X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
עו"ד שי גלילי טוען בעתירתו כנגד מדיניות 'הכל או כלום' של מינהלת הבחירות של הליכוד לטענתו, מאלצים אותו לבחור 12 מועמדים, או שבחירתו תפסל ומה אם הוא רוצה פחות?
▪  ▪  ▪

עו"ד שי גלילי, חבר ליכוד בעל זכות הצבעה, הגיש (ד', 3.12.08) עתירה בפני ועדת הבחירות המרכזית של הליכוד, כנגד פרשנות מינהלת הליכוד השוללת את אפשרות הצבעה בפתק לבן. בעתירתו הוא טוען כנגד חיוב המועמדים להצביע לשנים-עשר מועמדים ברשימה הארצית.
לטענתו, ייתכנו מקרים שבהם אין בנמצא שנים-עשר מועמדים אשר בעל זכות הבחירה תומך בהם, אלא אך ורק, נניח שמונה או תשעה. במקרה כזה, על בעל זכות הבחירה נכפה "לבחור" בשלושה או ארבעה מועמדים נוספים שלא רצה בהם, אך ורק בשל נוהל טכני.
אם בעל זכות הבחירה, לטענת העותר, יגלם את רצונו האמיתי, קרי, יבחר אך ורק באותם מועמדים בהם הוא באמת תומך (ולא נכפה להצביע להם כדי 'להשלים את המנין הרצוי'), בחירתו תיפסל כולה. בכך, טוען העותר, יסוכלו הן רצון הבוחר ובחירתו הממשית, והן זכותם של מי שהבוחר תומך בהם להיבחר. מאידך, אם יכפף הבוחר לנוהל הטכני ולפיו עליו "לבחור" שורה של מועמדים אך ורק כדי להשלים את 'מניין' המועמדים הנדרש, תוצאות הבחירות לא תשקפנה את רצונו, אלא אך ורק את כפיפותו לנוהל טכני זה.
למה התכוון המחוקק?
העותר טוען כי לא יתכן שהמחוקק נתכוון לכפות על בוחר להצביע שלא ברצונו למועמד שלא באמת בחר בו, והפרשנות הסבירה של הנוהל הינה פרשנות אשר תאפשר הכנסת פתק לבן לקלפי, במידת הצורך ולפי רצונו (האמיתי) של הבוחר. לראיה, טען העותר, במקרים דומים קבע בית המשפט שאין לכפות על בוחר לבחור בניגוד לרצונו בדרכים טכניות. כך לדוגמא נקבע בעתירתו של עקיבא נוף כנגד השר ישראל כץ כי אין לאלץ את חברי הכנסת לבחור בשיטת take it or leave it, היינו, אין לחייב אותם להצביע 'הכל או לא כלום' בהתייחס לשורת הצעות אשר מוצעת להם, ויש להעמיד לבחירה כל הצעה בנפרד. אם כך לגבי הצעות, מקל וחומר, טוען העותר, לגבי מועמדים (סעיף 8 לעתירה).
הזכות לבחור ולהבחר, פרשנות תכליתית
העותר טוען עוד, כי היות והזכות לבחור ולהבחר הינה זכות יסוד חוקתית, הרי שכל חוק אשר בא להגבילה יפורש על דרך הצמצום. לעניין זה מסתמך העותר על בג"צ 6859/98 אנקונינה ואח' נ' פקיד הבחירות אור עקיבא ואח', פ"ד נב(5), עמ' 433, שם נקבע בין היתר כי "הוראת חוק או הוראת פסיקה, הבאות להגביל זכות, אין מפרשים אותן באופן מרחיב וסוחף, אלא נהפוך הוא, פרשנותן הראויה היא מצמצמת ודווקנית...".
תקיפת נהלים טכנים של בחירות בשם הזכות לבחור ולהבחר: היסטוריה קצרה
למעשה, כבר משחר היסטורית ערעורי הבחירות של מדינת ישראל, נתקפו חוקים טכנים, תמימים כביכול, אשר לטענת העותרים הגבילו את הזכות לבחור או להבחר, בבתי המשפט. כך לדוגמא בשנת 1969 עתר עורך הדין אהרון ברגמן כנגד חוק מימון המפלגות (בג"צ 98/69), אשר מאפשר מימון רק למפלגות אשר כיהנו בכנסת היוצאת, אך שולל מימון שכזה ממפלגות חדשות. זהו אומנם חיקוק טכני, אשר נוגע למימון, אך השלכותיו מהותיות: חיקוק זה מסכל את הזדמנותן של מפלגות חדשות להיבחר ובכך פוגע בזכות היסוד לבחור ולהבחר, המנויה בסעיף 4 לחוק יסוד הכנסת. השופט לנדוי קיבל את עתירתו וקבע כי חוק מימון המפלגות מנוגד לעקרון יסוד בדמוקרטיה ולפיו גם מפלגה חדשה יכולה לנסות את כוחה בבחירות לכנסת.
בשנת 1973 עתר פרופסור למתמטיקה, קניאל, לבג"צ. הוא טען כי חישובים שערך מראים כי חוק הבחירות מעניק ייתרון עצום לסיעות הגדולות על פני הסיעות הקטנות בספירת הקולות, ובכך פוגע בעיקרון היסוד של המשטר הדמוקרטי ולפיו 'קול אחד הוא קול אחד'. העתירה נדחתה מבלי שטענת העותר נדונה לגופה, משום שהשנה הייתה שנת 1973, עוד הרבה לפני הרוחות המנשבות של האקטיביזם השיפוטי, ובית המשפט העליון נזהר מאד מלהתערב בחקיקת הכנסת ובשיקול דעתה (לנדוי עצמו, הגם שפסק בשנת 1969 כי חוק מימון המפלגות סותר את חוק יסוד הכנסת הצהיר בדיעבד במאמר שכתב כי לא היה שותף למהפכה החוקתית, לה הוא מתנגד).
עתירות אלו ממחישות כיצד סעיף חוק טכני, אשר מסדיר לכאורה אך ורק את נוהלי הבחירות, עשויות להיות לו השלכות של מהות על הזכות החוקתית לבחור ולהיבחר.

תאריך:  06/12/2008   |   עודכן:  06/12/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חבר ליכוד: אל תכפו עלי לבחור מועמדים כנגד רצוני
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
זה רק מראה כמה הוא טיפש
צרות של טיפשים  |  6/12/08 16:34
 
- הטיפש הוא אתה. ברור למה
יופיטר  |  6/12/08 19:21
2
גאון! השלכות מרחיקות לכת על
מועמדים מסוימים  |  6/12/08 19:41
3
כפיית בחירה
אלינקה  |  6/12/08 20:36
 
- טריק מלוכלך לבלימת הצלחתו של ל"ת
משה פייגלין  |  7/12/08 00:49
4
המלצות לפרימריז בליכוד
גלי משה  |  6/12/08 22:17
5
יגאל כהן מרחובות צדק ביבי באמת
שקרן ונוכל  |  7/12/08 00:42
6
אכן צודק הבחור.
אורי....  |  7/12/08 05:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משה ריינפלד
ורה פוטינה, רוסיה המתגוררת בחוסר כל בכפר גיאורגי קטן, טוענת כי ראש ממשלת רוסיה הוא בנה, שמסרה בגיל 10 להוריה כדי שיגדלו אותו
משה ריינפלד
ממשלת אוסטריה הסכימה למכור את מניותיה בחברת התעופה הלאומית, ואם יאשר זאת האיחוד האירופי תיווצר חברת התעופה הגדולה באירופה
ניר צליק
דאו ג'ונס הוסיף 3.1%    נאסד"ק טיפס ב-4.4%    טבע עלתה ב-3%    אמדוקס התחזקה ב-5.2%    סאנדיסק זינקה ב-14.2%    אלווריון הוסיפה 10.5%
משה ריינפלד
הפיצוץ החריב מסגד שיעי ובית מלון    על-פי החשד מדובר בפיגוע של הטליבאן    עוד טיל ממזל"ט אמריקני פגע במעוז של קיצונים ליד אפגניסטן
ראובן לייב
בזכות שלושה אוסטרים-נוצרים, המבקשים לכפר בכך על פשעי העבר של הנאצים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il