כל המזונות מכילים באופן טבעי כמויות קטנות של חיידקים. אך טיפול לקוי במזון, בישול לא נכון או אחסון לא מתאים עלולים להביא להתרבות של חיידקים במספרים מספיק גדולים כדי לגרום למחלות.
טפילים, וירוסים, רעלים וכימיקלים יכולים גם הם לזהם את המזון. מחלות שמקורן במזון ומתפתחות ממקורות אלו נפוצות פחות ממחלות שמקורן במזון והן נגרמות מחיידקים.
סימנים ותסמינים להרעלת מזון משתנים בהתאם למקור הזיהום. בדרך כלל שלשול, בחילה, כאבי בטן ולפעמים הקאות, מופיעים בתוך שעות לאחר אכילת מזון מזוהם.
הסיכוי שתחלו לאחר אכילת מזון מזוהם תלוי בסוג האורגניזם, כמות החשיפה, גילכם ובריאותכם. קבוצות בסיכון גבוה כוללות:
- אנשים מבוגרים. ככל שאנו מזדקנים, המערכת החיסונית שלנו עלולה שלא להגיב לזיהומים במהירות וביעילות כפי שהגיבה כשהיינו צעירים.
- תינוקות וילדים צעירים, שהמערכת החיסונית שלהם עדיין לא התפתחה במלואה.
- חולים במחלות כרוניות. מצב כרוני, כמו סוכרת או איידס, או טיפול כימותרפי או קרינתי לסרטן מפחית את תגובת המערכת החיסונית.
אם פיתחתם הרעלת מזון: - נוחו ושתו כמות מרובה של נוזלים.
- אל תשתמשו בתרופות נגד שלשול מאחר והן עלולות להאט את סילוק החיידק מהמערכת.
מחלות שמקורן במזון לעיתים קרובות נעלמות מעצמן בתוך 48 שעות. צרו קשר עם הרופא אם אתם מרגישים חולים למשך זמן ארוך יותר מיומיים שלושה או אם אתם מזהים דם בצואה.
התקשרו למגן דוד אדום או קראו לעזרה רפואית מיידית אם: - אתם סובלים מתסמינים חמורים, כמו שלשול מיימי ההופך לדמי בתוך 24 שעות.
- אתם שייכים לקבוצה בסיכון גבוה.
- אתם חושדים בהרעלת בוטוליזם. בוטוליזם היא הרעלת מזון קטלנית הנגרמת מעיכול רעל שנוצר על-ידי נבגים מסויימים במזון. רעל הבוטולין נמצא לעיתים קרובות במזונות משומרים, במיוחד שעועית ירוקה ועגבניות. סימנים ותסמינים מתחילים בדרך כלל 12 -36 שעות לאחר אכילת המזון המזוהם ועשויים לכלול כאב ראש, ראייה מטושטשת, חולשת שרירים ובסופו של דבר שיתוק. ישנם אנשים הסובלים גם מבחילה והקאות, עצירות, חוסר יכולת להשתין, קשיי נשימה ופה יבש. סימנים ותסמינים אלו דורשים טיפול רפואי מיידי.