אבטיח - הפרי שכיכב בלא מעט שירים ומזוהה אולי יותר מכל פרי אחר עם הקיץ הישראלי, גם על הצלחת וגם בחוף הים. ותזונאים - מזמן כבר העריכו את היתרונות הבריאותיים שלו.
מחקר שנעשה לאחרונה מאיר באור חדש את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של הפרי העסיסי. אבטיח מכיל ריכוזים גבוהים של ליקופן, חומר נוגד חמצון שעשוי לעזור בהורדת הסיכונים לסרטן ומחלות אחרות.
מקורו של האבטיח, הפרי שהוא למעשה ירק, באפריקה, והוא חלק ממשפחת המלפפון והדלעת. האבטיחים 'הקדומים' היו בעיקר קליפה וגרעינים. הזנים של היום הם גדולים יותר, בשר הפרי מתוק יותר, הגרעינים קטנים יותר והקליפה דקה יותר. זהו אולי הפרי המרענן והמרווה ביותר מכל הפירות.
אבטיח מורכב מ-92% מים ו-8% סוכר, ולכן הוא אולי כל כך מבוקש. משקלו של האבטיח הגדול ביותר - שזכה לככב בספר השיאים של גינס - היה 118 קילוגרם.
מתי לחפש אותם אצל הירקן? כיום, אפשר לקנות אבטיחים בכל השנה. הטעם המתוק הטבעי של האבטיח הופך אותו למבוקש לא רק בקיץ, והוא מהווה תוספת מושלמת לסלט, רוטב סלסה ומשקאות קרים, ואפילו כנתחי אבטיח מתוקים מעל גלידת שרבט.
איך בוחרים? בחרו בפרי מוצק, סימטרי ונקי מסדקים, פגיעות, נקודות רכות או רקבובית. אבטיח בשל יהיה בעל ברק בריא, קליפה עמומה, גבעול מיובש וצבע צהוב בצידו התחתון הנוגע באדמה. הריח צריך להיות דומה לריחו של מלון. הכו בו אם אתם חייבים להפגין את המומחיות שלכם ובחרו בפרי בעל צליל עמום אך חלול. הרימו אותו - משקלו צריך להיות כבד בהתאם לגודלו.
טיפ מיוחד המנעו מאבטיחים קשים במיוחד, לבנים או בצבע ירוק בהיר בצידם התחתון, מה שמצביע על חוסר בשלות. אבטיח לא בשל יהיה חומצי מעט.
אחסון ברגע שהאבטיח נקטף, הוא לא יבשיל בקלות. במידה והאבטיח לא בשל נסו לשים אותו כשהוא שלם בשקית נייר לא במקרר. לפעמים זו דרך העוזרת להבשלתו. אבטיח ניתן לשמור לתקופות קצרות, עד שבועיים, כשהוא לא חתוך ובטמפרטורת החדר. שטפו את האבטיח עם סבון ומים לפני שאתם חותכים אותו. ברגע שנחתך, אחסנו את מה שלא נאכל במיכל פלסטיק סגור או שקית פלסטיק והחזירו למקרר.
ישנם יותר מ-50 סוגים של אבטיחים. לרובם בשר פרי אדום, אך ישנם גם צהובים וכתומים.