X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
האם "פירמידת המזון" נוטה על צדה? מחקר, שארך כשנתיים, קובע כי דיאטה דלת פחמימות ודיאטה ים תיכונית הינן אלטרנטיבות יעילות ובטוחות יותר מהדיאטה המקובלת (דלת שומן)
▪  ▪  ▪
מה נשים בצלחת? [צילום: פלאש 90]
לדיכוי הרעב - הרבה פרוטאין מעט פחמימות
יפעת גדות
מחקר חדש מגלה כי תזונה עשירה בפרוטאין ודלה בפחמימות יכולה להביא לתחושה של שובע ולירידה במשקל * מתאימה רק לתקופות קצרות ותחת השגחה רפואית
לרשימה המלאה

   יפעת גדות
דיאטות דלות בפחמימות - בחירה מסוכנת

   יפעת גדות
דיאטה דלת פחמימות - טובה יותר ללב?

תזונה דלת פחמימות ותזונה ים-תיכונית יעילות יותר בשיפור רמות שומנים וסוכר בדם מאשר תזונה דלת שומן (היחידה שהוכרה עד לאחרונה על-ידי הארגונים הרפואיים). כך עולה ממחקר ישראלי חדש, שהשווה יעילות ובטיחות של שלושה סוגים של תזונות שונות לאורך שנתיים.
למחקר, שבוצע בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בישראל, גויסו 322 גברים ונשים בעלי עודף משקל בינוני. הנחקרים סווגו באופן אקראי ל-3 קבוצות דיאטה שונות: דיאטה דלת שומן מוגבלת קלורית, דיאטה ים תיכונית מוגבלת קלורית, ודיאטה דלת פחמימות שלא הייתה מוגבלת בצריכת קלוריות. המחקר נמשך שנתיים, כאשר 95% מהמשתתפים התמידו במחקר לאחר שנה ו-85% התמידו בו לאחר שנתיים - שיעור התמדה חסר תקדים בהשוואה למחקרי התערבות תזונתית קודמים.
בכל הקבוצות חל שיפור משמעותי במדדי הבריאות של המשתתפים. עם זאת, ניכרו הבדלים בין הדיאטות: רמות שומני הדם השתפרו במיוחד בקרב הקבוצה שהקפידה על דיאטה דלה בפחמימות: רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL) עלו ב-20% ורמות שומני הדם (הטריגליצרידים) ירדו ב-14%, למרות שבקבוצה זו נצרכה רמת השומן הגבוהה ביותר, אך תוך הגבלת הפחמימות.
בקרב החולים הסוכרתיים, ההשפעה המשמעותית ביותר על רמות הסוכר ניכרה בקבוצת הדיאטה הים תיכונית, העשירה בשמן זית: רמות הסוכר בצום ירדו ב 33 מ"ג/דצ"ל, בהשוואה לסוכרתיים בקבוצת דיאטה דלת שומן (העשירה בפחמימות), אשר אצלם עלתה רמת הסוכר ב-12 מ"ג/דצ"ל לאורך שנתיים. כל המשתתפים שיפרו באופן דומה מדדי סיכון למחלת לב ולשינויים מטבוליים האופייניים להשמנה, לצד שיפור בתפקודי כבד, ללא הבדלים בין הדיאטות.
אין אסטרטגיה אחת שמתאימה לכולם
ד"ר איריס שי, ראש צוות המחקר: "למדנו כי כל אסטרטגיות הדיאטה היטיבו עם המשתתפים, כל עוד נעשו בצורה מתונה ותוך התמדה. עם זאת, הוכח שישנם יתרונות בריאותיים ספציפיים דווקא לדיאטות הים תיכונית ודלת הפחמימות על-פני הדיאטה דלת השומן המקובלת כיום בעולם המדעי. מכאן, שבעתיד נכון יהיה "לתפור" למטופל דיאטה בהתאמה אישית על-פי צורך בריאותי וההעדפה הפרטנית מכיוון שאין אסטרטגיית דיאטה אחת שמתאימה לכולם. אנו מבינים היום יותר כי פחמימות לא אמורות, ככל הנראה, למלא את הצלחת. מעבר לזאת, החדשות הרעות הן כי הגוף מגיע לשיא מיצוי תהליך ההפחתה במשקל בששת החודשים הראשונים ומשם מתחילה המלחמה הגדולה על שימור ההצלחה בעזרת תזונה ופעילות גופנית ולכן אין טעם בפרויקטי הרזיה קצרי טווח.
עם זאת, החדשות הטובות הן כי על אף שמרבית המשתתפים הגיעו לשיא ההפחתה במשקל בששת החודשים הראשונים, ובשלב השני היו במצב של עלייה קלה או שימור ההצלחה, מדדי בריאות שונים המשיכו להשתפר לכל אורך השנתיים. ממצאים אלו מעודדים, שכן משמעותם היא שהמעבר לכל סגנון תזונה בריא (כל הדיאטות היו עתירות בירקות ונטולות שומן טראנס) מלווה בשיפור מתמשך במדדי בריאות, גם אם ההפחתה במשקל היא מתונה.
לדברי ד"ר שי, המחקר בנושא עוד לא תם. צוות המחקר ממשיך לחקור היבטים שונים בגוף האדם שיאפשרו להבין את המנגנון העומד מאחורי השפעתם המיטיבה של הפחתת הפחמימות והוספת השומנים הבריאים.
למרות שבפועל הפחיתו המשתתפים מכל קבוצות הדיאטה את צריכת הקלורית באותה מידה (נתון מעניין לאור העובדה שהדיאטה דלת הפחמימות לא הייתה מוגבלת קלוריות), ההפחתה הממוצעת במשקל בתום השנתיים הייתה של 3.3 ק"ג בדל-שומן, 4.6 ק"ג בים-תיכונית ו-5.5 ק"ג בדלת פחמימות בקרב מי שהגיעו לקו הגמר. ממוצעים אלו גבוהים במעט מאילו המושגים על-ידי טיפול תרופתי ארוך-טווח לירידה במשקל. שיא הירידה במשקל הושג כאמור תוך 6 חודשים ולאחריו החל הגוף בתהליך עלייה או שימור.
מקום העבודה מוביל תהליכים הקשורים לקידום בריאות
על-פי ד"ר דן שוורצפוקס, מנהל מחלקת הרפואה בקריה למחקר גרעיני: "הקריה למחקר גרעיני רואה חשיבות רבה בקידום הבריאות של עובדיה, על כן היא עודדה בכל דרך אפשרית את ביצוע המחקר ותעיד על כך ההיענות הגבוהה וההתמדה של העובדים המשתתפים. מעבר לתוצאות המחקר, מתברר כי נוכחות צוות רפואי מקצועי אשר מוביל יוזמות לקידום בריאות העובדים, הינו מפתח להצלחת יוזמות אלו. אני רואה את מקום העבודה כמוביל תהליכים הקשורים לקידום בריאות (כגון רפואה מונעת, ספורט ותזונה). אנו נמשיך בכך ומקווים כי נהווה מודל לקידום בריאות בכל מקומות העבודה בארץ".
במחקר זה, מן הארוכים והיסודיים שנערכו עד כה בתחום, נקטו החוקרים מספר אסטרטגיות: בחדרי האוכל של קמ"ג חלה בשנים אלו "מהפיכת בריאות", בשיתוף פעולה בין מנהלי המטבח, הצוות הרפואי ויעוץ תזונתי מאוניברסיטת בן-גוריון. לכל דיאטה הותאמו מנות מזון מתאימות והן סומנו יום יום בכרטיסיות צבע שהורו על מידת ההתאמה של כל מנה לקבוצת הדיאטה. לצורך המעקב פותחו על-ידי אנשי הקמ"ג שאלונים אלקטרונים מיוחדים, בעזרתם ניתן היה לעקוב ביעילות אחר דפוסי התזונה של המשתתפים, פעילות גופנית, סגנון חיים, תופעות לוואי, הגעה לפגישות ושינוי בצריכת התרופות. כמו כן, במקביל לפרויקט שנערך בקרב העובדים, עברו בני/בנות הזוג שלהם הדרכה כיצד לסייע לשמירה על הדיאטה של המשתתפים גם מחוץ לשעות העבודה.
בהשוואה לדיאטה המסורתית דלת השומן, צרכה בפועל הקבוצה הים תיכונית יותר סיבים תזונתיים ושומן חד-בלתי-רווי (שמקורו בעיקר משמן זית) ואילו קבוצת הדיאטה דלת הפחמימות צרכה יותר שומן כולסטרול וחלבון ופחות פחמימות בתפריט. חשיבות המחקר הישראלי, שנעשה בשיתוף פעולה בינלאומי, הוא בהיקפו, אורכו, באחוזי ההתמדה הגבוהים ובהיקף הבדיקות שנערכו בקרב המשתתפים. ממצאים אלו עשויים להביא לפריצת דרך ולשינוי התפיסה המסורתית כי פחמימות כגון לחם, תפוחי אדמה ואורז צריכות להיות מרכיב מרכזי בצלחת.

המחקר בוצע על-ידי ד"ר איריס שי, ראש צוות המחקר הבינלאומי, מהמחלקה לאפידמיולוגיה והמרכז הבינלאומי לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן-גוריון ועל-ידי ד"ר דן שוורצפוקס, מנהל מחלקת הרפואה של הקריה למחקר גרעיני, בדימונה ובשיתוף פעולה נרחב עם חוקרים מאוניברסיטאות בן-גוריון בנגב, הרווארד, ארה"ב (פרופ' מאייר שטמפפר), לייפציג, גרמניה ואוניברסיטת ווסטרן אונטריו, קנדה.
ממצאי המחקר התפרסמו היום (ה', 17.7.08) בעיתון המדעי היוקרתי "ניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".
תאריך:  17/07/2008   |   עודכן:  17/07/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פחמימות - לא חייבות להיות מרכיב מרכזי בצלחת
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
רזיתי לפי תורת הקבלה
אבי, מכבים  |  18/07/08 13:59
 
- דיאטת ספרא
איתמר.ב  |  19/10/10 12:24
2
רזיתי לפי תורת הקבלה
אבי, מכבים  |  18/07/08 14:00
3
זמ מריח כמו קידום מכירות
מאיר  |  20/07/08 13:00
 
- מאיר
אלעד, בני ברק.  |  6/08/09 19:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
יפעת גדות
תזונה דלה מאוד בפחמימות אינה שיטה יעילה להורדה במשקל, מאחר שהיא מגבירה את התשוקה לפחמימות ומאטה את חילוף החומרים    לאחר זמן קצר של ירידה במשקל, ישנה חזרה מהירה למצב של השמנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il