סיגל אלפסה מסבירה כיצד יש להתנהג במהלך הצום עצמו: - הקפידו להימצא במקומות מוצלים על-מנת למנוע התייבשות;
- נצלו את היום למנוחה של הקיבה.
|
- שיברו את הצום עם כוס משקה מים או תה עם סוכר או דבש;
- אין להתחיל בארוחות גדולות ומכבידות, אלא להתחיל את הארוחה בהדרגה ולא להעמיס. ניתן, למשל, להתחיל עם פרוסת לחם ודבש או פרוסת עוגה יבשה או מרק צח או מרק ירקות;
- עשו הפסקה של חצי שעה ולאחריה המשיכו בארוחה העיקרית.
|
טיפים לקשישים וחולים שרוצים לצום
|
|
ד"ר אסנת טולידאנו, מנהלת רפואית בדיור מוגן בית אילדן - קריית מוצקין, מבית בלב, מעניקה מספר המלצות לקשישים וחולים שמעוניינים לצום בכיפור: קשישים שבריאותם הכללית טובה: - יומיים לפני הצום הפחיתו את כמות הקפאין כדי למנוע כאבי ראש בקרב אנשים הרגילים לצרוך קפה או תה בכמויות גדולות;
- הימנעו משתיית אלכוהול בארוחה המפסקת;
צום בקרב חולים: - על-פי ההלכה, בידי הרופא ההכרעה האם החולה חייב לאכול "אוכל של ממש" או רק שתיית נוזלים במהלך הצום
חולי סוכרת: - על חולי סוכרת בכל גיל, להיוועץ לא רק עם הרב, אלא גם עם הרופא המטפל, מאחר ולחלק מהחולים אסור לצום;
- חולים שלהם קיימת הוראת נגד הצום, הם חולים בכל הגילאים שנוטים לפתח אירועים של ירידה בערכי הסוכר (היפוגליקמיה) ובפרט בחולים הזקוקים לזריקות אינסולין מרובות במהלך היום או שנוטלים תרופות שגורמות לירידה חדה בערכי הסוכר. במקרים אלה יש להקטין את מינון התרופות והאינסולין למחצית עד שליש מהמינון הרגיל וזאת עקב הצום. כל שינוי במינון התרופות חייב להיעשות על-ידי הרופא המטפל;
- רצוי שהארוחה המפסקת תכלול פחמימות מורכבות על-מנת למנוע היפוגליקמיה מסכנת חיים.
חולי סרטן: - גם במקרה זה ההמלצה על קיום המצווה מחייבת התייעצות עם הרופא המטפל;
- ההמלצה היא להימנע מצום בכל החולים המצויים בעיצומו של טיפול אונקולוגי, מאחר והצום עלול להזיק להם בטווח הקצר והארוך. אך במידה והחולה בכל זאת מתעקש לצום, רצוי לפחות לאפשר שתייה מרובה שיכולה להקל על תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים כימותרפיים ואחרים.
|
סיגל אלפסה, דיאטנית קלינית באתר Diets, מדריכה כיצד לטהר ולהכין את הגוף לצום: - יש להרוות ולמלא את הגוף בנוזלים. מומלץ להתחיל 24 שעות לפני תחילת הצום ולשתות לפחות 2 ליטר;
- הפחיתו בשתיית משקאות כגון: קפה, תה ושתייה מתוקה;
- ביום הצום איכלו 4-3 ארוחות המכילות פחמימות מורכבות כמו פסטה, לחם מחיטה מלאה, אורז מלא ועוד. זאת כדי למלא את מאגר הגליקוגן שיספק אנרגיה בתחילת הצום;
- אין לתבל את המאכלים בתבלינים חריפים ומלוחים מדי, מאחר שזה עלול לגרום לתחושת צמא מאוחר יותר. כמו-כן, יש להימנע מאכילת זיתים, מלפפונים חמוצים, גבינה מלוחה, פיצוחים וכדומה;
- איכלו במנת הפתיחה מרק ירקות, המשיכו במנת בשר/עוף/דגים ותוסיפו למנה זו פחמימה מורכבת כמו: אורז, אורז מלא, כוסמת, פסטה, פתיתים ובורגול;
- בתום הארוחה, יש לשתות כוס מים נוספת ואחרונה.
אסנת בוברוב, דיאטנית בחוות הבריאות מצפה הימים, מעניקה מספר טיפים נוספים: - על המעשנים, המכורים לשתיית קפה או קולה, ולמאכלים מתוקים, לקיים הפסקה הדרגתית בצריכה של אלו יום וחצי לפני הצום עצמו. כמו-כן, הפחיתו בכמות המזון ובעיקר מזונות מלוחים ומתוקים, ואם ניתן לוותר בכלל על צריכת סוכרים יום לפני הצום;
- הימנעו מאכילת קטניות ומזונות ממשפחת הכרובים, היוצרים נפיחות בבטן וגזים;
- סיימו את הארוחה המפסקת בתה צמחים ועוגה יבשה (לא מאוד מתוקה מאחר שמאכלים מתוקים גורמים להפרשת אינסולין המביא לתחושת רעב), תה צמחים (רצוי תה ירוק), יסייע בעיכול השומן ויתרום לתחושת שובע;
- סיימו את הארוחה המפסקת חצי שעה לפני תחילת הצום כדי שיישאר לכם מספיק זמן לשתות עוד כמה כוסות מים.
|
הדיאטנית סיגל בן-צור, דיאטנית קלינית ויועצת לבנפייבר, מסבירה מדוע כדאי לצרוך סיבים תזונתיים במיוחד לפני הצום. לדבריה, על-מנת למלא את מאגרי האנרגיה בגוף לאורך זמן, צריך לבחור במזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, כלומר, מזונות שהסוכר שבהם משתחרר לאט ורמתו בדם נשארת מאוזנת לאורך זמן. תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים במזון, תורמת להפחתת הערך הגליקמי שלו, מאחר שהסיבים התזונתיים מעכבים את ספיגת הסוכר לדם, ואנו מרוויחים תחושת שובע ממושכת יותר. לכן, בארוחה המפסקת יש לבשל תוספות פחמימתיות מדגנים מלאים, כמו: אורז/פסטה/קוסקוס מלאים/בורגול/כוסמת/קינואה וכדומה ולהעדיף אותם על-פני פירה או תבשיל מתפוחי אדמה.
|
|