבל חדשות בלתי משוחדות ובלתי תלויות גם בערוץ המסחרי. לפיכך, שידורי החדשות מבוצעים על-ידי חברת חדשות נפרדת ולא על-ידי הזכיינים עצמם. שידורי החדשות מתבצעים בהתאם לזיכיון מיוחד שניתן לחברת החדשות על-ידי מועצת הרשות השנייה.
הסיבות היסודיות להקמת חברת חדשות נפרדת בחוק, כמו גם האיסור שהוטל עליה לממן את שידוריה ממכירת זמן פרסום באופן ישיר, היו להפריד ככל הניתן את חברת החדשות מהזכיינים הפועלים משיקולים מסחריים, וכן למנוע מגע שוטף עם המפרסמים בשידורי הערוץ. זאת במטרה להבטיח את עצמאות חברת החדשות ומהימנות שידוריה. בנוסף קובע החוק כי לא ימונה נציג של הרשות אם יש לו זיקה כלשהי לזכיין, או אם עיסוקיו האחרים עלולים ליצור ניגוד עניינים עם תפקידו כדירקטור בחברת החדשות.
לחברת החדשות שני סוגים של מניות - מניות הצבעה ומניות רכוש, כאשר הזכיינים מחזיקים בכל מניות הרכוש, אולם רק ב-60% ממניות ההצבעה. 40% ממניות ההצבעה נשארות בידי נציגי הציבור. בכך הבטיח המחוקק מתן משקל משמעותי לאינטרס הציבור בפעולתה של חברת החדשות, ובמקביל העניק מעמד בחברה גם לזכיינים המסחריים.
בשל היותו של מנהל חברת החדשות העורך הראשי, דהיינו מי שבידיו המילה האחרונה לגבי התכנים המשודרים בחברת החדשות, ובשל הרצון ליתן לו עצמאות מקצועית וחסינות מלחצים מסחריים ושיקולים זרים אחרים, קבע המחוקק הסדרים מיוחדים לבחירתו של המנכ"ל ולהעברתו מתפקידו. באופן זה, בחירת מנהל מחייבת רוב של 75% במועצת המנהלים. כיוון שלזכיינים יש 60% ממניות ההצבעה בלבד, הרי שלנציגי הציבור, המחזיקים בידם 40% מכוח ההצבעה, ישנה זכות וטו לגבי מינוי המנהל. חזית אחידה מצד נציגי הציבור אינה מאפשרת לבחור מנהל על-דעת הזכיינים בלבד.
הוראות אלה מצביעות על כך שמנהל חברת החדשות אינו אמור להיות נציג הזכיינים, גם אם הזכיינים הם אלה המציעים מועמדים לתפקיד. המעמד הייחודי של חברת החדשות משליך על האחריות הרבה שיש לדירקטורים של חברת החדשות, ובעיקר לדירקטורים מטעם הרשות היינו נציגי הציבור. במסגרת מרחב שיקול הדעת המוקנה למועצה הרשות השנייה, בעת שהיא דנה בהארכת כהונתו של דירקטור מטעמה בחברת החדשות, עליה להביא לנגד עיניה אף את התכלית של שמירת עצמאותו של הדירקטור ואת מערכת היחסים שלו עם הזכיינים ונציגיהם במועצת המנהלים.
נוכח כל זאת, טוען ב"כ היועמ"ש כי ההחלטה לגבי אי הארכת הכהונה, שהתקבלה בנסיבות ובעיתוי ייחודיים, עלולה להיות לה בעלת השלכות מהותיות לגבי תפקידו של נציג הציבור כפי שראה המחוקק לנגד עיניו: "אי הארכת כהונתם של נציגי הציבור קטעה את מאבקם בשם אינטרס הציבור, כפי הבנתם, לשם שמירת עצמאותה של חברת החדשות. להחלטה זו עשויות להיות השלכות, אף מעבר למאבק הנוכחי, על עצמאותם העתידית של נציגי ציבור במאבקים אחרים שייאלצו לנהל מול נציגי הזכיינים".

תאריך:  24/06/2007   |   עודכן:  24/06/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מזוז: לבטל הדחת מתנגדי רפי גינת
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
האם זה משנה
פנחס  |  24/06/07 21:54
2
למה צריך דרקטוריון
הסיבה האמיתית  |  24/06/07 22:05
3
ולמה שהחדשים לא יתנגדו לגינת? ל"ת
לא מבינה  |  24/06/07 22:17
4
צודק בית המשפט
mico  |  25/06/07 08:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
עידן יוסף
סיום כהונתם של שני חברי דירקטוריון חברת החדשות על-ידי מועצת הרשות השנייה מעורר תמיהה באגודה לזכות הציבור לדעת ובאומ"ץ    שני החברים היו המתנגדים היחידים לפסילת מינויו של רפי גינת ליושב-ראש חברת החדשות של ערוץ 2    מועצת הרשות: לא נדון בכך היום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il